Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2022

Πολιτική Απόφαση Γενικής Συνέλευσης «Αριστερής Συμπόρευσης για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ στη Δυτική Μακεδονία»

 


Πολιτική Απόφαση Γενικής Συνέλευσης «Αριστερής Συμπόρευσης για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ στη Δυτική Μακεδονία»

Πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης στις 26/1/2022 η τακτική Γενική Συνέλευση του Περιφερειακού Σχήματός μας με την παρουσία αρκετών μελών και φίλων του. Κοινή ήταν η διαπίστωση ότι η Κυβέρνηση της ΝΔ και το προηγούμενο διάστημα συνέχισε τη σκληρή ταξική πολιτική με νόμους μέτρα και διατάξεις που στρέφονται ενάντια στα συμφέροντα και τα δικαιώματα των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των αυτοαπασχολούμενων και το Λαό γενικότερα.

Ο Νόμος Χατζηδάκη περνάει στο στάδιο της υλοποίησης,  με κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων και υπογραφή ατομικών, με κατάργηση του 8ωρου, απλήρωτες υπερωρίες, χτύπημα στις Συνδικαλιστικές ελευθερίες, ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού κ.α. Ψηφίζονται και υλοποιούνται νόμοι και διατάξεις για μια επιχειρηματική παιδεία των λίγων, για το σχολείο της αγοράς, με τα παιδιά του λαού να κόβονται από τα πανεπιστήμια. Αστυνομία στα ΑΕΙ, απαγορεύσεις για τις απεργίες, τα συνδικάτα, τις διαδηλώσεις.

Βρισκόμενοι μπροστά σε ένα νέο κύμα της πανδημίας και πλέον γίνεται σε όλους κατανοητό ότι η Κυβέρνηση της ΝΔ, παρά τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου, και παρά τα αντιδημοκρατικά, αντιλαϊκά μέτρα που πήρε, στάθηκε ανίκανη να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την Πανδημία. Σήμερα η Χώρα μας, που καταγράφει ήδη 23.500 θανάτους, κατατάσσεται 6η στην ΕΕ των 27 κρατών στο επίπεδο της θνησιμότητας ανάλογα με τα κρούσματα.

Η Κυβέρνηση της ΝΔ αφού δεν κατάφερε να πείσει το λαό να εμβολιαστεί βρήκε ευκαιρία να εντείνει την αστυνομοκρατία, την καταστολή και τον περιορισμό δημοκρατικών δικαιωμάτων. Επιβάλει  πρόστιμα σε συνταξιούχους, απομακρύνει υγειονομικούς, διαλύει  το ΕΣΥ, με πρόσχημα τον μη εμβολιασμό τους.

Αξιοποίησε την πανδημία για την πειθάρχηση του κοινωνικού σώματος και τον περιορισμό των δημοκρατικών δικαιωμάτων, με απότομη κλιμάκωση του αυταρχισμού την αστυνομική αυθαιρεσία και την καταστολή, κυρίως απέναντι στη νεολαία. Ταυτόχρονα παίρνει μέτρα υπέρ της ιδιωτικής υγείας και κάνοντας απολύσεις ενώ η πανδημία και οι λαϊκές ανάγκες χρειάζεται προσλήψεις και ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας και ετοιμάζεται να κάνει το επόμενο βήμα στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της υγείας. Ετοιμάζεται ένα νέο σχέδιο απαξίωσης, υποβάθμισης και κατάργησης όλων των επαρχιακών νοσοκομείων και τη δημιουργία, μέσω ΣΔΙΤ, (είσοδος της ιδιωτικής κερδοσκοπίας) Περιφερειακών νοσοκομείων. Στόχος εκτός των άλλων είναι να μειωθούν συνολικά οι κλίνες και το προσωπικό συρρικνώνοντας δραστικά τη δημόσια υγεία.

Η αύξηση της ανεργίας, η συρρίκνωση ολόκληρων κλάδων, και η μείωση των εισοδημάτων έχουν δημιουργήσει συνθήκες ακραίας εισοδηματικής φτώχειας για μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Οι πυρκαγιές του Καλοκαιριού και οι πρόσφατες χιονοπτώσεις ανέδειξαν με τον πιο δραματικό τρόπο την εγκατάλειψη, το ξεχαρβάλωμα και τη συνεχή αποσύνθεση του κρατικού μηχανισμού και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο προσανατολισμός τους, όπως εκπορεύεται και από την ΕΕ, βρίσκεται στα ΣΔΙΤ και στην ιδιωτικοποίηση όλων των δικτύων και των υποδομών. Απέναντι σ αυτή την κατάσταση η αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ απαντάει με πρόταση μομφής ξεχνώντας και τα δικά της αντίστοιχα χάλια όπως τα ζήσαμε στο Μάτι και αλλού.

ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ  

Στο πεδίο της λεγόμενης απολιγνιτοποίησης συνεχίζεται το καταστροφικό έργο της αποβιομηχάνισης, της περιβαλλοντικής υποβάθμισης και της εγκατάλειψης των ορυχείων από τη ΔΕΗ  που έφερε ήδη τα πρώτα καταστροφικά αποτελέσματα όπως με ακρίβεια τα είχαμε περιγράψει στην Εισήγησή μας, στην Ημερίδα που έγινε στις 26/1/2020).

Χαρακτηριστικά όπως αναφέραμε «το ντόμινο» των κατολισθήσεων ξεκίνησε και αναμένονται δραματικές σκηνές στα χωριά Ανάργυροι και Βαλτόνερα τα οποία «βαδίζουν ολοταχώς» προς τον πάτο του Ορυχείου Αμυνταίου. Δημιουργείται άμεσος κίνδυνος μείωσης της στάθμης έως και ολικής εξαφάνισης του συστήματος των τεσσάρων λιμνών του Αμυνταίου (Βεγορίτιδα, Χειμαδίτιδα, Ζάζαρη και Πετρών) 

Δυστυχώς επαληθεύτηκε και στο θέμα των αυταναφλέξεων που εξελίχθηκαν το καλοκαίρι στις αποθέσεις του Παλιού Ορυχείου Κομάνου και έδωσαν εκπομπές μονοξειδίου του άνθρακα, το οποίο  δημιούργησε πολλά και σοβαρά προβλήματα υγείας στους κατοίκους του Καρυοχωρίου και του Αγίου Χριστοφόρου. Πρόκειται για κομμάτια κάρβουνα πεταμένα στις αποθέσεις. Αν πράγματι, όπως προειδοποιήσαμε, αρπάξουν φωτιά τα κοιτάσματα ίσως να χρειαστεί να εκκενωθούν χωριά και Πόλεις ολόκληρες επειδή το μονοξείδιο που θα βγει στην ατμόσφαιρα θα είναι σε μεγάλες ποσότητες και θα δημιουργήσει σοβαρές αναπνευστικές παθήσεις που μπορεί να επιφέρουν ακόμα και τον θάνατο.

Η εγκατάσταση τεχνολογιών «πράσινης ενέργειας» (Ανεμογεννήτριες και Φωτοβολταϊκά) που ακόμα και η λέξη «πράσινη» αντηχεί πλέον σαν κοροϊδία έφερε τεράστιες περιβαλλοντικές καταστροφές. Δένδρα κόβονται, λιβάδια στρώνονται με γυαλί, εύφορα χωράφια ακόμα και σε αρδεύσιμες περιοχές αντί για παραγωγικές καλλιέργειες γεμίζουν καθρέφτες και παλιοσίδερα. Οι ΤΟΕΒ της Περιοχής δέχονται κι αυτό το πλήγμα και οι περισσότεροι είναι καταχρεωμένοι και έτοιμοι για λουκέτο Οι τελευταίοι πράσινοι πνεύμονες της Περιοχής καταστρέφονται για να εγκατασταθούν αμφιβόλου χρησιμότητας Αιολικά και Φωτοβολταϊκά.

Και η καταστροφή του περιβάλλοντος και της Δυτικής Μακεδονίας γενικότερα συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και «αστείρευτη φαντασία» του Κεφαλαίου, της ΕΕ  και της Κυβέρνησης. Συγκεκριμένα: φαίνεται να μην εγκαταλείπεται το Σχέδιο για ταφή βιομηχανικών υπολειμμάτων αμιάντου στο χώρο των πρώην ΜΑΒΕ  όπως και η εισαγωγή και η καύση σκουπιδιών ολόκληρης της Βόρειας Ελλάδας στα εγκαταλειμμένα λιγνιτωρυχεία.  

Παράλληλα όμως αναπτύσσεται και ένα νέο, ρωμαλέο και εν δυνάμει ανατρεπτικό κίνημα που αμφισβητεί το δικαίωμα του κεφαλαίου να του καταστρέφει το μέλλον, να του ποδοπατεί τα όνειρα. Το κίνημα αυτό ξεκινάει με την προστασία των δασών, των νερών, της βιοποικιλότητας και γενικότερα της φύσης αλλά επεκτείνεται και στα δικαιώματα των αγροτών, των κτηνοτρόφων, των μελισσοκόμων κλπ. Είναι ένα κίνημα που στην πλειοψηφία του πολιτικοποιείται ραγδαία, εναντιώνεται στις ιδιωτικοποιήσεις των νερών και της ενέργειας, ζητάει δημόσια ενέργεια, δημόσια διαχείριση περιβάλλοντος. Σταδιακά και βασανιστικά αμφισβητεί το ίδιο το σύστημα που εκμεταλλεύεται ασύστολα ανθρώπους, ζώα και φυσικό περιβάλλον.   

Το κίνημα αυτό έδωσε τους δικούς του αγώνες το προηγούμενο διάστημα πετυχαίνοντας ήδη τις πρώτες του νίκες (απόσυρση ανεμογεννητριών στο Νυμφαίο, στη λίμνη Πολυφύτου κ.α) οι οποίες καταρρίπτουν τα επιχειρήματα της αναποτελεσματικότητας των αγώνων και της ηττοπάθειας.  

Σε άμεσο κίνδυνο παύσης λειτουργίας βρίσκονται όλες οι Τηλεθερμάνσεις της Περιοχής μας. Η τηλεθέρμανση της Κοζάνης αντιμετωπίζει κίνδυνο διακοπής λόγω μη έναρξη λειτουργίας της μονάδα 5 του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου όπου κατασκευάζεται μονάδα αποθείωσης και συχνά –πυκνά έρχονται κυβερνητικές εντολές διακοπής και των μονάδων 3 και 4.  Η τηλεθέρμανση της Πτολεμαΐδας λειτουργεί με δυο ηλεκτρολέβητες που έχουν τοποθετηθεί στον ΑΗΣ Καρδιάς. Η τηλεθέρμανση Αμυνταίου λειτουργεί από πέρσι με βιομάζα η οποία όμως είναι εισαγόμενη και πανάκριβη για αυτό καταφεύγει πολλές φορές στην καύση λιγνίτη και η τηλεθέρμανση Φλώρινας έχει εγκαταλειφθεί πλέον και ως σκέψη. Οι τηλεθερμάνσεις είναι μία από τις «παράπλευρες απώλειες» της απολιγνιτοποίησης και πρέπει με τους αγώνες μας όχι μόνο να τις διατηρήσουμε αλλά να παραμείνουν δημόσιες και να προσφέρουν πραγματικά φθηνή θέρμανση στο Λαό της Περιοχής. Ως Περιφερειακό Σχήμα πήραμε την πρωτοβουλία να συναντηθούμε με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στις τηλεθερμάνσεις (έχουμε συναντηθεί ήδη με το Σωματείο ΔΕΥΑΚοζάνης) για να ακούσουμε τις απόψεις τους για τη διαμόρφωση των τελικών μας προτάσεων και ένα πρόγραμμα αγώνων.

 

Γενικότερα, στο μέτρο των δυνάμεων και των δυνατοτήτων μας, κάναμε πράξη την προεκλογική μας υπόσχεση και είχαμε παρουσία εκεί όπου ο λαός της Δυτικής Μακεδονίας αγωνιζόταν και διεκδικούσε το δίκιο του.

Ταυτόχρονα είχαμε μια αξιοπρεπή, δυναμική και πολύπλευρη παρουσία εντός του Περιφερειακού Συμβουλίου όπου προσπαθήσαμε και εν πολλοίς τα καταφέραμε να γίνουμε η φωνή των κινημάτων και των αγωνιζόμενων κατοίκων της Δυτικής Μακεδονίας.

Άξονες προγράμματος δράσης:

Με βάση τα προηγούμενα ο προγραμματισμός δράσης πρέπει να κινηθεί στους εξής άξονες:

·         Πρώτο καθήκον η οργάνωση του Μετώπου ενάντια στις αυξήσεις στο ρεύμα και στα είδη ευρείας Λαϊκής κατανάλωσης. Πρώτος σταθμός η 5η Φεβρουαρίου που είναι Πανελλήνια ημέρα δράσης ενάντια στις αυξήσεις.

·         Αγώνας για στήριξη και αναβάθμιση της δημόσιας υγείας και παιδείας. Καμία υποβάθμιση, αλλαγή χρήσης, κλείσιμο νοσοκομείου, κλινικής, Κέντρου υγείας κλπ.

·         Απαιτούμε την επαναπρόσληψη όλων των προσωρινά απολυμένων υγειονομικών. Να καταργηθεί αμέσως το Χαράτσι των 100 ευρώ που έχει επιβληθεί από την Κυβέρνηση στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών.

·         Αγώνας οργανωμένος, ενωτικός και μαζικός ενάντια στην αποβιομηχάνιση, την Ανεργία των εποχιακών και εργολαβικών εργαζομένων, το κλείσιμο μεταποίησης και επιχειρήσεων τριτογενούς τομέα.  Να σταματήσουμε την αιμορραγία από την εγκατάλειψη της Δ. Μακεδονίας κυρίως από νέους και επιστημονικώς καταρτισμένους.

·         Ενόψει και των αβάσταχτων ανατιμήσεων του ηλεκτρικού ρεύματος Να ακυρωθεί και να επαναπροσδιοριστεί το πρόγραμμα κλεισίματος των λιγνιτικών εργοστασίων. Οι ατμοηλεκτρικές μονάδες που εκπληρώνουν τις Περιβαλλοντικές απαιτήσεις  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή μπορούν μέσω αναβαθμίσεων να τις πετύχουν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους όσο χρειαστεί και ΌΧΙ νωρίτερα από την τελική αποκατάσταση των εδαφών των σταματημένων και εν ενεργεία Ορυχείων

·         Να σταματήσουμε το πρόγραμμα της εγκατάλειψης των ανοιχτών ορυχείων αναδεικνύοντας τις  περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες

·         Να μην επιτρέψουμε την περεταίρω περιβαλλοντική υποβάθμιση και την αύξηση των προβλημάτων υγείας των κατοίκων της Περιοχής μας από την εισαγωγή και καύση σκουπιδιών και από τη λειτουργία του νεκροταφείου αμιάντου στα ΜΑΒΕ

·         Μαζί με τα κινήματα να αποτρέψουμε την καταστροφή των δασών και του φυσικού τοπίου, της βιοποικιλότητας, της καλλιεργήσιμης γης, των βοσκοτόπων, των λιμνών, της αλιείας, μελισσοκομίας κλπ από την αθρόα εγκατάσταση αιολικών και Φωτοβολταϊκών βιομηχανικής κλίμακας

·         Θα συμβάλουμε στον αγώνα των σωματείων και των κατοίκων για τη συνέχιση λειτουργίας όλων των τηλεθερμάνσεων της Περιοχής. Το επόμενο διάστημα προγραμματίζουμε συναντήσεις με τους εκπροσώπους των εργαζομένων από όπου θα προκύψουν και οι τελικές προτάσεις μας.

 

 

 

Κοζάνη 26/1/2022

«Αριστερή Συμπόρευση για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ στη Δυτική Μακεδονία»

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: