Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Φωτιά στα ΕΛΠΕ: Δεν χτύπησε συναγερμός, δεν είχαμε δίοδο διαφυγής λένε οι εργαζόμενοι στο NEWS247

Απαράδεκτες και επικίνδυνες χαρακτηρίζει τις συνθήκες υπό τις οποίες γινόταν η συντήρηση των εγκαταστάσεων στα διυλιστήρια Ασπροπύργου ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής, Σωτήρης Πουλικόγιαννης. Τι δήλωσε στο NEWS247 από το σημείο του ατυχήματος, όπου τραυματίστηκαν 6 εργαζόμενοι
Σε σοβαρές καταγγελίες για τις συνθήκες ασφαλείας στα διυλιστήρια του Ασπροπύργου προχώρησαν οι εργαζόμενοι αμέσως μετά την εκδήλωση φωτιάς σε δεξαμενή των εγκαταστάσεων και τον τραυματισμό έξι εργαζομένων, ένας εκ των οποίων νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση.
Το NEWS247 επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής, Σωτήρη Πουλικόγιαννη, ο οποίος αποδίδει βαρύτατες ευθύνες στα ΕΛΠΕ, όχι μόνο για τον τρόπο αντίδρασης στο περιστατικό, αλλά και για τις συνθήκες που προκάλεσαν το ατύχημα.
"Ένα έργο το οποίο αφορά τη συντήρηση όλων των μονάδων του διυλιστηρίου και θα έπρεπε να γίνει σε 45 μέρες, εδώ θέλουν να το τελειώσουν σε 23. Το έχουνε μοιράσει σε δεκάδες εργολάβους και έχουν προσλάβει 3000 εργαζόμενους, ανθρώπους που ήταν άνεργοι 2 χρόνια κι έρχονται για να κάνουν είκοσι μεροκάματα, δουλεύοντας 12 και 16 ώρες την ημέρα, σερί, χωρίς ρεπό. Για να πέσει το κόστος έχουν ρίξει πάρα πολύ τα μεροκάματα, έχουν πάρει πολλούς ανειδίκευτους και βέβαια υπάρχει μεγάλη ένταση για να γίνει γρήγορα η δουλειά",  λέει ο κ. Πουλικόγιαννης από τα διυλιστήρια Ασπροπύργου.
"Εμείς είχαμε προειδοποιήσει ότι αυτές οι συνθήκες εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους από τη προηγούμενη εβδομάδα που ξεκίνησε το έργο και δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε με τον χειρότερο τρόπο λίγες μέρες μετά", προσθέτει.
Πώς ξέσπασε η φωτιά - τι συνέβη με τον συναγερμό και τις διόδους διαφυγής
"Οι συνάδελφοι κάνουν λόγο για 4 εκρήξεις και όχι για ανάφλεξη όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΛΠΕ. Αυτό σημαίνει ότι υπήρχε κάποιο υλικό που δεν είχε καθαριστεί και προκάλεσε τις εκρήξεις. Άρα δεν είχαν επιληφθεί τα μέτρα πρόληψης.
Στη συνέχεια δεν χτύπησε κανένας συναγερμός. Από στόμα σε στόμα ειδοποιήθηκε ο κόσμος για να εγκαταλείψει. Όπως καταλαβαίνεται εδώ μιλάμε για ένα διυλιστήριο που έχει καύσιμα και ο κίνδυνος ήταν τεράστιος να επεκταθεί η φωτιά. Εδώ δουλεύουν τόσες χιλιάδες κόσμος, φαντάζεστε τι μπορούσε να συμβεί. Αν αφαιρέσετε 300-400 άτομα που ήταν νυχτερινή βάρδια και είχαν σχολιάσει όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι βρισκόντουσαν στο χώρο. Τώρα στο σημείο που έγιναν οι εκρήξεις δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα πόσοι ακριβώς δούλευαν, αν ήταν 10, 20 ή 30 άτομα περιμετρικά της συγκεκριμένης μονάδας.
Άλλο βασικό ζήτημα είναι ότι δεν υπήρχαν δίοδοι διαφυγής.  Οι άνθρωποι έτρεχαν αλλόφρονες, κάποια μέσα στον πανικό σπάσανε πόρτες. Εδώ είχαμε και το τραγικό φύλακες να κυνηγάνε εργαζόμενους να τους πάρουν τις κάρτες επειδή σπάσανε την πόρτα και κάνανε ζημιά, την ώρα που οι άνθρωποι τρέχανε να σωθούν.

  Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχουμε καμιά ενημέρωση για το αν υπάρχει κόσμος εγκλωβισμένος, αν υπάρχουν αγνοούμενοι, που σημαίνει ότι κανείς δεν ήξερε ποιοι και πόσοι ακριβώς δούλευαν εκεί μέσα, μιλάμε για ένα χάος.
Αυτή είναι η κατάσταση και είναι απαράδεκτη. Ειδικά όταν μιλάμε για έναν τεράστιο όμιλο με τέτοιους τζίρους. Είναι δυνατόν να φτάνουμε στο σημείο να πηγαίνουν άνθρωποι άνεργοι να κάνουν 20 μεροκάματα, μετά από 2 χρόνια ανεργίας και να μην ξέρουν αν θα γυρίσουν σπίτι τους;

  Γιατί συμπιέστηκε ο χρόνος του έργου συντήρησης
"Κάθε μέρα που μένει κλειστή η μονάδα η εταιρία χάνει εκατομμύρια, πρέπει λοιπόν να συντηρηθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, με όποιο κόστος. Είναι τόσο απάνθρωποι που λίγες ώρες μετά το ατύχημα πίεζαν τον κόσμο να πάει ξανά μέσα για δουλεία χωρίς να έχουν ελέγξει τι πήγε καλά, αν υπάρχει ακόμα κίνδυνος. Το μόνο που τους νοιάζει είναι να προχωρήσει το έργο. Τα κέρδη τους μόνο έχουν σημασία. τίποτα άλλο.
Η ανακοίνωση της ΕΛΠΕ
Σημειώνεται ότι μετά το ατύχημα η ΕΛΠΕ εξέδωσε ανακοίνωση όπου αναφέρει πως ελήφθησαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας.
"Ο Ερντογάν όταν χάθηκαν 502 εργάτες στα ορυχεία της Σόμα είχε πει ότι ήταν θέλημα θεού. Αυτό μου θυμίζει η ανακοίνωση της ΕΛΠΕ" σχολιάζει από πλευράς του ο κ.  Πουλικόγιαννης.
"Παρόλα αυτά, να πάει ο κόσμος να δουλέψει γιατί χάνουμε λεφτά" προσθέτει.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής,  στο σημείο του ατυχήματος έχει μεταβεί ήδη κλιμάκιο του υπουργείου προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι.
"το διυλιστήριο δεν πρόκειται να ανοίξει αν δεν βρεθεί τι πήγε στραβά και δεν διορθωθεί" τονίζει.

  Έχουν γίνει επανειλημμένα καταγγελίες για έλλειψη μέτρων ασφαλείας
Για  επανειλημμένες καταγγελίες για έλλειψη μέτρων ασφαλείας στους χώρους εργασίας στις Χημικές Βιομηχανίες έκανε λόγο και η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας σε ανακοίνωση συμπαράστασης που εξέδωσε για τους τραυματίες.
Στην ανακοίνωση εκφράζεται η αμέριστη συμπαράσταση της Ομοσπονδίας στα θύματα του νέου εργατικού ατυχήματος στα ΕΛΠΕ, όπως αναφέρεται και εκφράζεται η ευχή να γίνουν όλοι γρήγορα καλά και να επιστρέψουν υγιείς στις οικογένειες τους.
Όπως τονίζεται, έχουν γίνει επανειλημμένα καταγγελίες για έλλειψη μέτρων ασφαλείας στους χώρους εργασίας στις Χημικές Βιομηχανίες, ενώ γίνεται αναφορά σε ιδιαίτερα επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας και καταγγέλεται ότι πολλές κατηγορίες εργαζομένων εξαιρούνται από τα Βαρέα και Ανθυγιεινά στις επιχειρήσεις Χημικής Βιομηχανίας.
Η Ομοσπονδία καλεί το ΣΕΠΕ να επιδείξει μεγαλύτερη αυστηρότητα όσον αφορά στην τήρηση των μέτρων ασφαλείας και να εξασκήσει πίεση στις εταιρίες να εφαρμόζουν τους νόμους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: