Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

«ELDORADO GOLD» - ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ: Συνεχίστηκε το «παιχνίδι» κυβέρνησης - επιχείρησης

 
Πηγή: rizospastis.gr
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Τους ανταγωνισμούς των μονοπωλιακών ομίλων τούς πληρώνουν οι εργαζόμενοι
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη χτεσινή συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα FM» και τους δημοσιογράφους Ν. Παπαδόπουλο και Β. Χιώτη, αναφερόμενος στην υπόθεση της «Eldorado Gold» και την αναστολή των επενδύσεών της στη Χαλκιδική, είπε:
«Βλέπουμε αυτές τις ημέρες στις Σκουριές όπου έχουμε το ζήτημα με τους ανταγωνισμούς μονοπωλιακών ομίλων, που την πληρώνουν οι εργαζόμενοι, και επειδή οι εταιρείες ανταγωνίζονται και θέλουν περισσότερα κέρδη και το παλεύουν απ' τη δική τους σκοπιά για να τα έχουν και απ' την άλλη βρίσκονται έρμαιοι απέναντι σε μια κυβέρνηση η οποία παίζει παιχνίδια υπέρ άλλων ομίλων, είτε επειδή δέχεται κάποιες πιέσεις στα πλαίσια αυτά».
-- Κατά τη γνώμη σας, ποιος έχει δίκιο;
-- Μόνο οι εργαζόμενοι έχουν δίκιο, που θέλουν τη δουλειά τους και να μπορούν να ζήσουν καλά και πιστεύουμε ότι αυτή η θέση εκφράζει και τους εργαζόμενους. Πρέπει η πάλη και ο αγώνας να στοχεύει ότι αυτός ο ορυκτός πλούτος - ο χρυσός στη συγκεκριμένη περίπτωση - θα πρέπει να γίνει κοινωνική περιουσία γιατί ανήκει στο λαό. Μόνο έτσι το κέρδος, η επένδυση, όπως τη λέμε σήμερα, θα γυρνάει πάλι υπέρ του είτε με την Κοινωνική Ασφάλιση που θα έχουν, το μισθό, με την εξασφάλιση για την οικογένειά τους...
-- Πάντως ούτε η εταιρεία θέλετε να κλείσει, ούτε να συνεχίσει να λειτουργεί.
-- Εμείς θέλουμε να κοινωνικοποιηθεί, αλλά δε γίνεται τώρα.
-- Να κλείσει δηλαδή η επιχείρηση;
-- Οχι, να μην κλείσει. Δε θέλουμε να κλείσει κανένα εργοστάσιο. Και για το περιβάλλον που λένε ότι μολύνεται, μπορεί να επιβάλλουν μέτρα σε οποιαδήποτε εταιρεία και κάπως να βελτιωθούν οι συνθήκες. Το περιβαλλοντολογικό ζήτημα μπορεί να λυθεί και επιμένουμε σ' αυτό, μόνο στα πλαίσια μιας τέτοιας κοινωνίας και μιας τέτοιας οικονομίας, αλλιώς όλα τα άλλα είναι ψεύτικα και εκεί είναι η ευθύνη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ή όποιων αριστερών, που λένε ότι μέσα στον καπιταλισμό, μέσα στην ΕΕ, με τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές να ανταγωνίζονται σαν τα σκυλιά για το ποιος θα κερδίσει περισσότερα, οι εργαζόμενοι θα μπορούν να ζουν καλά. Οι εργαζόμενοι πάντα θα την πληρώνουν και πάντα το πολιτικό τους προσωπικό, οι κυβερνήσεις, θα παίζουν το ρόλο του ενός ή του άλλου, επιλέγοντας πότε τον έναν και πότε τον άλλο, σε βάρος όμως του λαού.
***
«ELDORADO GOLD» - ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ: Συνεχίστηκε το «παιχνίδι» κυβέρνησης - επιχείρησης
Συνεχίστηκε και χτες το «παιχνίδι» κυβέρνησης - «Eldorado Gold», σε βάρος των εργαζομένων. Θυμίζουμε οτι η εταιρία έχει ανακοινώσει αναστολή των επενδύσεων της στη Χαλκιδική.
«Προϋπόθεση για οποιοδήποτε διάλογο από εδώ και μπρος είναι να πάρει πίσω την απόφασή της η εταιρεία», δήλωσε χτες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της «Eldorado Gold», Πολ Ράιτ (Paul Wright). Επίσης, τόνισε την επιθυμία της κυβέρνησης για διάλογο με την πολυεθνική, υποδεικνύοντας ότι «όταν υπάρχουνε προβλήματα στις σχέσεις ανάμεσα σε μία επενδυτική εταιρεία και το Δημόσιο, αυτά τα προβλήματα λύνονται με διάλογο και όχι με την κατάθεση τελεσιγράφων». Τέλος, άφησε να εννοηθεί πως οι σχεδιασμοί της «Eldorado Gold» συνδέονται «με παραμέτρους που έχουν να κάνουν με την πορεία της τιμής του χρυσού».
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των αδειοδοτήσεων και το χρονοδιάγραμμά τους, ο υπουργός σημείωσε ότι θα τηρηθεί η νομοθεσία και οι προβλεπόμενες διαδικασίες.
Από την πλευρά του, ο Π. Ράιτ περιέγραψε ως πολύ εποικοδομητική τη συνάντηση και πρόσθεσε ότι «δόθηκε η ευκαιρία να αιτιολογήσουμε την απόφασή μας. Είμαστε εδώ ως επενδυτές, όχι για να κάνουμε πολιτική».
Αργά το μεσημέρι, ο υπουργός Περιβάλλοντος συναντήθηκε με αντιπροσωπεία των εργαζομένων της «Ελληνικός Χρυσός», που από το πρωί πραγματοποιούσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο, απαιτώντας διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους. Ο υπουργός τούς πληροφόρησε ότι έθεσε στην εταιρεία ως όρο περαιτέρω συζήτησης την προστασία των θέσεων εργασίας.
«Ανησυχούν» οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου
Στο μεταξύ, την έντονη ανησυχία του για την απόφαση της «Eldorado» εξέφρασε ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ). Σημείωσε ότι «η εξέλιξη αυτή δημιουργεί αρνητικό κλίμα επενδύσεων στην Ελλάδα, όχι μόνο για τις δραστηριότητες της εξορυκτικής - μεταλλουργικής βιομηχανίας, αλλά και συνολικότερα για τη βιομηχανία» και φωτίζοντας το διακύβευμα των ανταγωνισμών του μονοπωλιακού κεφαλαίου, αναφέρθηκε στην «αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας» που «αποτελεί μεγάλο αδιαμφισβήτητο συγκριτικό πλεονέκτημα».
Ο δε δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, δήλωσε ότι «η ελληνική κοινωνία και οι εκάστοτε κυβερνώντες θα πρέπει να πάψουν να είναι εχθρικοί προς την επιχειρηματικότητα», διευκρινίζοντας πως «το τελευταίο περιστατικό με την "Eldorado Gold" είναι δείγμα εχθρικότητας της γραφειοκρατίας του Δημοσίου προς την επιχειρηματικότητα».
Από την άλλη, παράσταση διαμαρτυρίας απέναντι από το καναδικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησαν μέλη των Επιτροπών Αγώνα ενάντια στη μεταλλουργία χρυσού.
***
Διαβάστε:

Δεν υπάρχουν σχόλια: