Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016

ΤΟ ΑΙΣΧΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ, ΣΤΑ ΟΡΥΧΕΙΑ ΤΗΣ ΔΕΗ.



Τα βρήκαν και τα συμφώνησαν, η διοίκηση του ΛΚΔΜ-ΔΕΗ και τα εργοδοτικά συνδικάτα, για συνέχιση της εβδομαδιαίας εργασίας των 7 ημερών και των 63 ωρών, στη βάρδια των ορυχείων, υιοθετώντας μια ακόμα εργασιακή αλχημεία της διοίκησης που φέρνει απλά πιο συχνές εναλλαγές της βάρδιας μέσα στο ίδιο το 7ήμερο (3-2-2)!  Θάβουν για ακόμα μια φορά το πενθήμερο-οκτάωρο, που ισχύει από το 1983 σε ολόκληρη τη ΔΕΗ (πλην Ορυχείων) στερώντας από τους ανέργους της Περιοχής μας 600 θέσεις εργασίας και ένα πιο ανθρώπινο ωράριο από τους εργαζόμενους στα Ορυχεία.

Το Συνδικάτο Εργαζομένων στην Ενέργεια «Εργατική Αλληλεγγύη» καταγγέλλει τις διοικήσεις των σωματείων «Σπάρτακος», «Ένωση», «Σωματείο χειριστών», «Περιφερειακό σωματείο χειριστών», «Λυγκηστής» και τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πτολεμαΐδας που συμφώνησαν βάζοντας για ακόμη μια φορά την υπογραφή τους, με ξεδιάντροπο τρόπο, στην κατάργηση και απεμπόληση κεκτημένων δικαιώματα όλων των εργαζομένων.
Η ΔΕΗ εδώ και πολλά χρόνια έχει καταφέρει και με την βοήθεια αυτών των συνδικάτων, να εφαρμόζει το ωράριο εργασίας των εργαζομένων της βάρδιας στα ορυχεία, των 7 συνεχόμενων εργάσιμων ημερών και των 63 ωρών εργασίας την εβδομάδα, παρότι το πενθήμερο - σαραντάωρο ισχύει από το 1983 σ ολόκληρη τη ΔΕΗ και στις βάρδιες των ΑΗΣ, των ΥΗΣ, στη Μεταφορά, στη Διανομή. όπου ισχύουν 5 εναλλασσόμενες «φυλακές» (ομάδες βάρδιας). Σ ολόκληρη τη ΔΕΗ, ακόμα και στις ιδιωτικές εταιρείες ηλεκτρισμού, εκτός από τα Ορυχεία που ισχύει το σύστημα 4 «φυλακών»!!!!   
Ένα ωράριο που δεν ισχύει πουθενά αλλού πλην των ορυχείων και βάζει σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων (δεν είναι τυχαία η συχνότητα των σοβαρών ατυχημάτων στα Ορυχεία), κατάφερε έτσι η διοίκηση της επιχείρησης  να αποφύγει τις προσλήψεις όλα αυτά τα χρόνια που είναι αναγκαίες για τη δημιουργία 5ης «φυλακής»  ώστε να γίνει και στους εργαζόμενους στα ορυχεία ποιο ανθρώπινο, δίκαιο και νόμιμο ωράριο αλλά να αποδώσει και στην περιοχή τις 600 θέσεις εργασίας που χρειάζονται για να δημιουργηθεί η 5η Βάρδια και να επιβληθεί το κουτσουρεμένο έστω Εργατικό Δίκαιο και στα Ορυχεία της ΔΕΗ.
Αυτό που ισχύει σήμερα σε δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις συνεχούς πυράς (όπου η φύση της εργασίας τις υποχρεώνει να λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο) είναι η λειτουργία με το σύστημα των 5 φυλάκων (5 βάρδιες). Αυτό ισχύει στους Ατμοηλεκτρικούς Σταθμούς της ΔΕΗ, στα Υδροηλεκτρικά, στη διανομή, στα ιατρεία, παντού. Ακόμα και οι ιδιωτικές εταιρείες ηλεκτρισμού (ΕΛΠΕ-ΑτΕ κλπ) λειτουργούν με πέντε βάρδιες γιατί δε «βγαίνει» αλλιώς πρόγραμμα που να είναι νόμιμο. Όλοι εκτός από τα Ορυχεία της ΔΕΗ όπου με τις πλάτες του εργοδοτικού συνδικαλισμού ο οποίος κατάφερε να πείσει και τους εργαζόμενους να μη διεκδικήσουν το πενθήμερο γιατί θα χάσουν αποδοχές (κάτι που είναι παντελώς ψευδές) παραμένει επί 30 χρόνια ένα απάνθρωπο και παράνομο, με βάση το εργατικό δίκαιο, ωράριο εργασίας καταφεύγοντας σε άθλιες, νομιμοφανείς αλχημείες (πράσινα, κόκκινα ρεπό, 43 λεπτά +17 κ.α)  
Σήμερα επανέρχεται στην συζήτηση για δεύτερη φορά η πρόταση της διοίκησης της ΔΕΗ για συνέχιση του επταήμερου προγράμματος εργασίας που απλώς το μόνο που κάνει είναι ότι εναλλάσσει όλες τις βάρδιας (πρωί, απόγευμα, νύχτα) μέσα σε αυτές τις 7 επτά μέρες  και δεν μειώνει ούτε κατά ελάχιστο το χρόνο εργασίας κάτι που είναι ακόμα ποιο επίπονο    για την υγεία των εργαζομένων και βάζει προσθετά προβλήματα στην ζωή των εργαζομένων και των οικογενειών τους.

Εδώ και δεκαπέντε  χρόνια οι διοικήσεις της ΔΕΗ παλεύουν να αλλάξουν ακόμα και αυτό το πρόγραμμα εργασίας με ένα άλλο ακόμα χειρότερο, για να νομιμοποίηση έστω και στα χαρτιά το πρόγραμμα εργασίας και να καλύψει τις παρανομίες, κάνοντας τους εργαζόμενους λάστιχο βάζοντας τους να εργάζονται μέσα σε οκτώ εικοσιτετράωρα συνεχόμενα και τις τρείς βάρδιες (πρωί, απόγευμα, βράδυ) μοιράζοντας τα ρεπό ανάμεσα  τα οποία είναι μικρότερα των εικοσιτεσσέρων ωρών, και στο τέλος του οκταημέρου θα παίρνουν πολύ μικρότερα ρεπό από σήμερα.
Το κατάφεραν τώρα!
Η διοίκηση του Λ.Κ.Μ.Δ κάλεσε σε σύσκεψη την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 15 τα εν λόγω σωματεία και το συνδικάτο μας για το συγκεκριμένο θέμα. Εκεί με συνοπτικές διαδικασίες όλα τα συνδικάτα συμφώνησαν πλην του ΣΕΕΝ «Εργατική Αλληλεγγύη» με την πρόταση της διοίκησης. Χωρίς να γίνει καμιά συζήτηση, χωρίς να προσκομίσουν καμιά μελέτη για την υγεία των εργαζομένων και την ανάγκη της αλλαγής του ωραρίου, χωρίς να λάβουν υπόψη το νομικό πλαίσιο των ωραρίων, για πενθήμερο –οκτάωρο, που ισχύει ακόμα και σήμερα τα οποία  θέσαμε από πλευράς μας. Τα συνδικάτα και η διοίκηση αναλώθηκαν σε παζάρια και διαβεβαιώσεων αξιοπιστίας για τον τρόπο εφαρμογής του τάχα δοκιμαστικού ωραρίου. Η ιστορία δείχνει ότι οι διαβεβαιώσεις της εργοδοσίας μένουν μόνο στα χαρτιά και στα λόγια, όλα τα προσωρινά μας έχουν μείνει αμανάτι πολλά χρόνια στην πλάτη μας.
Το συνδικάτο ΣΕΕΝ «Εργατική Αλληλεγγύη» θα κάνει ότι περνάει από χέρι του να της σταματήσει χρησιμοποιώντας κάθε συνδικαλιστικό και νομικό μέσο.  

Καλούμε  τους εργαζόμενους έστω την ύστατη στιγμή να απομονώσουν και να αποτινάξουν από την πλάτη τους τον εργοδοτικό κυβερνητικό συνδικαλισμό. Να πάρουν τις τύχες στα χέρια του, να στηρίξουν εκείνες τις εργατικές, ταξικές δυνάμεις του συνδικαλιστικού κινήματος που ακόμα επιμένουν να αντιστέκονται.


Η δύναμη μας είναι μεγάλη
 Να λύσουμε τα χέρια από τις αλυσίδες
 Με ενότητα και αγώνα να σημάνουμε αντεπίθεση
Να πάρουμε τις ζωές μας πίσω

Κοζάνη 21/2/2016
Το Γραφείο Τύπου- ΣΕΕΝ «Εργατική Αλληλεγγύη»

Δεν υπάρχουν σχόλια: