Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

Γαλλία: Άδειασαν την πλατεία Δημοκρατίας,

της Ειρήνης Κοσμά

 Πηγή: Kommon


Η αγανάκτηση αυξάνεται, όσο η κυβέρνηση των «σοσιαλιστών» συνεχίζει την προσπάθεια να φέρει «μνημονιακά» μέτρα στο Παρίσι.





Στην εκκένωση της πλατείας Δημοκρατίας στο Παρίσι, όπου επί 11 μέρες χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποιούσαν κατάληψη, στο πλαίσιο του κινήματος «Nuit debout» προχώρησαν οι γαλλικές αστυνομικές Αρχές το πρωί της Δευτέρας. Το κίνημα αναπτύχθηκε με αφορμή τις μαζικές διαμαρτυρίες ενάντια στο νόμο που προωθεί η κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ για ελαστικές σχέσεις στην εργασία.

Η εκκένωση έγινε στον απόηχο των σοβαρών επεισοδίων του Σαββάτου, στη διάρκεια μεγάλης διαδήλωσης μαθητών και φοιτητών, κατά την οποία οι δυνάμεις καταστολής έκαναν εκτεταμένη χρήση χημικών και προχώρησαν σε δεκάδες συλλήψεις. Τα μέλη του κινήματος της «Νύχτας Ορθίων» ανανέωσε πάντως το ραντεβού του για το βράδυ της Δευτέρας στην πλατεία Δημοκρατίας.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση συνεχίζει το μπαράζ συναντήσεων με εκπροσώπους εργαζόμενων και νέων, προκειμένου να εκτονώσει την ένταση και να προχωρήσει την αντεργατική μεταρρύθμιση. Συνάντηση με μαθητές και φοιτητές έχει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς τη Δευτέρα, δύο μόλις μέρες μετά τις μεγάλες διαδηλώσεις στις μεγαλύτερες πόλεις της Γαλλίας και τα επεισόδια, κυρίως στο Παρίσι, στη Ρεν και στη Νάντη.

Εντωμεταξύ, έντεκα οργανώσεις, συνδικαλιστικές, φοιτητικές και μαθητικές, έχουν ήδη ανακοινώσει την ημερομηνία του επόμενου μεγάλου συλλαλητηρίου, που θα πραγματοποιηθεί στις 28 Απριλίου, δηλώνοντας την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις, μέχρι να πετύχουν την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Η αγανάκτηση στη Γαλλία αυξάνεται, όσο η κυβέρνηση των «σοσιαλιστών» συνεχίζει την προσπάθεια να φέρει «μνημονιακά» μέτρα στο Παρίσι, επιλέγοντας την ένταση της καταστολής, προκειμένου να πνίξει με τη βία τις αντιδράσεις. Τη διαφωνία τους με το διαβόητο νόμο Ελ Κομρί για την Εργασία έχουν εκφράσει ακόμα και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, ενώ στη λαϊκή βάση το παιχνίδι μοιάζει να είναι, τουλάχιστον προς το παρόν, χαμένο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: