Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

Εχουν προγράψει τη ΔΕΗ και παριστάνουν τις αθώες περιστερές


ΠΗΓΗ: Κόντρα

«Γιατί ο Πάνος Σκουρλέτης έχει δίκιο» ήταν ο τίτλος δημοσιεύματος στην ιστοσελίδα της φράξιας των 53+ του ΣΥΡΙΖΑ (commonality.gr). Τίτλος φτιαγμένος έτσι ώστε να προκαλέσει (άμα ο Σκουρλέτης έχει δίκιο, τότε ο Τσίπρας έχει άδικο). Δε θα μας απασχολήσουν εδώ τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ και η άγρια διαπάλη των φραξιών και των στελεχών (γράφουμε αναλυτικά στη σελίδα 3), αλλά αυτό που εμφανίζεται ως «πέτρα του σκανδάλου»: η πώληση του 17% της ΔΕΗ, που έχει περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ.



«Η μάχη και η σύγκρουση στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων, ειδικά στον ενεργειακό τομέα, δεν είναι άλλη μια μάχη εντός του μνημονίου. Δεν είναι παιχνίδι εντυπώσεων, δεν είναι μικροπολιτικό ζήτημα, που μπορούμε εύκολα να θέσουμε σε διαπραγμάτευση εσωκομματική κ.ο.κ. Είναι –και πρέπει να είναι και στη συνέχεια– η κεντρικότερη μάχη για το ρόλο που επιδιώκει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να δώσει στην κοινωνία για την παραγωγική και αναπτυξιακή προοπτική του τόπου» γράφει το commonality, προσπαθώντας να προσεταιριστεί τον Σκουρλέτη στη φράξια των 53+. Μόνο που ο Σκουρλέτης, μαζί με τον Τσακαλώτο, άτυπο αρχηγό των 53+, έχουν βάλει την υπογραφή τους κάτω από όλα τα νομοθετήματα που προδιαγράφουν την απαξίωση, τη διάσπαση και το ξεπούλημα της ΔΕΗ.

Τα έχουμε ξαναγράψει, είμαστε όμως αναγκασμένοι να τα θυμίσουμε, γιατί παραπάει το παραμύθι.

Στις 25 Μάη του 2016, στο ΦΕΚ 1472 Β', δημοσιεύτηκε η υπ' αριθμ. 33 απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, με θέμα «Εγκριση Επιχειρησιακού Προγράμματος ΤΑΙΠΕΔ ΑΕ». Στη λίστα με τις προς ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεις και συμμετοχές του ελληνικού κράτους, στον αριθμό 15, φιγουράρει η ΔΕΗ, για την οποία στο επισυναπτόμενο παράρτημα διαβάζουμε: «Πώληση του 17% των μετοχών της ΔΕΗ, ενδεχομένως το 2016». Την Απόφαση υπογράφουν ο πρόεδρος του ΚΥΣΟΙΠ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ι. Δραγασάκης και οι υπουργοί Γ. Σταθάκης, Γ. Χουλιαράκης, Ε. Τσακαλώτος και Π. Σκουρλέτης.

«Οι εξελίξεις αυτές καταδεικνύουν επίσης το πόσο παρωχημένο είναι το σχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του 17% της ΔΕΗ μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, όσο και οι παραπλήσιοι σχεδιασμοί για την ΔΕΠΑ και τα ΕΛΠΕ, μέσα στο νέο περιβάλλον που γεννιέται, όχι μόνο από τις παρεμβάσεις μας, αλλά και ως αποτέλεσμα μιας συνολικής μετάβασης στον ενεργειακό τομέα σε παγκόσμιο επίπεδο» είπε την περασμένη Τρίτη ο Σκουρλέτης, μιλώντας σε συνέδριο με ενεργειακά θέματα. Πόσος καιρός πέρασε από τον  περασμένο Μάη, που πήρε μέρος στη συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ και προσυπέγραψε την πώληση του 17% της ΔΕΗ, ενδεχομένως και μέσα στο 2016, και τώρα θεωρεί παρωχημένο το σχέδιο που έχει υπογράψει; Μόλις πέντε μήνες, στη διάρκεια των οποίων τίποτα δεν άλλαξε. Ιδια παρέμειναν τα δεδομένα. Σημειώνουμε ότι το ΚΥΣΟΙΠ ενέκρινε επίσης το σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ για ΔΕΠΑ και ΕΛΠΕ, που δεν αναφέρει ρητά ιδιωτικοποίηση, αλλά αναζήτηση εναλλακτικών επιλογών. Για να μιλάει ο Σκουρλέτης για «παραπλήσιους σχεδιασμούς», σημαίνει ότι παρασκηνιακά έχει συμφωνηθεί ξεπούλημα, αλλά δεν το λένε.

Τσακαλώτος και Σκουρλέτης βρίσκονταν στα ίδια υπουργεία και τον Αύγουστο του 2015, όταν κατέθεταν στη Βουλή το νόμο για το τρίτο Μνημόνιο, τον περιβόητο Ν. 4336/2015. Το τρίτο Μνημόνιο, στο Κεφάλαιο 4.3 που έχει τίτλο «Ρυθμιζόμενες επιχειρήσεις δικτύων (ενέργεια, μεταφορές, νερό)», αναφέρει για τη ΔΕΗ: «Τον Σεπτέμβριο του 2015, οι αρχές θα συζητήσουν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον σχεδιασμό του συστήματος δημοπρασιών ΝΟΜΕ, με στόχο να μειωθούν κατά 25% τα μερίδια λιανικής και χονδρικής αγοράς της ΔΕΗ και να πέσουν κάτω από το 50% έως το 2020, ενώ οι οριακές τιμές θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα συμμορφώνονται πλήρως με τους κανόνες της ΕΕ. Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας για το ΝΟΜΕ έως τα τέλη Οκτωβρίου 2015, οι αρχές θα συμφωνήσουν με τους θεσμούς διαρθρωτικά μέτρα τα οποία θα εγκριθούν αμέσως και θα οδηγήσουν στα ίδια αποτελέσματα που αναφέρονται ανωτέρω όσον αφορά τα μερίδια αγοράς και τα χρονοδιαγράμματα (βασικό παραδοτέο). Σε κάθε περίπτωση, έως το 2020 καμία επιχείρηση δεν θα μπορεί να παράγει ή να εισάγει, άμεσα ή έμμεσα, πάνω από το 50% της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται και εισάγεται στην Ελλάδα (νομοθεσία που θα θεσπιστεί ως προαπαιτούμενο)».

Τσακαλώτος και Σκουρλέτης συνυπέγραψαν (μαζί με τους υπόλοιπους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, συν αυτούς των ΑΝΕΛ, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού),  ότι το αργότερο μέχρι το 2020 η ΔΕΗ θα πρέπει να περιοριστεί στο 49% της αγοράς λιανικής και χονδρικής. Δηλαδή, όχι μόνο θα πρέπει να χάσει τους μισούς πελάτες της, αλλά θα πρέπει να χάσει και τη μισή παραγωγή της. Μιλάμε, δηλαδή, για ένα σχέδιο στραγγαλισμού της μεγαλύτερης κρατικής επιχείρησης, η οποία χτίστηκε στη διάρκεια μισού αιώνα, με ιδρώτα και αίμα από τους εργάτες της και με τον ελληνικό λαό να πληρώνει πανάκριβα το ρεύμα! Κι έχουν σήμερα το θράσος, για να παίξουν τα παιχνίδια τους, να παριστάνουν τις αθώες περιστερές.

Δεν είναι, όμως, μόνον ο Σκουρλέτης και η φράξια των 53+, που έσπευσαν να εκφράσουν κάλπικη διαφοροποίηση στις ιδιωτικοποιήσεις. Είναι και ο Δρίτσας, στέλεχος των 53+ κι αυτός, που άκουσε τις φήμες ότι ο Τσίπρας θα τον βγάλει από την κυβέρνηση κι έσπευσε να εκβιάσει την παραμονή του και να δώσει… ηρωικό χαρακτήρα στην ενδεχόμενη αποπομπή του.

«Δεχθήκαμε τον συμβιβασμό γι’ αυτές τις ήδη εννέα ιδιωτικοποιήσεις που η διαδικασία τους είχε ήδη ξεκινήσει όταν υπογράφηκε η συμφωνία του περσινού καλοκαιριού. Αυτό ήταν το σημείο συμβιβασμού στις ιδιωτικοποιήσεις» δήλωσε ο Δρίτσας σε ραδιοφωνική του εμφάνιση που την οργάνωσε ακριβώς γι' αυτό το λόγο.  Μόνο του ΤΑΙΠΕΔ οι ιδιωτικοποιήσεις είναι 19 και όχι εννιά που λέει ο ψευταράς Δρίτσας. Πέρα από το ΤΑΙΠΕΔ, όμως, που είναι μια εταιρία-δημοπρατήριο, υπάρχει και το νέο Υπερταμείο, που έχει ως αποστολή να ρευστοποιήσει περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού δημοσίου (με ιδιωτικοποιήσεις ή άλλα μέσα) ύψους 50 δισ. ευρώ. Ολ' αυτά τα έχει ψηφίσει και ο Δρίτσας -και ως βουλευτής και ως μέλος της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

ΥΓ. Ο ξεδιάντροπος Μανιάτης του ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενος στο τρίτο Μνημόνιο, που το ψήφισαν με τα δυο χέρια και το κόμμα του και ο ίδιος, δεν περιορίζεται να καταγγείλει τους Τσακαλώτο και Σκουρλέτη για υποκρισία, αλλά τους καταγγέλλει ότι υπέγραψαν την καταδίκη της ΔΕΗ, με μηδενικό αντάλλαγμα, δηλαδή «ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας»!

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: