Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2016

Τέλος από την ΕΡΤ ο διευθυντής ενημέρωσης Στ. Καπάκος UPD

Αποπέμφθηκε από τα καθήκοντά του ο γενικός διευθυντής ενημέρωσης της ΕΡΤ, Σταύρος Καπάκος, λόγω αδυναμίας συνεργασίας με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ Λάμπη Ταγματάρχη. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ Α.Ε. εξέδωσε μια ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι «αποφάσισε να απαλλάξει από τα καθήκοντά του τον μέχρι σήμερα Γενικό Διευθυντή Ενημέρωσης κ. Σταύρο Καπάκο» και τον «ευχαριστεί για τις μέχρι σήμερα προσφερθείσες υπηρεσίες του».

Με άλλη επιστολή του, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΡΤ ανακοίνωσε ότι ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Τσούτσιας θα αναλάβει τα καθήκοντα του γενικού διευθυντή ενημέρωσης, συμπληρώνοντας πως ο κ. Τσούτσιας εργάζεται στην ΕΡΤ από το 1989 και μέχρι σήμερα ήταν προϊστάμενος Υποδιεύθυνσης Σύνταξης Ειδήσεων, ενώ έχει εργαστεί επί σειρά ετών σε εφημερίδες και περιοδικά έντυπα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και δεν υπήρχαν συγκρούσεις του κ. Καπάκου με τη διοίκηση, δεν υπήρχε ούτε ομαλή συνεργασία. 
Ωστόσο με την επιστολή που απέστειλε προς τους εργαζόμενους, και με τίτλο «Διότι δεν συνεμορφώθην...», ο τέως γενικός διευθυντής ενημέρωσης καταγγέλλει εμμέσως άσκηση πιέσεων στο έργο του και μιλά για «εξουσιαστικές συμπεριφορές και αντιλήψεις τύπου στρατιωτικού καραβανά», που «οδήγησε στην επίδοση της αποπομπής μου με δικαστικό κλητήρα και μάλιστα με την πρωτοφανή κατηγορία της “άρνησης συμμόρφωσης προς τις οδηγίες”!»
Αφού ευχαριστεί τους εργαζόμενους της ΕΡΤ για τη συνεργασία που όπως σημειώνει ανόρθωσε την ΕΡΤ «από τα συντρίμμια» και την κράτησε όρθια, ώστε να «μπορεί να πρωταγωνιστήσει στα μεγάλα γεγονότα και να δώσει με αξιώσεις τη μάχη για πραγματικές ειδήσεις, αξιόπιστη και πλουραλιστική ενημέρωση», αφήνει αιχμές για περιορισμό της αυτονομίας και της αξιοπιστίας της ενημέρωσης.

Η απάντηση Ταγματάρχη

Στις αιτιάσεις του Σταύρου Καπάκου, ο Λάμπης Ταγματάρχης απαντά θέτοντας μια σειρά από ερωτήματα, ενώ τον κατηγορεί ότι δεν μπόρεσε να βελτιώσει τη θέαση των δελτίων ειδήσεων.
Στην ανακοίνωσή του, απευθυνόμενος στον Στ. Καπάκο, σημειώνει τα εξής:
«Για να παραμείνει η συνείδησή του μόνο με “λίγες γρατζουνιές”, πρέπει με το χέρι στην καρδιά να απαντήσει:
- Αν δέχτηκε ποτέ οποιαδήποτε παρέμβαση στη διαμόρφωση της θεματολογίας των δελτίων ειδήσεων, στην επιλογή και αξιολόγηση των ειδήσεων ή στην επιλογή των καλεσμένων στα δελτία και τις ενημερωτικές εκπομπές. “Στον δύσκολο αλλά ωραίο αγώνα” τον οποίο επικαλείται, δεν ήταν μόνος του. Η διοίκηση προστάτευσε και εγγυήθηκε την ελευθερία των δημοσιογράφων της ΕΡΤ.
- Αν παραβρέθηκα ποτέ σε οποιαδήποτε από τις περισσότερες από 1000 δημοσιογραφικές συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν όλο αυτό το διάστημα. Αυτό δείχνει άνθρωπο με εξουσιαστικές τάσεις και συμπεριφορές;
- Πώς είναι δυνατόν ένα στέλεχος, ακόμα κι αν αυτό είναι ο Γενικός Διευθυντής Ενημέρωσης, να αρνείται να εφαρμόσει πρόγραμμα που έχει εγκρίνει το Διοικητικό Συμβούλιο;
- Τέλος, πρέπει να διευκρινίσει τι εννοεί με τη φράση “ήρθα στην ΕΡΤ για δουλειά και όχι για δουλειές”. Ας μας εξηγήσει γιατί σιωπούσε επί 17 ολόκληρους μήνες και εν τέλει έκανε την καταγγελία-λάσπη μετά την αποπομπή του. 
Γιατί δεν βρήκε λέξη να πει για όλα αυτά στο Διοικητικό Συμβούλιο στο οποίο κλήθηκε για να εκθέσει τις απόψεις του, ή δεν τα κατήγγειλε στον αρμόδιο εισαγγελέα; 
Αν ο κ. Καπάκος “θέλει να μην δολοφονήσει τη συνείδησή του”, υπάρχει χρόνος.
Υ.Γ. “Μικρά και μοιραία” ήταν τα νούμερα των δελτίων ειδήσεων των οποίων προΐστατο και τα οποία δεν μπόρεσε να βελτιώσει».

Αντιδράσεις

Η ΕΣΗΕΑ, με ανακοίνωσή της εκφράζει ανησυχία, δεδομένης της αντιπαράθεσης που φαίνεται να έχει δημιουργηθεί στην ΕΡΤ.
Στο κείμενο του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ αναφέρεται πως μτά την αναβίωσή της ΕΡΤ «από το Μαύρο και τη ΝΕΡΙΤ, ανοίγει νέος κύκλος αντιπαράθεσης για την εικόνα της ΕΡΤ, καθώς βρίσκονται σε εκκρεμότητα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των δημοσιογράφων και η υπογραφή ΣΣΕ».
Αναφέρει δε ότι «παγίως είναι κατά των απολύσεων, αναμένει, ωστόσο, να φανούν οι κατευθύνσεις που προσδίδει πλέον στην ΕΡΤ η διοίκηση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: