Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 18 Μαΐου 2018

Εν μέσω διαφωνιών εγκρίθηκε η κατασκευή δυο αιολικών πάρκων στα Άγραφα

Δυο αιολικά έργα θα κατασκευαστούν στην περιοχή των Αγράφων, στο μεγαλύτερο υψόμετρο της Ελλάδας, σε μια προστατευμένη περιοχή Natoura, μετά από σχετική απόφαση που εξέδωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και φέρει την υπογραφή της διεύθυνσης Α.Π.Ε & Εναλλακτικών Καυσίμων.

Η συγκεκριμένη απόφαση έρχεται σε σύγκρουση με τις τοπικές κοινωνίες της περιοχής, οι οποίοι διαφωνούν με την κατασκευή υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για φαραωνικών διαστάσεων έργο, το οποίο θα προκαλέσει ανυπολόγιστες συνέπειες στο ορεινό φυσικό περιβάλλον. Επίσης, τη διαφωνία του έχει εκφράσει το Δίκτυο φορέων και πολιτών για την προστασία των Αγράφων, διαφωνίες οι οποίες δεν εισακούστηκαν.


Οι διαφωνίες εστιάζονται στις τραγικές συνέπειες στο παρθένο ορεινό οικοσύστημα της περιοχής που ζουν μεγάλα θηλαστικά ζώα (αρκούδα, ζαρκάδι, λύκος, κ.ά.) καθώς και προστατευόμενα είδη αρπακτικών πουλιών (χρυσαετός, όρνιο, φιδαετός) σε μια περιοχή η οποία  προστατεύεται  από την Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία  (Ζώνης Ειδικής Προστασίας Ορνιθοπανίδας (SPA) με κωδικό SPA GR 2430002-ΟΡΗ ΑΓΡΑΦΑ και SPA GR2430002:ΟΡΗ ΑΓΡΑΦΑ).


Εφόσον το έργο προχωρήσει να σημειωθεί ότι οι ανεμογεννήτριες θα τοποθετηθούν σε υψόμετρο 1600 και 2100 μέτρα, και προκειμένου να μεταφερθούν τα υλικά θα πρέπει να διανοιχθούν δρόμοι μέσα σε ελατόδασος, ενώ παράλληλα οι διαφωνούντες επιμένουν ότι τα έργα αυτά καίτοι θεωρητικά προωθούνται στο πλαίσιο της πράσινης ενέργειας, κατά βάση ούτε εναλλακτική ενέργεια θα παραχθεί, ούτε οι τοπικές κοινωνίες θα έχουν όφελος. Τουναντίον κέρδος θα έχουν οι εταιρίες που θα αναλάβουν την κατασκευή, και μάλιστα όχι από την επένδυση σαν επένδυση, αλλά από τα τεράστια χωματουργικά και κατασκευαστικά  έργα που θα προηγηθούν για την κατασκευή δρόμων μέσα στα απάτητα βουνά. Τέλος, στις περιοχές που δόθηκε η έγκριση για τα δυο αιολικά πάρκα, δεν υπάρχει δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, οπότε εκτός από τις τεράστιες ανεμογεννήτριες θα πρέπει να τοποθετηθούν και πυλώνες υψηλής τάσης, με άμεσο τον κίνδυνο πυρκαγιάς των δασών.

πηγές: katafylli.gr, enallaktikos.gr
 http://volos.ert.gr/blog/2018/05/10/en-meso-diafonion-egkrithike-i-kataskeyi-dyo-aiolikon-parkon-sta-agrafa/

Δεν υπάρχουν σχόλια: