Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019

Δυναμική διαδήλωση για τα αιολικά στα Αγραφα

Τάσος Σαραντής
 
Με μεγάλη συμμετοχή και έντονο παλμό πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το μεσημέρι συγκέντρωση και πορεία στην Καρδίτσα ενάντια στην εγκατάσταση βιομηχανικών αιολικών στα Αγραφα.

Η διαδήλωση διοργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε έπειτα από πανελλαδικό κάλεσμα της «Ανοιχτής Συνέλευσης Ενάντια στην Πράσινη Ανάπτυξη και στα Αιολικά στα Αγραφα». Νωρίτερα, την προηγούμενη εβδομάδα, είχαν πραγματοποιηθεί ενημερωτικές εκδηλώσεις για το ζήτημα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λάρισα.


Οι διαδηλωτές παρέμειναν περίπου μιάμιση ώρα στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας, όπου είχαν αναρτήσει πανό συλλογικότητες και κινήματα που συμμετείχαν, και ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης με τη συμμετοχή εκατοντάδων ατόμων, από το Κιλκίς, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, τον Βόλο, τα Τρίκαλα, την Αθήνα, την Κόρινθο, τα Ιωάννινα, την Καρδίτσα και τα αγραφιώτικα χωριά.

Την πορεία ακολουθούσαν σε μικρή απόσταση ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, η παρουσία των οποίων ήταν έντονη και σε άλλα σημεία της πόλης.

«Το πάθος για τα άγρια βουνά είναι δυνατότερο από τα αιολικά»,

«Η πράσινη ανάπτυξη δεν μας παραμυθιάζει, τη φύση καταστρέφει και τα βουνά ρημάζει», 

«Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνα για τη γη και την ελευθερία», 

«Η Ιστορία γράφεται με ανυπακοή ενάντια σε κράτος και κάθε επενδυτή», 

«Από τους παππούδες μας μέχρι τη γενιά μας κάτω τα ξερά σας από τα βουνά μας» 
ήταν μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν.

«Τις μάχες που δίνει ο καθένας στην περιοχή του δεν τις αντιλαμβανόμαστε ως “τοπικά προβλήματα”. Τις αντιλαμβανόμαστε ως μάχες ενός συνολικού κινήματος, που παλεύει ενάντια στην ανάπτυξη, που στο σημερινό σύστημα καταστρέφει ζωές και περιβάλλον, για να τροφοδοτήσει την κερδοφορία των λίγων, απέναντι στις κοινωνικές ανάγκες της πλειοψηφίας.

»Από την Εύβοια, τις Σκουριές, την Ήπειρο, το Ιόνιο, την Κρήτη, μέχρι τον Βόλο και τον Αχελώο βλέπουμε ότι οι κάθε λογής επενδυτές, λαμβάνοντας όλες τις απαραίτητες διευκολύνσεις, λεηλατούν χωρίς όριο τη φύση, με μοναδικό στόχο το κέρδος. Αυτή η επίθεση, όμως, έχει βρει απέναντί της τις αντιστάσεις των κινημάτων κατά της λεηλασίας του δημόσιου χώρου.

»Ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού, του αιγιαλού, στην καταστροφή των δασών, στη μόλυνση του αέρα και των θαλασσών, στις απέραντες χωματερές», ανέφερε στο κάλεσμά της η «Ανοιχτή Συνέλευση Ενάντια στην Πράσινη Ανάπτυξη και στα Αιολικά στα Αγραφα».

Μετά την πορεία ακολούθησε ανοιχτή συνέλευση κινημάτων από όλη την Ελλάδα στο αναψυκτήριο του Παυσίλυπου, προκειμένου να καθοριστούν τα επόμενα βήματα των κινητοποιήσεων, ενώ χθες πραγματοποιήθηκε πορεία στην ιστορική κορυφογραμμή της Νιάλας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: