Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 7 Ιουνίου 2020

Κόκκινη Ζώνη: Η Κούβα και η μάχη κατά του ιού έμπολα στη Δυτική Αφρική, Κυριακή 14/6 στο Σεράφειο

Το βιβλίο αυτό του Κουβανού δημοσιογράφου Enrique Ubieta Gomez περιέχει το ιστορικό των εμπειριών των εθελοντών γιατρών της Κούβας στην Αφρική το 2014-15.

Τότε τρεις χώρες της Δυτικής Αφρικής αντιμετώπισαν το μεγαλύτερο ξέσπασμα του ιού έμπολα, με θνησιμότητα 70%. Ανταποκρινόμενη σε ένα διεθνές κάλεσμα, η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Κούβας έστειλε ό,τι καμία άλλη χώρα δεν επιχείρησε: 250 άτομα υγειονομικό προσωπικό, έτοιμους να προσφέρουν άμεσα βοήθεια σε ασθενείς και σε κοινότητες σε απελπιστική κατάσταση.


Το βιβλίο του Ubieta βασίζεται σε συνεντεύξεις με το υγειονομικό προσωπικό ενώ βρισκόταν επί του έργου στην Αφρική. Μέσα από αυτές γνωρίζουμε τις ηθικές αξίες και τη δέσμευση των Κουβανών εθελοντών, καθώς και τη δεοντολογία που ακολούθησαν, προκειμένου να νικήσουν έναν θανάσιμο ιό.
Όπως και στη σημερινή πανδημία του COVID-19, έτσι και τότε, ο κόσμος ολόκληρος είδε να
αντιπαραβάλλονται δύο αντιλήψεις για τη δημόσια υγεία: Η μία βασισμένη στους νόμους της καπιταλιστικής αγοράς και του κέρδους και η άλλη βασισμένη στις ανθρώπινες ανάγκες και στην αλληλεγγύη.

Θα μιλήσουν οι: Νίκος Καρανδρέας, ομότιμος καθηγητής ιατρικής, ΕΚΠΑ· Shafiq Ahmed, γιατρός, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Πακιστάν· Σοφία Ρουπάκα, εκπαιδευτικός, βιολόγος.
Θα χαιρετίσει η Zelmys Maria Dominguez Cortina, Πρέσβης της Δημοκρατίας της Κούβας.

Κυριακή, 14 Ιούνη, 7.00 μ.μ.
η εκδήλωση φιλοξενείται στο Σεράφειο του δήμου Αθηναίων
(Πειραιώς & Πέτρου Ράλλη)

κοντά στους σταθμούς «Κεραμεικός» και «Πετράλωνα»
Η εκδήλωση θα γίνει πραγματοποιηθεί με όλες της απαραίτητες προφυλάξεις
τηλ. 210 88 33 002, diethnesvima@gmail.com, www.diethnesvima.com, Διεθνές Βήμα / Facebook

Φιλοξενία εκδήλωσης
www.serafio.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: