Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 11 Ιουνίου 2020

Αποχαιρετισμός στον σύντροφο και φίλο Μάκη Σέρβο

Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα

Ο Μάκης Σέρβος ο οποίος πέθανε χτες 9 Ιουνίου σε ηλικία 67 ετών, δεν ήταν απλώς ένας σπουδαίος σύντροφος και καλός φίλος. Υπήρξε ένας από τους αγωνιστές που άφησαν βαθύ το αποτύπωμά τους στη μεταπολιτευτική άκρα Αριστερά. Πάντα παρών στους αγώνες, πάντα στην πρώτη γραμμή των κινηματικών αντιστάσεων, πάντα πρωταγωνιστής σε μια Αριστερά που ήθελε να βαδίζει ολοένα και πιο αριστερά, ακόμα και όταν όλα πήγαιναν δεξιά.


Η πολιτική πορεία του Μάκη θα μπορούσε να συνοψίσει την εξέλιξη του ακροαριστερού χώρου: Εξέγερση του Πολυτεχνείου και αντιδικτατορικό κίνημα, ΕΛΕΚ, αυτόνομο εργατικό κίνημα, Ομάδα για μια Προλεταριακή Αριστερά, Ρήξη, Επιτροπή για τον Στρατό, Ομάδα για την Άκρα Αριστερά (Ελένη), Κίνηση Υπεράσπισης Πολιτικών και Κοινωνικών Δικαιωμάτων. Ο Μάκης ήταν ένας από τους συντρόφους μας που αποχώρησαν από την Κίνηση όταν αυτή μετεξελίχθηκε σε Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα. Πρωτεργάτης στη συνέχεια στο περιοδικό Δρόμοι. Αργότερα θα επιστρέψει για ένα μικρό διάστημα στο Δίκτυο από το οποίο θα αποχωρήσει ξανά. Συμμετείχε με όλες του τις δυνάμεις σχεδόν σε όλες τις πρωτοβουλίες υπεράσπισης των πολιτικών κρατουμένων και αντίστασης στην κρατική καταστολή.

Ο Μάκης Σέρβος υποστήριξε έμπρακτα μια πολιτική που «έβλεπε» σταθερά στο δρόμο και τη σύγκρουση, γυρνώντας την πλάτη στους θεσμούς, τις ιεραρχίες και την γραφειοκρατία. Μια πολιτική της ανατροπής και της χειραφέτησης, που αντιμετώπιζε τον κομμουνισμό ως κινητήρια δύναμη του παρόντος και όχι ως μακρινό όραμα του μέλλοντος.

Ο Μάκης υπήρξε μια από τις καταλυτικές συναντήσεις της ζωής μας. Τον αποχαιρετάμε με απέραντη αγάπη και βαθύ σπαραγμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: