Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

Πρακτική άσκηση ή αλλιώς φθηνή εργασία για τ' αφεντικά


Ο καιρός πλησιάζει προς την καλοκαιρινή σαιζόν και ήδη πολλοί συνάδελφοι/ισσες σπουδαστές μαγειρικής έχουν ψάξει για την πρακτική τους άσκηση, μια άσκηση που συνήθως από την αρχή της χρονιάς λένε για το πόσο βοηθητική είναι και πόσο καλύτεροι μάγειρες θα βγούμε μετά από αυτήν. Τί είναι όμως ακριβώς ο θεσμός της πρακτικής;
Πρακτική είναι αυτή η πανέμορφη περίοδος της ζωής σου όπου καλείσαι για πρώτη φορά να πραγματοποιήσεις το επάγγελμα όπου θα κάνεις για όλη σου την ζωή και μάλιστα σε αρκετά δύσκολες συνθήκες, εφόσον μιλάμε για την τουριστική περίοδο, όπου η δουλειά είναι πιεστική από το πιο μεγάλο ξενοδοχείο, μέχρι την καντίνα με το βρώμικο. Όμως έτσι δεν είναι πάντα; Η δουλειά μας δεν είναι πιεστική, με ένταση και δύσκολη; Σωστά. Το λάθος με την πρακτική δεν έγκειται στον όγκο εργασίας αλλά κάπου αλλού. Ένα ολόκληρο σύστημα που προσφέρει φθηνή εργασία στα αφεντικά έχει στηθεί στις δικές μας πλάτες και με την ιδεολογική κάλυψη της ‘’μαθητείας’’ αποσκοπεί να προσδώσει ένα θετικό χαρακτήρα στο όλο σκηνικό.
Στην πρακτική άσκηση καλούμαστε να εργαστούμε πέραν του πενθήμερου και του οκταώρου πολλές φορές χωρίς ρεπό για εβδομάδες (το οποίο βέβαια ισχύει για την πλειοψηφία των εργαζομένων στον κλάδο κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής σαιζόν). Θα πει κάποιος, λογικό είναι, σε τουριστική περίοδο είσαι, οι σαιζόν έτσι είναι, τί περίμενες; κ.λ.π. Όμως θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι διαφέρει πλήρως η εργασία για σαιζόν και η πρακτική. Η πρακτική άσκηση σύμφωνα με τον νόμο αμείβεται με 300-350 ευρώ τον μήνα και είναι πενθήμερη οκτάωρη. Πολύ βασικό στοιχείο είναι ότι τα ένσημα κατά την διάρκεια της πρακτικής δεν είναι συντάξιμα. Τί σημαίνει αυτό; Σημαίνει πολύ απλά ότι τα ένσημα αυτά δεν μετράνε στα συνολικά συντάξιμά μας, δεν μετράνε για την είσοδό μας σε ταμείο ανεργίας και δεν μετράνε και στα ένσημα που χρειαζόμαστε για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η μόνη χρησιμότητά τους είναι να τα καταθέσει ο σπουδαστής στο υπουργείο για να πάρει την κρατική πιστοποίηση μαζί με τις εξετάσεις και καλύπτει τον πρακτικάριο μόνο από ατύχημα στον χώρο της δουλειάς. Περιττό να αναφέρουμε ότι επειδή αυτά τα ένσημα δεν προσφέρουν τίποτα επί της ουσίας, είναι και πολύ πιο φθηνά για τα αφεντικά.
Που καταλήγουμε λοιπόν; Την ώρα που εμείς για 2,3 ή και περισσότερους μήνες δουλεύουμε ατελείωτες ώρες, συχνά χωρίς ρεπό, όντας «τα παιδιά για όλες τις δουλειές», ενώ προσφέρουμε κανονική εργασία στα ξενοδοχεία, στα εστιατόρια και στα catering που δουλεύουμε, αμειβόμαστε με τους μισθούς πείνας της πρακτικής. Είναι φανερό ότι τα αφεντικά πάνω στις δικές μας πλάτες κερδίζουν χιλιάδες ευρώ που θα έδιναν σε μισθούς και ένσημα αν αμειβόμασταν κανονικά.
Φυσικά όλα αυτά γίνονται με τις ευλογίες του κράτους.
Στην όλη κατάσταση, δεν μπορούμε να μη συνυπολογίσουμε και το νέο ασφαλιστικό που έρχεται. Ένα νέο ασφαλιστικό που θα μας φέρει σε ακόμα χειρότερη θέση, ειδικά τους νέους εργαζόμενους, καθώς το δικαίωμα όχι μόνο στη σύνταξη, αλλά στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στη νοσηλεία κ.λ.π. θα έχει πλέον καταργηθεί. Και αν συνυπολογίσουμε σε αυτά την περαιτέρω μείωση των μισθών και την αύξηση της ασφαλιστικής εισφοράς για τον εργαζόμενο (σε αντίθεση με αυτήν της εργοδοσίας που μειώνεται), καταλαβαίνουμε ότι πλέον καλούμαστε να δουλέψουμε με τους πλέον χειρότερους όρους.
Απαιτούμε η πρακτική άσκηση να πληρώνεται κανονικά με όλες τις υπερωρίες πέραν του θεσπισμένου (πενθήμερο, οκτάωρο) με πλήρη ένσημα. Δεν θα βάλουμε εμείς πλάτες για να έχουν και άλλα κέρδη τα αφεντικά. Θα πάρουμε ότι μας ανήκει, δεν θα ζήσουμε σαν δούλοι στον 21ο αιώνα. 
απαιτούμε ΙΣΗ ΑΜΟΙΒΗ για ΙΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
 Είμαστε η ΛΑΝΤΖΑ, αγωνιστική εργατική συσπείρωση που δρα στον κλάδο του επισιτισμού τουρισμού. Είμαστε εργαζόμενοι, ημιαπασχολούμενοι, άνεργοι που παλεύουμε για καλύτερες εργασιακές συνθήκες για εμάς και τους συναδέλφους μας.
 Κανένας εργαζόμενος, κανένας άνεργος, δεν είναι μόνος του.
 Για οποιοδήποτε εργασιακό θέμα, εργοδοτική αυθαιρεσία, καταγγελία και άρθρο ή παρατήρηση σχετικά με τον κλάδο επικοινωνήστε στο episitismosnea@gmail.com και στο τηλέφωνο: 6937573698 
http://lantzaepet.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: