Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 31 Μαρτίου 2019

«Μικρή ΔΕΗ», μεγάλη η κοροϊδία, από Μαρία Σπυράκη και Νέα Δημοκρατία

Η «Ευρωβουλευτής της Χρονιάς» Μαρία Σπυράκη, σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό της Κοζάνης ΤΟP CHANNEL,  ήταν εξόχως αποκαλυπτική, τουλάχιστον σε ότι αφορά τις Προ-θέσεις της ΝΔ, της Κομισιόν και της μερίδας του Κεφαλαίου που δραστηριοποιείται στην Ηλεκτρική Ενέργεια.

Συγκεκριμένα η κ. Σπυράκη υπεραμύνθηκε την παλιότερη Θέση της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ  για πώληση της Μικρής ΔΕΗ και όχι μόνο των τριών  λιγνιτικών μονάδων που είναι επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ. 

Όμως η κυρία Σπυράκη ή δε γνωρίζει η ίδια τι πρακτικά σημαίνει «Μικρή ΔΕΗ» πράγμα απαράδεκτο για Ευρωβουλευτή που είναι «…..και της Ενέργειας» ή θεωρεί ότι οι πολίτες της Δυτικής Μακεδονία (πού είναι, τουλάχιστον στοιχειωδώς, ενημερωμένοι για ζητήματα Ηλεκτρικής Ενέργειας) τρώνε κουτόχορτο! Αν νόμισε ότι έχουμε δυο ΔΕΗ, μια Μικρή και μια Μεγάλη, οπότε πουλάμε τη Μικρή και μας μένει η Μεγάλη τότε απλά είναι ανημέρωτη.. 

Για να συγκρίνουμε τις δυο επιλογές παραθέτουμε τα στοιχεία διευκρινίζοντας ότι εμείς δεν υποστηρίζουμε καμία από αυτές γιατί είμαστε ριζικά αντίθετοι με οποιαδήποτε εκχώρηση Δημόσιας Περιουσίας στο κεφάλαιο.

Το ξεπούλημα ΣΥΡΙΖΑ εμπεριέχει το 40% της συνολικής, λιγνιτικής εγκατεστημένης ισχύος και συγκεκριμενοποιήθηκε με πώληση δυο λιγνιτκών μονάδων της Μεγαλόπολης Ισχύος 300 Το ξεπούλημα η καθεμία και τον ΑΗΣ Μελίτης ,ισχύος 330 MW. Σύνολο 930 MW μαζί με τη άδεια κατασκευής της Μελίτης 2 ισχύος 430 MW και τα αντίστοιχα Ορυχεία.

Το ξεπούλημα ΝΔ/ΠΑΣΟΚ μέσω της «Μικρής ΔΕΗ» σημαίνει ότι δημιουργείται μια, προς πώληση Θυγατρική της ΔΕΗ η οποία καλύπτει το 30% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος της ΔΕΗ και στο χαρτοφυλάκιό της εμπεριέχει:
1.      Τρεις λιγνιτικές μονάδες ισχύος 930 MW (ΑΗΣ Μελίτης 330 MW + ΑΗΣ Αμυνταίου 2χ300 MW). Σύνολο πάλι  930 MW μαζί με τη άδεια κατασκευής της Μελίτης 2 ισχύος 430 MW αλλά συμπεριλαμβανόμενου του ορυχείου Λακκιάς, του ορυχείου Κλειδιού, του ορυχείου Λόφων Μελίτης, των ορυχείων Κομνηνών 1 και 2, και του ορυχείου Βεύης  μαζί και τις εκτάσεις των πρώην Ορυχείων. Δηλαδή όλη η λιγνιτική δραστηριότητα του Νομού Φλώρινας!!!
2.      Υδροηλεκτρική παραγωγή Ισχύος 900 (ΥΗΣ Πλατανόβρυσης, ισχύος 116 MW, ΥΗΣ Θησαυρού, ισχύος 384 MW, ΥΗΣ Άγρας, ισχύος 50 MW, ΥΗΣ Εδεσσαίος, ισχύος 19 MW, ΥΗΣ Πουρνάρι Ι και ΙΙ, συνολικής ισχύος 334 ισχύος) μαζί με τα νερά και ότι αυτό σημαίνει για τους αγρότες και τους πολίτες αυτών των Περιοχής.
3.      Τον ΑΗΣ Κομοτηνής με καύσιμο φυσικό Αέριο ισχύος 485 MW
4.      Το 30% της «Εμπορίας», που πλέον είναι θυγατρική της ΔΕΗ, μαζί με το αντίστοιχο πελατολόγιο!!!

Αυτή λοιπόν είναι η «μικρή ΔΕΗ», που προτείνει η κυρία Σπυράκη, η Νέα Δημοκρατία, το Κεφάλαιο, η ΕΕ και κάποια φερέφωνά τους στην Περιοχή. Αφορά ιδιωτικοποίηση ισχύος 2.300 MW, των νερών, της εμπορίας και ολόκληρου του Νομού Φλώρινας.
 
Αυτή η πρόταση είναι που απορρίφτηκε μετά από μαζικούς ενωτικούς αγώνες των εργαζομένων και των κατοίκων της Περιοχής και όχι «από τους συνδικαλιστές» που βολεύει να υποστηρίζει η κ. Σπυράκη και άλλοι… 

Δεν είναι φυσικά τυχαίο ότι αυτή η πρόταση επανέρχεται από όλους τους κύκλους της κερδοσκοπίας που προαναφέραμε μετά τη διαφαινόμενη (στημένη) αποτυχία και της 3ης Προκήρυξης του διαγωνισμού πώλησης λιγνιτικών μονάδων.  Άμεσος στόχος του Κεφαλαίου είναι πλέον τα νερά και η επέκταση των Δημοπρασιών Ενέργειας (ΝΟΜΕ).

Εδώ θα είχε ενδιαφέρον να ακούσουμε την άποψη, κυρίως του Γιώργου Κασαπίδη, Υποψήφιου Περιφερειάρχη στη Δυτική Μακεδονία στηριζόμενο από τη ΝΔ αλλά και των άλλων υποψηφίων. Θα πρέπει να πάρουν όλοι θέση συνολικά για την Ηλεκτρική Ενέργεια γιατί η τακτική που ακολούθησαν και συνεχίζουν να ακολουθούν είναι «μια στο καρφί και μια στο πέταλο», «ψαρεύοντας σε θολά νερά»

Η δική μας θέση είναι πεντακάθαρη. «Καμία ιδιωτικοποίηση στη ΔΕΗ αλλά και επαναφορά στο Δημόσιο, χωρίς αποζημίωση, όλων των δραστηριοτήτων του Ηλεκτρενεργειακού τομέα» 
Κοζάνη 31/3/2019
το Γραφείο Τύπου
ΑΡ.ΣΥ ΑΝΑΤΡΟΠΗ στη Δ. Μακεδονία

Δεν υπάρχουν σχόλια: