Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019

Έβο Μοράλες στον ΟΗΕ για το κλίμα: «Ας το πούμε καθαρά, η ρίζα του προβλήματος είναι ο καπιταλισμός»

«Ας το πούμε ξεκάθαρα: Η ρίζα του προβλήματος είναι ο καπιταλισμός». Αυτό ανέφερε στην τοποθέτησή του στο πλαίσιο της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για το κλίμα.


Ο πρόεδρος της Βολιβίας ανέφερε συγκεκριμένα ότι τα πολλαπλά προβλήματα που επηρεάζουν τον πλανήτη έχουν τις ρίζες τους στο καπιταλιστικό σύστημα, που προωθεί την άνιση διανομή του πλούτου και την συσσώρευση αγαθών και πλούτου σε λίγους ανθρώπους. «Το πρόβλημα βρίσκεται στο μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης, στην ιδιοκτησία των φυσικών πηγών και την άνιση κατανομή του πλούτου», σημείωσε, ενώ αναφέρθηκε στα προβλήματα που επηρεάζουν τον πλανήτη όπως η ανισότητα, η πείνα, η φτώχεια, η μεταναστευτική κρίση και η ανεργία. 

Ο Έβο Μοράλες κατέκρινε το ότι «τα πάντα δύνανται να εμπορευματοποιηθούν αν πρόκειται να αποφέρουν μεγαλύτερα κέρδη», την ίδια στιγμή που «ο πλανήτης ελέγχεται από μια παγκόσμια ολιγαρχία, μια χούφτα δισεκατομμυριούχους». Είναι «άδικο, ανήθικο και απαράδεκτο» το ότι 26 άνθρωποι έχουν στα χέρια τους τόσο πλούτο όσο 3,8 δισεκατομμύρια, σημείωσε ο πρόεδρος της Βολιβίας.

Στην ομιλία του ο Έβο Μοράλες αναφέρθηκε και στην, διάρκειας 136 ετών, διαμάχη της χώρας του με την Χιλή, ξεκαθαρίζοντας ότι η Βολιβία δικαιούται να αποκτήσει πρόσβαση στη θάλασσα, στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: