Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020

ΑΟΥΣΒΙΤΣ Η ΘΗΡΙΩΔΙΑ ΤΟΥ ΝΑΖΙΣΜΟΥ

Πριν από την οργάνωση των στρατοπέδων θανάτου, τα οποία στήθηκαν σε βιομηχανική κλίμακα στο Άουσβιτς και στην Τρεμπλίνκα, Εβραίοι και άλλοι διωκόμενοι πολίτες εκτελέστηκαν μαζικά σε όλη την Πολωνία και τη Σοβιετική Ένωση από τα ναζιστικά τάγματα θανάτου.
Στις 27 Γενάρη 1945 ο Κόκκινος Στρατός Απελευθερώνει το Άουσβιτς.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο στρατόπεδο εξόντωσης των Ναζί, το οποίο μεταπολεμικά έγινε σύμβολο του Ολοκαυτώματος και γενικότερα της αγριότητας των Ναζί. 

Ο Χάινριχ Χίμλερ διέταξε τον Ιούνιο του 1940 να χτιστεί στο Άουσβιτς το μεγαλύτερο συγκρότημα στρατοπέδων της Ναζιστικής Γερμανίας.

Σχετική εικόναΗ συνολική του έκταση ανερχόταν στα 40 km². Αποτελούνταν από τρία κύρια και 39 δευτερεύοντα στρατόπεδα. Τα τρία κύρια στρατόπεδα ήταν:


  • Άουσβιτς Ι, το αρχικό στρατόπεδο συγκέντρωσης και το διοικητικό κέντρο ολόκληρου του συγκροτήματος. Εδώ δολοφονήθηκαν περίπου 70.000 άνθρωποι, κυρίως Πολωνοί διανοούμενοι και σοβιετικοί αιχμάλωτοι.
  • Άουσβιτς ΙΙ Μπίρκεναου, στρατόπεδο εξόντωσης, όπου δολοφονήθηκαν περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι, κυρίως ΕβραίοιΣίντι και Ρομά.
  • Άουσβιτς ΙΙΙ (Μόνοβιτς), στρατόπεδο εργασίας.
Αποτέλεσμα εικόνας για φωτο απο αουσβιτσΣτο Άουσβιτς έφτασαν περίπου 1.300.000 άνθρωποι, ενώ από αυτούς θανατώθηκαν πάνω από 1.100.000. 
Το στρατόπεδο Άουσβιτς διέθετε 3-6 κτίρια που λειτουργούσαν ως θάλαμοι αερίων καθώς και χώρους καύσης των πτωμάτων. 
Αργότερα, λόγω του μεγάλου αριθμού των θανάτων, η καύση γινόταν και στον εξωτερικό χώρου του στρατοπέδου. 

Αποτέλεσμα εικόνας για φωτο απο αουσβιτσΟι συνηθέστεροι τρόποι εκτέλεσης ήταν: Δηλητηρίαση με το αέριο Κυκλώνας Β σε ειδικούς θαλάμους (θάλαμοι αερίων), πυρά πυροβόλου όπλου, θανατηφόρα ένεση, απαγχονισμός, θάνατος από ασιτία.

Την άνοιξη του 1942 δολοφονήθηκαν σοβιετικοί πολιτικοί κομισάριοι (στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος αποσπασμένα στον Κόκκινο Στρατό), όπως και ανίκανοι για εργασία φυλακισμένοι με το αέριο Κυκλώνας Β
Οι μητέρες και τα παιδιά τους, που κατά την κρίση των γιατρών του στρατοπέδου δεν μπορούσαν να εργαστούν, δολοφονούνταν επίσης με αέριο αμέσως μετά την άφιξή τους στο στρατόπεδο. 
Από τον Απρίλιο ή τον Ιούλιο του 1942 και μετά η πλειονότητα των Εβραίων που έφταναν στο στρατόπεδο θανατώνονταν αμέσως. 

Περισσότερα εδώ: Αριστερές σκέψεις: ΑΟΥΣΒΙΤΣ Η ΘΗΡΙΩΔΙΑ ΤΟΥ ΝΑΖΙΣΜΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: