Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Πάρα πολλά λεφτά για ΑΠΕ και αέριο, προκειμένου να εισάγουμε ρεύμα ΓΙΑ ΙΣΧΥ ΒΑΣΗΣ!


Αυτό το γράφημα (προηγούμενης ανάρτησης) είναι από μία μόνο μέρα. Ο λιγνίτης είναι η "ισχύς βάσης", περίπου σταθερά στα 2,5 GW. Το φυσικό αέριο, από πάνω, είναι προφανώς ισχύς αιχμής, από περίπου 100 MW την νύχτα, σε 2,5 GW την ημέρα.  Τα υδροηλεκτρικά είναι σαφώς ισχύς αιχμής, όταν τα χρειάζεται το δίκτυο, από 0 την νύχτα σε περίπου 1,1 GW την ημέρα. Το εντυπωσιακό είναι η μωβ γραμμή. Οι εισαγωγές. Φαίνεται να ανεβοκατεβαίνουν (επειδή ζωγραφίστηκαν πάνω από το αέριο) αλλά είναι βασικά σταθερά 1,5-2 GW. Οι εισαγωγές ρεύματος έχουν υποκαταστήσει την ισχύ βάσης.  Οι ΑΠΕ, πάνω-πάνε, είναι και ασήμαντες, και λίγο κουτουρού (θα έτυχε να φυσάει στις 10/1/15).   ΤΟ αέριο και οι ΑΠΕ πάνε χέρι-χέρι και οδηγούν τις τιμές του ρεύματος στην στρατόσφαιρα, και με λιγότερο λιγνίτη δεν θα έχουμε ρεύμα -- και δεν χρειάζεται να περιμένουμε μέχρι το 2020 -- αλλά θα εισάγουμε ρεύμα.  Όπως εισάγουμε πατάτες Γαλλίας, κρέας Ολλανδίας, φέτα Δανίας, γάλα Τσεχίας, κρεμμυδάκια Γερμανίας, μπρόκολα Ιταλίας κλπ. 


Πάνω από 1/4 της ζήτησης από εισαγωγές.  Να θυμίσω ότι για να δικαιολογήσουμε το αέριο και τις ΑΠΕ ανεβάσαμε την τιμή του ρεύματος. Και την ανεβάσαμε ξανά και ξανά, ποικιλοτρόπως, με λογιστικά τερτίπια (βγάζοντας πχ σε χωριστές γραμμές τις ΥΚΩ (που υπάρχουν ...εξ απ' ανέκαθεν), ή τις χρεώσεις για τα δίκτυα. Και ξανά με τα ΕΤΜΕΑΡ. Και φυσικά με τα ΑΔΙ και τα ΜΑΜΚ -- που δεν είναι παρά επιδότηση του αερίου...  Επειδή επιδοτούμε ΑΠΕ που κάνουν τα αέριο μεταβλητό και επομένως πιο ακριβό και ασύμφορο!

Έχουμε δώσει (και χρωστάμε) τουλάχιστον 7-8 δις  για πάνω από 5 GW ΑΠΕ!   Διακοσμητικά, όσο η τυρκουάζ γραμμούλα πάνω πάνω (είναι δεν είναι 0,2-0,4 GW).   Και που εάν πριν τρεις μήνες το ποσοστό ήταν υψηλότερο, δεν έχουμε ιδέα τι θα είναι το βράδυ της 19ης Απριλίου. Πιο πολλές εισαγωγές?  Πληρώνουμε κερατιάτικα για Ρώσικο αέριο,  για να ζουν το όνειρό τους κάτι ολιγάρχες. Και όλα αυτά για να εισάγουμε το 25% των αναγκών μας! Επειδή υπάρχουν "πολίτες κατά του λιθάνθρακα" και η WWF κατά του λιγνίτη".  Οικωλόγοι με αποτέλεσμα να πληρώνουμε για να εισάγουμε ρεύμα , λες και οι εισαγωγές είναι κατασκευασμένες από νερά παρθένων και αστείρευτων πηγών...  Και υπάρχουν λαμόγια που μας λένε "κάν'τε το πιο πολύ, κάνει καλό, σώζει τον ...Πλανήτη"! 

Το αέριο είναι ένα θαυμάσιο καύσιμο που είναι και "καθαρό",  κάνει για πρώτη ύλη σε πετροχημικά, ιδανικό για θέρμανση σε αστικές περιοχές, απαιτεί ακριβούς αγωγούς και έχει γεωπολιτικό ρίσκο. Αρέσει στους Ρώσους που το εξάγουν και στους ολιγάρχες που παίρνουν ποσοστά για να είναι φίλοι της τέχνης.  Ασύμφορο για ηλεκτροπαραγωγή στην ...Γερμανία, που το παίρνει πιο φθηνά από εμάς. Εμείς το "θέλουμε" επειδή ...αρέσει.

Και οι ΑΠΕ είναι θαυμάσιες. Δεν ρυπαίνουν. Ούτε οι γλάστρες με βασιλικούς ρυπαίνουν. Αλλά ούτε οι ΑΠΕ ούτε οι γλάστρες ηλεκτροδοτούν, αν και σε μερικά μακρινά ημι-έρημα νησάκια που δεν έχουν πάντα ρεύμα, διαφημίζουν ηλεκτροδότηση από ΑΠΕ (και μπαταρίες), και μπορεί να υπάρχει ...γαλβανικό φαινόμενο με γλάστρες που ίσως λύσει το ενεργειακό στο μέλλον. Σήμερα, οι ΑΠΕ δεν υποκαθιστούν συμβατική ηλεκτροπαραγωγή,. δεν εξοικονομούν σημαντικά, πραγματικά, μετρημένα, καύσιμα και να μην πω για το CO2. 

Επισημαίνει ο Apostolos Efthymiadis "Επί τέλους, κάτι αλλάζει εις τας Βρυξέλλας! Πολύ αργά όμως!

Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Κοινοβούλιο έχουν απόλυτη ευθύνη δια την σημερινή κρίση στην ηλεκτροπαραγωγή, με την αλόγιστη στήριξη των αιολικών και των ΑΠΕ, μέσω τις Οδηγίας 2009/28/ΕΚ "σχετικά με την προώθηση της χρήσης ενέργειας από ΑΠΕ". Ειδικότερα με την οδηγία αυτή, άρθρο 16 , παράγραφος 2, επεβλήθη εις τους φορείς εκμεταλλεύσεως των συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας "να ΔΙΔΟΥΝ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ σε εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν ΑΠΕ στον βαθμό που το επιτρέπει η ασφαλής λειτουργία του εθνικού συστήματος ηλεκτροδότησης ".

Αυτό σε συνδυασμό με το άρθρο 3 το οποίο επέβαλε στα κράτη μέλη στόχο καλύψεως του 20% της τελικής καταναλώσεως ενέργειας από ΑΠΕ, είχε καταστρεπτικά αποτελέσματα σε ότι αφορά το θέμα "ασφάλεια εφοδιασμού" ηλεκτρικής ενέργειας αφού έφερε στο χείλος της καταστροφής της ανθρακικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και τούτο διότι όσο αύξανε η διείσδυση των αιολικών στο σύστημα τόσο μειώνονταν οι ώρες εντάξεως των ανθρακικών μονάδων λόγω :

Α. της προτεραιότητας των ΑΠΕ έναντι των συμβατικών σταθμών, γεγονός το οποίο σταδιακά περιόριζε τις συμβατικές μονάδες παραγωγής

Β. της απαιτήσεως εντάξεως "ευέλικτων" θερμικών μονάδων, δηλαδή μονάδων οι οποίες μπορούν ευκολότερα να ανεβοκατεβάζουν φορτία ώστε να επιτρέπουν την αντιστάθμιση της κυμαινόμενης παραγωγής από ΑΠΕ, γεγονός το οποίο ευνόησε την αυξημένη συμμετοχή των μονάδων φυσικού αερίου έναντι των ανθρακικών/λιγνιτικών μονάδων!!! Φτάσαμε μάλιστα στο σημείο να έρχεται εκ των υστέρων η Επιτροπή να ΕΠΙΔΟΤΕΙ τις ανθρακικές μονάδες για λόγους ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ, και μάλιστα να δικαιώνεται επ' αυτού στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο!!!! Έφθασαν δηλαδή οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές της ΕΕ αντί να στηρίζουν, να καταστρέφουν πλέον την αγορά ενέργειας, η οποία ενώ ήταν απολύτως υγιής, κατέστη πλέον επιδοτούμενη!!!!

Στο μεταξύ οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας εις την Ευρώπη κατέγραψαν δραματικές αυξήσεις, λόγω α) αφ' ενός μεν του υψηλότερου και μάλιστα εγγυημένου τιμήματος το οποίο απολάμβαναν οι ΑΠΕ και β) αφ' ετέρου λόγω της μειωμένης συμμετοχής των ανθρακικών/λιγνιτικών μονάδων οι οποίες εμφανίζουν το χαμηλότερο τίμημα παραγωγής.

Οι άνθρωποι αυτοί κατέστρεψαν κάθε έννοια ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης, αφήνοντας τους Αμερικάνους να απολαμβάνουν τις φθηνότερες υπηρεσίες ενέργειας στην ιστορία τους και εξέρχονται πλέον της κρίσεως δυνατότεροι, έναντι των Ευρωπαίων των οποίων η ανάκαμψη δεν ακόμα ορατή, λόγω ακριβώς αυτής της τρελής πολιτικής ενέργειας!!!! Ας γίνει λοιπόν η χώρα μας πρωτοπόρος όχι μόνο εις τον αγώνα καταπολεμήσεως του χρέους, αλλά κυρίως εις τον αγώνα αποκαταστήσεως της αγοράς ενέργειας, έναντι των γραφειοκρατικών παραμορφώσεων!!! "

*     *     *     *     *     *     *

Νομίζω ξέρετε γιατί μας αρέσουν τόσο καιρό οι ΑΠΕ... Το έχουν πει οι ίδιοι -- για να μην λέτε ότι ...συνομωσιολογώ:

Δεν υπάρχουν σχόλια: