Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Τις τεράστιες απώλειες μισθών παγιώνει η ΣΣΕ της ΔΕΗ, το κουπόνι σίτισης προβάλλει ως αύξηση η ΓΕΝΟΠ

Καμία ανάκτηση των μεγάλων απωλειών στους μισθούς που έχουν υποστεί οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ δεν προβλέπει η νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπέγραψε η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.
Αφορά τους εργαζόμενους μόνο στη μητρική ΔΕΗ και προβλέπει κουπόνια σίτισης έως 6 ευρώ την ημέρα «στις ήδη υπάρχουσες και λειτουργούσες σε ορυχεία και σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ καντίνες και κυλικεία» όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΔΕΗ ΑΕ.
Κουπόνια για τις καντίνες της ΔΕΗ

Πρόκειται για ψίχουλα σε κουπόνια μόνο για τις καντίνες και τα κυλικεία της ΔΕΗ, ενώ εξαιρούνται από τα ...κουπόνια οι εργαζόμενοι στις εταιρείες μεταφοράς και διανομής καθώς «η επέκταση του μέτρου στους λοιπούς εργαζόμενους της ΔΕΗ θα γίνει σε δεύτερο χρόνο και μετά από μελέτη των τεχνικών πλευρών του ζητήματος, λαμβάνοντας υπόψη και τη μεγάλη διασπορά των μονάδων της ΔΕΗ σε ολόκληρη την Ελλάδα».
Κι όλα αυτά όταν οι εργαζόμενοι, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, έχουν σοβαρότατες μισθολογικές απώλειες, αφού «κατά την τελευταία πενταετία το κόστος μισθοδοσίας της ΔΕΗ έχει μειωθεί σε άνω των 2,8 δισ. ευρώ αθροιστικά ή άνω των 700 εκατ. ευρώ το χρόνο».
Παρακράτηση στους μισθούς
Σύμφωνα με τη Σύμβαση, αφαιρούν από το μισθό των εργαζομένων υποχρεωτικά δύο ευρώ το μήνα με τη μορφή παρακράτησης για λογαριασμό της ΓΕΝΟΠ για την αποπληρωμή του δανείου που έχει πάρει η ΓΕΝΟΠ από τη ΔΕΗ. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, η «Αγωνιστική Συνεργασία» ήταν αντίθετη στη λήψη του δανείου.
Και στη νέα Σύμβαση προβλέπεται πως το μισθολογικό κόστος δεν μπορεί να ξεπεράσει το 65% αυτού που είχε διαμορφωθεί το Δεκέμβρη του 2009. Αν το ξεπεράσει, τότε θα γίνουν μειώσεις στους μισθούς.
Τη νέα ΣΣΕ ψήφισαν στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΓΕΝΟΠ η ΠΑΣΚ, η ΔΑΚΕ και ένα από τα τρία στελέχη του ΜΕΤΑ. Η «Αγωνιστική Συνεργασία» ψήφισε κατά, όπως και ένα στέλεχος του ΜΕΤΑ, ενώ οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ αποχώρησαν. Το τρίτο στέλεχος του ΜΕΤΑ ψήφισε λευκό.
Υπερβολικά έκριναν τα ψίχουλα ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ
Υπερβολικά τόσο η κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση έκριναν τα ψίχουλα των 6 ευρώ σε κουπόνια που θα δοθούν στους εργαζόμενους της ΔΕΗ.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Σακελλαρίδης θεώρησε υπεύθυνη για το κουπόνι των 6 ευρώ την προηγούμενη κυβέρνηση, δηλώνοντας ότι «η συλλογική σύμβαση υπογράφηκε από τη διοίκηση της ΔΕΗ ΑΕ και τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Ας υπενθυμίσουμε στον κ. Καραγκούνη ότι η διοίκηση της ΔΕΗ είχε οριστεί από την κυβέρνηση του κ. Σαμαρά. Ας του γνωστοποιήσουμε επίσης ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν πριν τις εκλογές, παρόλο που η υπογραφή της σύμβασης έγινε μετά».
Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Κ. Καραγκούνης θεωρεί ότι υπεύθυνη για το «έγκλημα» των 6 ευρώ σε κουπόνι είναι η τωρινή συγκυβέρνηση, δηλώνοντας ότι «οι αυξήσεις υπογράφηκαν την προηγούμενη Παρασκευή 27/2/15, με την απόλυτη γνώση και έγκριση του αρμόδιου υπουργού».
«Αλλά μιλάμε και για απύθμενη υποκρισία», τόνισε και ζήτησε να παρθούν πίσω τα ψίχουλα των 6 ευρώ, λέγοντας «καλούμε την κυβέρνηση να πάρει σήμερα πίσω την απαράδεκτη απόφασή της που προκαλεί το κοινό αίσθημα!».
 Τις τεράστιες απώλειες μισθών παγιώνει η ΣΣΕ της ΔΕΗ, το κουπόνι σίτισης προβάλλει ως αύξηση η ΓΕΝΟΠ | 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: