Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Εξελίξεις στον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας και η όξυνση των προβλημάτων των εργαζομένων στον κλάδο και του λαού της περιοχής»

Υπόμνημα του Σωματείου Εργατοτεχνιτών και Eργαζομένων στην Ενέργεια

Προς:Τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας  κ.Λαφαζάνη   Παναγιώτη
Κύριε Υπουργέ,
Η απελευθέρωση/ ιδιωτικοποίηση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας η οποία προωθήθηκε στην βάση των κατευθύνσεων της Ε.Ε που εφάρμοσαν πιστά οι ελληνικές κυβερνήσεις είχαν καταστροφικά αποτελέσματα τόσο για τους εργαζόμενους στην επιχείρηση όσο και για το λαό συνολικά και ιδιαίτερα για το λαό της περιοχής μας.
– Χάθηκαν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Το τακτικό προσωπικό στο ΛΚ-ΔΜ από 9000 περίπου το 1997, σήμερα είναι λιγότερο από 4500 με τάση περαιτέρω μείωσης. Ένα μέρος τους καλύφθηκε από εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας (8μηνες και 2μηνες συμβάσεις) και με εργαζόμενους στις εργολαβίες.

– Οι μισθοί των εργαζομένων μειώθηκαν δραματικά. Στο τακτικό προσωπικό με την υπογραφή της τελευταίας Σ.Σ.Ε μεταξύ της ΓΕΝΟΠ και πρωτοβάθμιων σωματείων με την ΔΕΗ Α.Ε κατά τη διάρκεια της υπουργίας σας, διατηρούνται οι «μνημονιακοί» μηχανισμοί μισθολογικής πειθαρχίας που καθήλωσαν τους μισθούς στο 65% του ύψους του 2009. Για τους εργαζόμενους συμβασιούχους μετά τη λήξη σειράς κλαδικών συμβάσεων που τους κάλυπταν,(χειριστές, μέταλλο κ.α) είχαμε μείωση μισθών που έφτασαν και το 50% και τη στιγμή αυτή πληρώνονται με απόφαση του Δ.Σ της ΔΕΗ χωρίς να καλύπτονται από σύμβαση. Στις εργολαβίες ισχύει η κατάπτυστη ΕΓΣΣΕ των 586 ευρώ μικτά για τους άνω των 25 ετών και 511 κάτω των 25. Στο συγκεκριμένο τμήμα των εργαζομένων είναι καθεστώς η απλήρωτη εργασία μιας οι εργολάβοι εκμεταλλευόμενοι ρήτρα που επιτρέπει τη ΔΕΗ να πληρώνει μετά από 85 μέρες από την εκτέλεση ενός έργου, μεταφέρουν την καθυστέρηση στους εργαζόμενους αφήνοντας τους απλήρωτους για 3 και πλέον μήνες. Ταυτόχρονα το καθεστώς των εργολαβιών (γνωστό στην περιοχή σαν δουλεμπόριο) καταστρατηγεί ακόμα και αυτά τα κουτσουρεμένα δικαιώματα των εργαζομένων (απλήρωτες υπερωρίες, προσαυξήσεις σαβ/κου, δώρα, επιδόματα κ.α) με αποτέλεσμα το συγκεκριμένο τμήμα των εργαζομένων να ζει στη φτώχια και την εξαθλίωση, σε καθεστώς τρομοκρατίας, μιας και εργολάβοι έχουν προχωρήσει σε απολύσεις σε εργαζόμενους που έχουν διεκδικήσει τα δικαιώματα τους.
– Χειροτέρευσαν οι όροι εργασίας του συνόλου των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς λόγω της έλλειψης προσωπικού και της εντατικοποίησης της εργασίας . Τα δωδεκάωρα δουλειάς , οι ατελείωτες υπερωρίες είναι καθεστώς σε ένα κλάδο που οι συνθήκες εργασίας είναι σκληρές. Ταυτόχρονα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας συνεχώς μειώνονται εξυπηρετώντας τα κέρδη της ΔΕΗ Α.Ε. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα θανατηφόρα ατυχήματα/ εργοδοτικά εγκλήματα το διάστημα από το Μάρτιο του 2014 μέχρι σήμερα είναι 7, ενώ πολλά είναι τα παραλίγο θανατηφόρα και εκατοντάδες οι μικροτραυματισμοί που πολλοί δεν γίνονται γνωστοί.
– Ο λαός πληρώνει ακριβά το ρεύμα, ενώ βλέπει το εισόδημα του συνεχώς να πέφτει από τη φορομπηχτική πολιτική των κυβερνήσεων. Οι φτωχοί αγρότες βλέπουν το κόστος παραγωγής συνεχώς να μεγαλώνει λόγω ακριβής κιλοβατώρας με αποτέλεσμα το ξεκλήρισμα τους. Παράλληλα λόγω της υπερεκμετάλλευσης του περιβάλλοντος για μεγαλύτερα κέρδη επιδεινώνονται συνεχώς οι όροι διαβίωσης για το λαό της περιοχής (ποιότητα νερού, καρκίνοι κ.α) μιας και βλέπουν την μόλυνση και τη ρύπανση να αυξάνονται.
Το σωματείο μας όλο το προηγούμενο διάστημα με κινητοποιήσεις, παρεμβάσεις ανέδειξε όλα τα παραπάνω ζητήματα και απαίτησε τη λύση τους. Στα πλαίσια αυτά απαιτούμε και από τη δική σας κυβέρνηση να δεσμευτεί για τη λύση των παραπάνω ζητημάτων και επιφυλασσόμαστε να αξιοποιήσουμε όλα τα μέτρα που έχουν οι εργαζόμενοι στα χέρια τους (κινητοποιήσεις, απεργίες, στάσεις εργασίας κ.α) για να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους.
Απαιτούμε:
• Να μην προχωρήσει η παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ Α.Ε καθώς και του ΑΔΜΗΕ. Άμεσα κατάργηση των νόμων για δημιουργία και πώληση της «μικρής ΔΕΗ» και του 66% του ΑΔΜΗΕ. Δεν δεχόμαστε κανένα εναλλακτικό σχέδιο ιδιωτικοποίησης όπως η παραχώρηση αναξιοποίητων κοιτασμάτων λιγνίτη(π.χ Δράμα , Ελασσόνα).
• Να παρθούν πίσω όλοι οι νόμοι για την απελευθέρωση/ιδιωτικοποίηση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (μετοχοποίηση, τριχοτόμηση κτλ).
• Προκήρυξη όλων των θέσεων εργασίας τακτικού προσωπικού που απαιτούνται για την λειτουργία της επιχείρησης που διασφαλίζουν την ασφάλεια των εργαζομένων με ανθρώπινα ωράρια, με αυξήσεις μισθών. Καμία επιπλέον καθυστέρηση στον διαγωνισμό που έχει ανακοινωθεί για προσλήψεις 500 εργαζομένων. Δημιουργία 5ης φυλακής στα ορυχεία. Κατάργηση των εργολαβιών.
• Υπογραφή Σ.Σ.Ε για το προσωπικό με ελαστικές σχέσεις εργασίας, με ουσιαστικές αυξήσεις που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων. Κανένας εργαζόμενος με ελαστικές σχέσεις εργασίας (οκτάμηνα , εργαζόμενοι στις εργολαβίες, δίμηνα) με βασικό μισθό κάτω των 751ευρώ. Να δοθεί τώρα τέλος στον αισχρό διαχωρισμό σε άνω και κάτω των 25 ετών.
• Να σταματήσει το αίσχος της απλήρωτης εργασίας στις εργολαβίες της ΔΕΗ. Να διασφαλιστεί με ευθύνη της ΔΕΗ Α.Ε ώστε κανένας εργαζόμενος στις εργολαβίες να μην μένει απλήρωτος. Σε περίπτωση καθυστέρησης της καταβολής των δεδουλευμένων από τους εργολάβους να πληρώνει η ΔΕΗ, αφού πιστοποιηθούν τα ημερομίσθια τους.
• Καμία καθυστέρηση στην έναρξη της κατασκευής των μονάδων Πτολεμαΐδα 5 και Μελίτη 2. Επενδύσεις αντιρρυπαντικής τεχνολογίας σε όλους τους ΑΗΣ και Ορυχεία που θα διασφαλίζουν την προστασία του περιβάλλοντος και την ορθολογικότερη και μακροπρόθεσμη εκμετάλλευση του λιγνίτη.
• Λειτουργία επιτροπών υγιεινής και ασφάλειας με αποφασιστικές αρμοδιότητες. Βελτίωση των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας, με γιατρούς εργασίας και όλο το απαραίτητο προσωπικό. Πλήρης επάνδρωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας στην περιοχή.
• Ρεύμα φθηνό για τα εργατικά –λαϊκά νοικοκυριά και όχι για τους βιομήχανους, τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους,
• Άμεση μετεγκατάσταση των πληττόμενων οικισμών (Ποντοκώμης, Μαυροπηγής, Ακρινής, Αγ. Αναργύρων) με χρηματοδότηση από τη ΔΕΗ Α.Ε. Τήρηση όλων των περιβαλλοντικών όρων από τη ΔΕΗ Α.Ε. και το Κράτος. Χρηματοδότηση από τη ΔΕΗ για μελέτη βιωσιμότητας και επιδημιολογικής μελέτης. Να τηρηθούν όλα τα επιστημονικά κριτήρια (προστασία υδροφόρου ορίζοντα, πανίδας και χλωρίδας).
Ο πρόεδρος Ο γεν.γραμματέας
Ταταρίδης Πέτρος Σουριτζής Βασίλειος
 Kozan.gr : Καθημερινή ενημέρωση για την κοζάνη 

1 σχόλιο:

george.griboyiannis@gmail.com είπε...

Προς κο Υπουργό Εργασίας (e-mail) 3 Φεβρουαρίου 2015
(απαντητικό e-mail παραλαβής 4.2.2015)
Κοινοποίηση:Πρόεδρο Αρείου Πάγου (αρ.πρ.215/4.2.2015), Υπουργό Δικαιοσύνης (αρ.πρ.350/4.2.2015)

Θέμα: Αναφορά για την επανασύνδεση σχέσης με σύμβαση εργασίας, των οποίων η σύνδεση διεκόπη με τον εγγενώς παράνομο, αντισυνταγματικό και αντικείμενο σε βασικά ανθρώπινα δικαιώματα θεσμό της "ενοικίασης εργαζομένων".

Κύριε Υπουργέ,
Σας διαβιβάζω συνημμένα την από 4ης Ιουλίου 2002 μηδέποτε εισακουσθείσα απόφαση της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, σχετικά με τη θεσμοθέτηση της "προσωρινής απασχόλησης" ή επί της ουσίας "ενοικίασης εργαζομένων" .
Σας παρακαλώ να μεριμνήσετε (με κατάργηση του θεσμού των ενοικιαζομένων εργαζομένων) για την θεσμική επανασύνδεση της σχέσης με τη σύμβαση εργασίας, μετά την αποσύνδεσή τους που δημιούργησε ο νόμος 2956/2001 καταργώντας αυτον τον από γεννήσεως της βιομηχανικής επανάστασης συνδετικό της κρίκο με τον νομικό πολιτισμό.
Σας διαβιβάζω επίσης με το δεύτερο συνημμένο ηλεκτρονικό αρχείο τρεις εργασίες μου που δημοσιεύτηκαν προ και μετά την ψήφιση του Ν2956/2001. Οι εργασίες αυτές, στηρίζονται σε πραγματικά περιστατικά και δεδομένα (τα οποία μέχρι και σήμερα απασχολούν την Ποινική Δικαιοσύνη) τα οποία κατατέθηκαν στην Ε.Ε.Δ.Α. και ελήφθησαν υπ' όψιν για την έκδοση της απόφασης της 4ης Ιουλίου 2002.

Γιώργος Γρυμπογιάννης
Παλαμά 15 ΤΚ 14576 Διόνυσος τηλ 2108150347 , 6932414124 2 συνημμένα