Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2015

Αριστερή, αριστερότερη, αριστερότατη Κυβέρνηση της Αριστεράς!

Του Βασίλη Τζώτζη 
Αφήγηση μιας συζήτησης ,την Πέμπτη 08/01/2014, στη φοιτητική λέσχη της Πολυτεχνικής Σχολής της Ξάνθης, με τις εργαζόμενες στην καθαριότητα:
  • «Βασίλη πως είσαι τόσο σίγουρος πως θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ και μας καλείς να στηρίξουμε δυνάμεις στα Αριστερά του;»
  • «Ο ελληνικός λαός αυτή τη στιγμή βλέπει ως το ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΔΡΟΜΟ για να «αλλάξει σελίδα» μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη και οι αντίπαλοί του ετεροκαθορίζονται σε σχέση με αυτόν!
Νέα Δημοκρατία & Πα.Σο.Κ. με τρομοκρατικούς εκβιασμούς για πιθανό Grexit κλπ, ενώ από τα αριστερά του με επιθέσεις στις τάσεις προσαρμογής του.
Αυτή η αντιμετώπιση δείχνει από τώρα ποιος θα είναι ο επόμενος νικητής των εκλογών…

Η συζήτηση σήμερα έχει μεταφερθεί ,ξεκάθαρα, στους όρους μέσα από οποίους θα καταφέρουμε «να σώσουμε οτιδήποτε αν σώζεται» από την επελαύνουσα αριστερή εκδοχή της αστικής πολιτικής.
Και σε στίχους του Αναγνωστάκη
«Έβλεπα τώρα πόσα κρυμμένα τιμαλφή έπρεπε να σώσω,
πόσες φωλιές νερού να συντηρήσω μέσα στις φλόγες».

Μπροστά στα μάτια μας συντελείτε μια τεράστια κίνηση του κόσμου. Μια κίνηση καθολική που τσακίζει αδρανειακές δυνάμεις, κλονίζει συνήθειες δεκαετιών, θέτει συνειδήσεις σε προβληματισμό! Εδώ ακριβώς κρινόμαστε Σύντροφοι, μπροστά σε αυτό τον ποταμό, που ΔΕΝ είναι καθαρό & αποσταγμένο νερό όπως θα το ήθελε το ΚΚΕ για μην το «σνομπάρει», σε έναν ποταμό που κουβαλάει όλα τα μικροαστικά/αστικά κατάλοιπα, όπως ο φουσκωμένος ποταμός κατακλύζεται από φερτά υλικά και λάσπη.
Μια λάσπη που ήρθε στο πολιτικό προσκήνιο από τις ισχυρές αναταράξεις της Καπιταλιστικής κρίσης πάνω στο σώμα της Ελληνικής κοινωνίας. Είναι όλα αυτά τα οποία συναντούμε στις πολιτικές συζητήσεις με τους χιλιάδες εργαζόμενους κ λαϊκούς ανθρώπους οι οποίοι αναπαράγουν την αστική απολογητική.
Όποιος ΔΕΝ βλέπει με ταξική αλληλεγγύη και αγάπη αυτές τις απόψεις, ως γεροντικό ρούχο φορεμένο σε ένα παιδί, ας σταθεί ψηλά και με τεντωμένο το δάχτυλο να κάνει υποδείξεις στον δοκιμαζόμενο λαό! Ας ξέρει όμως και από τώρα την απάντηση που θα λάβει, μια στραμμένη πλάτη και μια βαθιά ΑΡΝΗΣΗ για επαφή στη βάση των επιχειρημάτων που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν.
Οι κοινωνικοί αγωνιστές, πολύ περισσότερο οι Κομμουνιστές, ξέρουν καλά πως ΠΟΤΕ και ΠΟΥΘΕΝΑ δεν υπήρξε ΚΑΝΕΝΑΣ λαός ΕΤΟΙΜΟΣ για ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ! Αυτός μετασχηματίστηκε σε επαναστατικό/ιστορικό υποκείμενο μέσα από την ίδια του την πείρα, μέσα σε μια πορεία όπου τα λαϊκά προτάγματα απέκτησαν «σάρκα κ οστά» σε ένα πολιτικό μέτωπο το οποίο άνοιξε το δρόμο, ώστε να συνδεθεί το σήμερα με την προοπτική…

Παραδοχή 1η:
Η σημερινή κίνηση του κόσμου συντελείται στα πλαίσια της ΑΣΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ! Όσο επικίνδυνο είναι να αγνοούμε αυτή την κίνηση, άλλο τόσο ,ίσως και περισσότερο, είναι να «μαγευόμαστε» από αυτή, να υποκλιθούμε στο αυθόρμητο και στην πίεση που αυτή δημιουργεί.

Η Καπιταλιστική κρίση έθεσε σε περιδίνηση την πορεία της ελληνικής κοινωνίας. Οι προηγούμενες ΓΕΝΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΣΤΑΘΕΡΕΣ όπως των ανατροπών του Σοσιαλισμού στην ανατολική Ευρώπη και κυρίως στην ΕΣΣΔ, η συνέχιση της αντεπανάστασης σε όσες χώρες όπου τα ΚΚ είναι ακόμη στην κυβέρνηση (Κούβα, Βιετνάμ κ.α.), η εκφυλιστική κατάσταση στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα και κυρίως στην Ευρώπη, η ενσωμάτωση και τα βαριά ιδεολογικά δεσμά της σταθερής & ομαλής μεταπολιτευτικής δημοκρατίας, η υποχώρηση του εργατικού κινήματος με κύριο χαρακτηριστικό τη χαμηλή συμμετοχή στα συνδικάτα, ΚΑΘΟΡΙΖΟΥΝ τη ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ως περίοδο κατά την οποία συντελείται μια βαθιά ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ.

Παραδοχή 2η:
Από την εισήγηση της ΚΣΕ της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. στις τοπικές & κλαδικές επιτροπές:
«Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλείται να παρέμβει άμεσα, αποφασιστικά και ενωτικά στην ιδιαίτερα σοβαρή εκλογική μάχη της 25.01.2015, μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες για την αντικαπιταλιστική Αριστερά, αλλά και με νέες δυνατότητες που ξεκινούν από την αισιόδοξη αφετηρία ότι ωριμάζει στον λαό, μέσα από αντιφατικούς δρόμους, η αναγκαιότητα και η δυνατότητα για το άνοιγμα ενός άλλου δρόμου στην ελληνική κοινωνία, του δρόμου της αντικαπιταλιστικής ανατροπής, χωρίς μνημόνια και χρέος, ευρώ και ΕΕ, με τους εργαζόμενους στο τιμόνι».

Στην περίοδο πριν την κρίση, καθώς και οι μεγάλοι αγώνες που γνωρίσαμε το 2010-12 έχουν δημιουργήσει ένα κινηματικό δυναμικό, που μέσα από τις ίδιες του τις αντιφάσεις, μπορεί να παίξει το ρόλο του καταλύτη για τη μετέπειτα πορεία της χώρας.
Θα παραθέσω 3 εικόνες από «ποιοτικά στοιχεία» της δημοσκόπησης που παρουσίασε ο τηλεοπτικός σταθμός ΜΕΓΚΑ στις 07/01 στο Κεντρικό Δελτίο ειδήσεων.




22.3% ΟΧΙ στην Ευρωζώνη! 23,5% Κανένας από τους 2 (σε καινούριο δίλλημα) για Πρωθυπουργός, και 20,5 ΜΟΝΟΜΕΡΗΣ ΔΙΑΓΡΑΦΗ του ΧΡΕΟΥΣ!!
Φυσικά αυτές οι τάσεις μπορούσαν να εντοπιστούν σε μαζικές – αγωνιστικές εκδηλώσεις του κινήματος, έχει όμως τη δική του σημασία να παρουσιάζονται ως στοιχεία προς σχολιασμό στους διαμορφωτές της «κοινής γνώμης» στο ΜΕΓΚΑλο δελτίο ενημέρωσης της Αστικής Τάξης.

Παραδοχή 3η: (και φαρμακερή)
Τα πολιτικά στρατόπεδα διαγράφονται ξεκάθαρα σε όλα τα επίπεδα της μάχης.

Στα πλαίσια της αστικής διαχείρισης, με έπαθλο την κυβερνητική αλλαγή Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ δίνουν μια μάχη «μέχρις εσχάτων» ώστε να αναλάβουν το τιμόνι της διακυβέρνησης, πολώνοντας ακραία το πολιτικό σκηνικό, δορυφοριοποιώντας τα «μικρότερα» κόμματα, σέρνοντας το λαό με όπλο το φόβο ή τις φρούδες ελπίδες…
Στο πλαίσιο της προσπάθειας για ανατροπή έχουμε ελπιδοφόρες κινήσεις που ,υπό όρους κ προϋποθέσεις, μπορούν να ανοίξουν το δρόμο για τις μεγάλες στιγμές που έτσι κ αλλιώς έχουμε μπροστά μας.
Σε αυτή τη λογική πρέπει να αντιμετωπιστεί η πορεία των συναντήσεων και των κοινών ανακοινώσεων της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. με όλες σχεδόν τις οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ. Προσπάθεια η οποία κατέληξε στο κοινό εκλογικό κατέβασμα ως ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α - ΜΕΤΩΠΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ / ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ / ΣΤΡΙΩΝ.
ΔΕΝ είναι τόσο η εκλογική δυναμική της συνεργασίας, ΟΥΤΕ ότι η εργατική τάξη περίμενε μια τέτοια κίνηση ως λύτρωση, ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΕΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΟ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ στις ΚΟΡΥΦΕΣ, ώστε να μπορέσουν να απαντήσουν με τρόπο ΘΕΤΙΚΟ σε ρεύματα ,πολύ μεγαλύτερα από όσο νομίζουμε, τα οποία αναπτύσσονται βαθιά μέσα στην κοινωνία.

Ο δρόμος είναι ανοιχτός και ο κόσμος εκεί περιμένει να ακούσει απόψεις, γνώμες ιδέες!
Με γνώση πως η επιλογή του θα είναι μια επιλογή για να ζήσει καλύτερα - με όλα τα θετικά να απορρέουν από αυτή, αλλά και με ξεκάθαρη τη διάθεση να μη συγκρουστεί με τους δυνάστες του - με όλα τα αρνητικά να απορρέουν από αυτό - θα δώσουμε τη μάχη με αισιοδοξία πως ΠΟΤΕ το ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ κατάφερε να μη γίνει ΧΘΕΣ, πολλές φορές με τρόπο αναπάντεχο…

Τζώτζης Βασίλης
Ξάνθη 08/01/2014

2 σχόλια:

οδυσεας είπε...

αγώνας το σημερα να γίνει αύριο... τοτε μονο θα μπορεσει να υπάρξει ενα αυριο χωρις βια , κερδος , κοστος , πολεμο - ειρήνη , ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΑΤΑΞΙΚΟ ΑΝΑΡΧΙΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ....

οδυσεας είπε...

το σήμερα ναχει ενα αλοιωτικο αυριο...