Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

Νεκροί εργάτες και απλήρωτα μεροκάματα 1 εκατ. ευρώ στο εργοστάσιο ανακύκλωσης του Ασπροπύργου

Πέτρος Κατσάκος
Βαμμένο με αίμα εργαζομένων είναι το εργοστάσιο της εταιρείας Γενική Ανακύκλωση Α.Ε. στον Ασπρόπυργο, όπου στο παρελθόν έχουν βρει τον θάνατο δύο εργάτες.
Τον Ιούλιο του 2012 ο Μοχάμεντ Ικμπάλ από το Πακιστάν, πατέρας δύο παιδιών, που εργαζόταν σε πρέσα δεματοποίησης χαρτιού, υπέστη ακαριαίο θάνατο όταν δέχτηκε στην αριστερή πλευρά του κρανίου του ισχυρότατο πλήγμα από μεταλλικό εξάρτημα της μηχανής. Στο ίδιο εργοστάσιο στα τέλη Ιουλίου του 2009 ένας εργαζόμενος από το Μπανγκλαντές βρέθηκε μετά από τρεις μέρες νεκρός κάτω από τόνους πεπιεσμένου ανακυκλώσιμου υλικού, ενώ την ίδια χρονιά ένας ακόμη εργάτης ακρωτηριάστηκε στην πρέσα.
Μετά τον θάνατο του Μοχάμεντ Ικμπάλ, η Ένωση Μεταναστών Εργατών και η ΚΕΕΡΦΑ έκαναν λόγο για «τεράστια ερωτηματικά για την ασφάλεια στον συγκεκριμένο χώρο» και καλούσαν τα συνδικάτα να «καταγγείλουν τις άθλιες συνθήκες εκμετάλλευσης που οδηγούν στον θάνατο εργάτες».

Η εταιρεία του επιχειρηματία Δημήτρη Λαζόπουλου έγινε γνωστή στο παρελθόν με αφορμή την πάγια τακτική της μη καταβολής δεδουλευμένων στους οικονομικούς μετανάστες από το Πακιστάν, το Μπανγκλαντές και την Ινδία που αποκλειστικά χρησιμοποιούσε στο εργοστάσιο του Ασπροπύργου.
Δεν ήταν λίγες οι φορές που οι εργάτες προχώρησαν σε δυναμικές κινητοποιήσεις για τη διεκδίκηση των χρημάτων τους καθώς ο εργοδότης σε κάποιες περιπτώσεις καθυστερούσε να τους πληρώσει ακόμα και για οκτώ μήνες. Στις 29 Δεκεμβρίου του 2014 οι 150 εργάτες της Γενικής Ανακύκλωσης Α.Ε. προχώρησαν στην κατάληψη του εργοστασίου διεκδικώντας δεδουλευμένα οκτώ μηνών, ενώ παράλληλα είχαν καταθέσει μήνυση εναντίον του ιδιοκτήτη της εταιρείας Δ. Λαζόπουλου για τη μη καταβολή του δώρου.
Αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων και της κατάληψης του εργοστασίου ήταν η επέμβαση των ΜΑΤ, η σύλληψη τουλάχιστον 32 απεργών και η προσαγωγή άλλων 40 διαδηλωτών που συμπαραστέκονταν στους αλλοδαπούς εργάτες.
Η Επιτροπή Εργαζομένων σε ανακοίνωσή της τότε κατήγγειλε την τακτική της εργοδοσίας υποστηρίζοντας πως «υπάρχουν εργάτες που εργάζονται πάνω από δέκα χρόνια και τους χρωστάει χιλιάδες ευρώ από απλήρωτη δουλειά» και κατηγορούσε τον ιδιοκτήτη πως «ζητάει να δεχτούμε να απολυθούμε όλοι και να περάσουμε σε εταιρεία - εργολάβο με ενοικιαζόμενους εργάτες και υπόσχεται ότι θα ξεπληρώσει... σιγά - σιγά όσα μας χρωστάει».
Είναι χαρακτηριστικό πως τον Ιανουάριο του 2015 τα χρέη του Δ. Λαζόπουλου από δεδουλευμένα στους δεκάδες εργαζόμενους του εργοστασίου ξεπερνούσαν τα 700.000 ευρώ. Οι εργαζόμενοι της εταιρείας απαιτούσαν «μόνιμη, σταθερή δουλειά, με πληρωμή των μισθών και των δώρων, σε συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας» καθώς στους χώρους δουλειάς τα εργατικά ατυχήματα βρίσκονταν στην ημερήσια διάταξη του εργοστασίου ανακύκλωσης. Στο παρελθόν είχε πραγματοποιηθεί μία ακόμη απεργία τον Απρίλιο του 2014 καθώς και τότε οι εργαζόμενοι είχαν μείνει απλήρωτοι για ένα πεντάμηνο σε αυτή την ιδιότυπη «Μανωλάδα» του Ασπρόπυργου.
Επιδοτήσεις, απολύσεις και οφειλές
Ένα χρόνο νωρίτερα πάντως ο ιδιοκτήτης της εταιρείας επιδοτήθηκε με το ποσόν των 996.806,45 ευρώ για μίσθωση συμβάσεων με τράπεζες με απόφαση του τότε υφυπουργού Ανάπτυξης Ν. Μηταράκη. Ο Δ. Λαζόπουλος έκανε πριν από ένα μήνα χρήση του άρθρου 89, με αποτέλεσμα στις 12 Μαΐου 2015 να απολυθούν οι τελευταίοι 16 εργαζόμενοι, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός των εργαζομένων είχε οφειλές προς δήμους, τις επιχειρήσεις - πελάτες του, αλλά και το κράτος.
Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι διεκδικούν την αποπληρωμή των δεδουλευμένων τους και ζητούν να περάσει «στα χέρια του Δημοσίου, της Περιφέρειας Αττικής και των δήμων η επιχείρηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: