Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015

Ξεπούλημα και των δικτύων μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ)

 ΣΕΕΝ «Εργατική Αλληλεγγύη»

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πιστή στις δεσμεύσεις της απέναντι στην ΕΕ, στους «Θεσμούς», αλλά κυρίως στο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο προχωράει στην ιδιωτικοποίηση μέσω «κρατικοποίησης» του ΑΔΜΗΕ δηλαδή των Δικτύων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας Υψηλής Τάσης σε υλοποίηση του δικού της μνημονίου Νο 3.
Ξέχασε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα τις προηγούμενες δεσμεύσεις της για «ΔΕΗ ενιαία, καθετοποιημένη και 100% δημόσια που θα λειτουργεί προς όφελος του Λαού και της Χώρας και όχι των ιδιωτικών μονοπωλίων και του κεφαλαίου». Ξέχασε ακόμα τις δεσμεύσεις της ότι «τα δίκτυα και οι υποδομές στρατηγικής σημασίας ανήκουν στο λαό και δεν ιδιωτικοποιούνται»!

Επί της ουσίας:

 1. Διασπά τη ΔΕΗ αφαιρώντας της το σπουδαιότερο εργαλείο που είναι το δίκτυο μεταφοράς των προϊόντων της που είναι η Ηλεκτρική Ενέργεια και στο εξής θα πρέπει να πληρώνει ακριβά «ναύλα» για τη μεταφορά της.
 2. Μεταφέρει τεράστια περιουσιακά στοιχεία, που έγιναν από το λαό και ανήκουν στο λαό, στο ιδιωτικό ξένο και ντόπιο κεφάλαιο. Πρόκειται για ξεπούλημα αφού η πραγματική αξία του ΑΔΜΗΕ εκτιμάται από 8 έως 12 δις ευρώ αλλά η λογιστική του αξία σήμερα βρίσκεται στο 1,2 δις Ευρώ. Δεν είναι ελλειμματική αλλά κερδοφόρα εταιρεία αφού Τα κέρδη του ΑΔΜΗΕ ανέρχονται ετησίως στα 200 εκ. EBITDA και το 2014 είχε 65 εκ. καθαρά κέρδη.
 3. Η διοίκηση και το μάνατζμεντ θα περάσει στα χέρια των ιδιωτών αφού ο διευθύνων σύμβουλος θα ορίζεται από το δημόσιο και τους «θεσμούς» με τη σύμφωνη γνώμη των μετόχων στους οποίους θα υπάρχει στρατηγικός επενδυτής, ο οποίος φωτογραφίζεται και θα είναι η Γαλλική, κρατική ΔΕΗ (EdF) αφού είναι η μόνη που διαθέτει πιστοποίηση ΙΤΟ σύμφωνα με την οδηγία της ΕΕ.
 4. Θα είναι το πρώτο βήμα πλήρης ιδιωτικοποίησης (όπως έγινε με τον ΟΤΕ) με τη μελλοντική διάθεση επιπλέον πακέτου μετοχών.
 5. Εκτός όλων των άλλων η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κάνει δώρο στους μετόχους και μεγάλο μέρος περιουσιακών στοιχείων των εργαζομένων και των συνταξιούχων της ΔΕΗ αφού στον ΑΔΜΗΕ είναι ενσωματωμένα και τα αποθεματικά του ασφαλιστικού των εργαζομένων που ανέρχονται συνολικά σήμερα στα 12 δις Ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να αγοράσουν 12 φορές τον ΑΔΜΗΕ!!!!
 6. Τέλος το «μάρμαρο» θα το πληρώσει ο ίδιος ο λαός αφού θα καλεστεί να πληρώσει υπέρογκες αυξήσεις στο ρεύμα που θα περιλαμβάνουν και το αυτόματο χάρισμα χρεών του δημοσίου από κατανάλωση ρεύματος που σήμερα ανέρχονται περίπου στο μισό δις και άλλο τόσο που είναι το χρέος των βιομηχάνων ενέργειας προς τη ΔΕΗ.
 7. Αυτά όλα σημαίνουν και την οικονομική κατάρρευση της ΔΕΗ που έτσι κι αλλιώς αντιμετωπίζει τεράστια οικονομικά προβλήματα που προέρχονται όχι μόνο από τους απλήρωτους λογαριασμούς ύψους 2,3 δις ευρώ αλλά και κυρίως από τις ετήσιες «επιχορηγήσεις της» προς το κεφάλαιο και της διάθεσης δωρεάν (100% κάτω του κόστους) ηλεκτρικής ενέργειας στους βιομηχάνους

Οι εργαζόμενοι στον ΑΔΜΗΕ και στη ΔΕΗ δεν είναι διατεθειμένοι να ξεπουλήσουν την περιουσία τους που είναι και περιουσία ολόκληρου του Ελληνικού λαού και θα αγωνιστούν για:
 • Κοινωνικοποίηση του αγαθού της Ηλεκτρικής Ενέργειας που προϋποθέτει μια 100% Δημόσια ΔΕΗ. Ενιαία και καθετοποιημένη υπό εργατικό και κοινωνικό έλεγχο. Για εθνικοποίηση συνολικά της Ηλεκτρικής Ενέργειας, του τραπεζικού συστήματος και όλων των στρατηγικών τομέων της οικονομίας.
 • Κατάργηση όλων των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων
 • Υπογραφή ΣΣΕ, επαναφορά των εργασιακών και ασφαλιστικών σχέσεων και δικαιωμάτων. Αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις.
 • Μονομερή στάση πληρωμών του χρέους
 • Έξοδο από τις λυκοσυμμαχίες της ΟΝΕ και της ΕΕ

Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και τα συνδικάτα των εργαζομένων οφείλουν να πάρουν άμεσα αποφάσεις για δυναμικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις και να μην παραμείνουν (όπως εξαγγέλλουν) στις δικαστικές προσφυγές.


Κοζάνη 13/12/2015
Το γραφείο τύπου το ΣΕΕΝ «Εργατική Αλληλεγγύη»

Δεν υπάρχουν σχόλια: