Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

H υγεία και το Μαμάτσειο… στον Προκρούστη

 
Όλοι στην συγκέντρωση την Τετάρτη 9/12 στις 11 
στην κ. πλατεία Κοζάνης
Βρισκόμαστε μπροστά σε μία ολοκληρωτική επίθεση της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, της ΕΕ και του ΔΝΤ σε βάρος του κόσμου της εργασίας, ενάντια σε κάθε κατάκτηση των εργαζομένων και του λαού. Μπροστά στην κρεατομηχανή του χρέους στοιχειώδη και θεμελιώδη δικαιώματα ξηλώνονται εν μία νυκτί. Η κυβέρνηση με τα πρώτα προαπαιτούμενα, που ψήφησε, πέρασε σαρωτικές αλλαγές στο φορολογικό, στο ασφαλιστικό, στο δημόσιο, στην υγεία, στην ενέργεια.
Επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις και το ξεπούλημα της δημοσίας περιουσίας. Μαύρο μέτωπο κυβέρνησης-κεφαλάιου-ΕΕ επιδιώκει να κατεδαφίσει ολοκληρωτικά την κοινωνική ασφάλιση. Μεθοδεύει νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, την απελευθέρωση των απολύσεων και νέα αποδιάρθρωση των συλλογικών συμβάσεων. Με το νέο μισθολόγιο, την κινητικότητα και την αξιολόγηση θέλουν να ολοκληρώσουν τις αντιδραστικές αλλαγές στο δημόσιο. Η φορολεηλασία εντείνεται και νέα αντιλαϊκά μέτρα έρχονται για τα «κόκκινα δάνεια», τις κατασχέσεις μισθών και συντάξεων, τους πλειστηριασμούς σπιτιών.
Ιδιαίτερα στο χώρο της υγείας τα πράγματα παίρνουν τη μορφή καταιγίδας, ενώ σε συνδυασμό με το νέο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό μιλάμε για υγειονομική γενοκτονία του πληθυσμού, αφού η ασφάλιση θα αποτελεί πλέον ατομική υποχρέωση. Με λίγα λόγια, η ζωή δεν αποτελεί δικαίωμα, αλλα πολυτέλεια, η ζωή δεν είναι αυτονόητη στη δομική κρίση του καπιταλισμού. Στο γενικότερο κλίμα της εγκληματικής, πολιτικής κρατικής υποχρηματοδότησης, η κατάσταση στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης έχει αποβεί επικίνδυνη τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους εργαζόμενους. Στην περιφέρεια με μια τρομερή συγκέντρωση εργατών και με τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα, η υγεία βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης.
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν με επιστολή τους ειδικευόμενοι γιατροί του Νοσοκομείου, η λειτουργία του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών - Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων Παθολογικής (09.00 - 15.00) γίνεται μόνο από ειδικευόμενους γιατρούς, χωρίς την επίβλεψη ειδικού! Η Παιδιατρική κλινική (21 κλίνες) λειτουργεί με δυο γιατρούς, 4 ειδικευόμενους και εφτά νοσηλεύτριες που πρέπει να εξυπηρετούν κλινική, εξωτερικά ιατρεία και να καλύπτουν και ανάγκες της μαιευτικής κλινικής ,οι οποίοι εφημερεύουν μέρα παρά μέρα κάνοντας παραπάνω, ακόμη και απλήρωτες, εφημερίες με στόχο να εξυπηρετούνται καλύτερα οι ανάγκες στα εξωτερικά ιατρεία, στα επείγοντα ,στα νοσηλευόμενα παιδιά της κλινικής ,στη μαιευτική. Παρ’όλη την οριακή λειτουργία του νοσοκομείου,για να καλυπτούν τα κενά της υποστελέχωσης, μετακινούνται γιατροί από τη μία κλινική στην άλλη και από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, με «αποτέλεσμα όχι μόνο τη μη σωστή αλλά πολλές φορές επικίνδυνη λειτουργία του νοσοκομείου για τους ασθενείς και την εξουθένωση του προσωπικού των νοσοκομείων». Η Χειρουργική λειτουργεί με τρεις ειδικούς γιατρούς και τέσσερις ειδικευόμενους, οι οποίοι καλύπτουν εφημεριακά και το «Μποδοσάκειο», η Καρδιολογική με τρεις ειδικούς, εκ των οποίων ο ένας είναι αποσπασμένος από το «Μποδοσάκειο». Μιλάμε, δηλαδή, για εξουθενωτικές και απάνθρωπες συνθήκες εργασίας! Το νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό στενάζει από τις απανωτές, συνεχείς -και πολλές φορές- απλήρωτες εφημερίες και βάρδιες, για να βγει η δουλειά.
Η απίστευτη εντατικοποίηση της δουλειάς λόγω της υποστελέχωσης, δεν έχει μόνο επίδραση στους ίδιους, αλλά έχει «αποτέλεσμα όχι μόνο τη μη σωστή αλλά πολλές φορές επικίνδυνη λειτουργία του νοσοκομείου για τους ασθενείς», όπως επισημαίνεται στην επιστολή των γιατρών. Οι ανάγκες σε νοσηλευτικό προσωπικό καλύπτονται είτε με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και «voucher», είτε από σπουδαστές που κάνουν την πρακτική τους, για ψίχουλα. Φυσικά, οι τομείς της καθαριότητας, της φύλαξης, της σίτισης, έχουν παραχωρηθεί σε ιδιώτες, που απασχολούν εργαζόμενους με συνθήκες γαλέρας, έναντι πινακίου φακής, ενώ με μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό, προσπαθούν να αντεπεξέλθουν και οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ.
Όλα αυτά,για να πληρωθούν οι ντόπιοι και διεθνείς τοκογλύφοι, ενώ ιδιώτες και εργολάβοι κάνουν πάρτυ πάνω σε ένα αγαθό που θα έπρεπε να είναι αποκλειστικά δημόσιο. Όλη αυτή η εγκατάλειψη της δημόσιας υγείας έχει σα στόχο των εξαναγκασμό των ασθενών και των υγειονομικών να στραφούν στον ιδιωτικό τομέα. Έχει σα στόχο τη βαθμιαία παράδοση όλο του συστήματος υγείας σε ιδιώτες μεγαλοεπιχειρηματίες που οσμίζονται από μακριά τα τεράστια κέρδη που θα τους αποφέρει η εκμετάλλευση αυτού του τόσο ευαίσθητου τομέα.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο η θέση της κυβέρνησης για συγχρηματοδότηση με ιδιώτες επιχειρηματίες(ΣΔΙΤ) της ανέγερσης και εκμετάλλευσης νέων νοσοκομείων και σχολείων. Ήδη η χώρα μας είναι πρώτη απ’ όλες τις χώρες σε ιδιωτικές δαπάνες υγείας δηλαδή σε λεφτά που πληρώνουν οι εργαζόμενοι από τη τσέπη τους. Η χώρα μας είναι επίσης πρώτη σε καταστροφικές δαπάνες υγείας δηλαδή οικονομική καταστροφή οικογένειας λόγω σοβαρής νόσου.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
  • Άμεση πρόσληψη μόνιμων γιατρών όλων των ειδικοτήτων, μόνιμου νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού για κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων με στόχο την κάλυψη των αναγκών στην πρόσβαση υγείας σε όλο τον νομό.
  • Ένα δημόσιο σύστημα υγείας στη χώρα μας με υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας δωρεάν σε όλους τους κατοίκους χωρίς διακρίσεις
  • Γιατρούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης εργασίας με αξιοπρεπείς μισθούς(όχι μπαλώματα με επικουρικούς)
  • Κανένας ιδιώτης στο χώρο της υγείας
  • Πλήρη στελέχωση όλου του δημόσιου συστήματος υγείας με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό
  • Πλήρη χρηματοδότηση των νοσοκομείων από τον κρατικό προϋπολογισμό
  • Κάλυψη όλων των αναγκών του ΕΟΠΥΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό
  • Όλοι οι πολίτες μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους να ασφαλίζονται αυτόματα και αυτοδίκαια.
  • Αποκλειστικά δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα, που θα λειτουργεί με κριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες. Να κλείσουν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και να «αποβληθούν» η λογική του «κόστους-ωφέλειας», της «ανταποδοτικότητα» και της αγοράς από την ασφάλιση.
  • Όλοι οι πολίτες που διαμένουν στη χώρα, Έλληνες ή μετανάστες, εργαζόμενοι ή άνεργοι να έχουν ελεύθερα και χωρίς προϋποθέσεις δωρεάν περίθαλψη από ένα αποκλειστικά δημόσιο υγειονομικό σύστημα.


Κοζάνη 7/12-2015
Τ.Ε Κοζάνης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: