Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020

Εκπαίδευση: Η τιμωρία των συνδικαλιστών αναπληρωτών δεν θα περάσει

Βαγγελίτσα Δινοπούλου | αντιπρόεδρος ΣΕΠΕ Άνω Λιοσίων-Ζεφυρίου-Φυλής.
Ελεάνα Μαργαρίτη | πρόεδρος ΣΕΠΕ Άνω Λιοσίων-Ζεφυρίου-Φυλής.
Χρήστος Παναγιώτου | μέλος ΔΣ ΔΟΕ.

Για εκδικητική στάση του υπουργείου Παιδείας ενάντια σε όσους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς εκλέγονται στα ΔΣ των συλλόγων και των ΕΛΜΕ τους και επιλέγουν τη συλλογική δράση διεκδίκησης, καθώς επιχειρεί να «πετσοκόψει» την προϋπηρεσία τους λόγω συνδικαλιστικών αδειών, καταγγέλλουν, μιλώντας στο Πριν, τα τρία μέλη του Συντονιστικού Αναπληρωτών Αδιόριστων Εκπαιδευτικών.

Συνέντευξη στον Δημήτρη Σταμούλη


Με ποιον τρόπο μεθοδεύει το υπουργείο Παιδείας το χτύπημα της ενεργούς συμμετοχής σας στο συνδικαλιστικό κίνημα;
Β.Δ.: Στη διάρκεια της περσινής περιόδου (2018-19) ως Παρεμβάσεις πήραμε την πολιτική επιλογή να εκλέξουμε για πρώτη φορά αναπληρώτρια, στο ΔΣ της ΔΟΕ, στο πλαίσιο της εναλλαγής των εκπροσώπων μας κάθε χρόνο σε αυτό. Το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο και η πολιτική στάση των ηγεσιών του υπουργείου Παιδείας στην ουσία απαγορεύουν την ισότιμη συμμετοχή των αναπληρωτών σε δευτεροβάθμια συνδικαλιστικά όργανα με τους ίδιους όρους που ισχύουν για τους μόνιμους συναδέλφους, καθώς η πλήρης συνδικαλιστική άδεια οδηγεί και στην πλήρη περικοπή της προϋπηρεσίας για το διάστημα συμμετοχής σε αυτά. Αυτό οδήγησε στην επιλογή της χρήσης βραχυχρόνιων συνδικαλιστικών αδειών, σύμφωνα με τον ν.1264, δηλαδή 9 ημερών τον μήνα. Την ίδια στιγμή, κάθε συνάδελφος/ισσα εκλεγμένος/η σε ΔΣ πρωτοβάθμιου σωματείου δικαιούται να κάνει χρήση αντίστοιχων αδειών. Έτσι και η Ελεάνα Μαργαρίτη έκανε χρήση συνδικαλιστικής άδειας 3 ημερών συνολικά. Στη διάρκεια της χρονιάς ουδέποτε αμφισβητήθηκε αυτή η δυνατότητα, πολύ δε περισσότερο όταν με σχετικό έγγραφο του υπουργείου, υπήρχε η ρητή διατύπωση ότι οι εν λόγω άδειες ισχύουν με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις μεταξύ μονίμων-αναπληρωτών. Τον Ιούλιο του 2019, ένα μήνα μετά την απόλυσή μας και τις εθνικές εκλογές και ενώ παραλάβαμε τις βεβαιώσεις που αναγνώριζαν συνολικά την προϋπηρεσία μας, αιφνιδιαστικά η διεύθυνση ΠΕ μας ανακοίνωσε πως, ύστερα από δική της πρωτοβουλία και ευθύνη, το υπουργείο προχώρησε στην περικοπή προϋπηρεσίας 4 μηνών για εμένα και 3 ημερών για την Ελεάνα! Από τότε μέχρι σήμερα, ύστερα από δυναμικές παρεμβάσεις, η διεύθυνση αναγνώρισε το λάθος της και ζήτησε τη σχετική διόρθωση, ωστόσο το υπουργείο συνεχίζει να μην αποκαθιστά συνολικά την προϋπηρεσία μας. Η επιθετικότητα της κυβέρνησης και του υπουργείου έχει τεράστιες συνέπειες στο εργασιακό μας μέλλον, καθώς η αμφισβήτηση της προϋπηρεσίας θα οδηγήσει σε πτώση στους πίνακες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις επόμενες προσλήψεις.

Μήπως στο πρόσωπό σας σήμερα αμφισβητείται συνολικά το δικαίωμα στη συνδικαλιστική άδεια, στην ελεύθερη συνδικαλιστική δράση;
Χ.Π.: Αυτή τη στιγμή το υπουργείο Παιδείας επιδιώκει να τιμωρήσει και στην πραγματικότητα να απομακρύνει τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που εκλέγονται στα ΔΣ των συλλόγων και των ΕΛΜΕ τους, που επιλέγουν τη συλλογική δράση και την άμεση εμπλοκή τους στις διαδικασίες των σωματείων τους, που απαιτούν την ενεργό παρουσία, τον λόγο και τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων της ελαστικής εργασίας στην πράξη!
Β.Δ.: Την ίδια στιγμή, ανοίγει τον δρόμο για τη συνολική αμφισβήτηση των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, στοχεύοντας μάλιστα όχι στους γραφειοκράτες του αστικοποιημένου συνδικαλισμού αλλά στο ανυπότακτο ριζοσπαστικό ρεύμα της εκπαίδευσης. Η δυναμική εμφάνιση των ελαστικά εργαζόμενων από τον Μάρτη του ’18 και τον Γενάρη του ’19 μέχρι σήμερα είναι φανερό ότι τους χαλά τα σχέδια.
Πόσο ενεργά δραστηριοποιούνται οι ελαστικά εργαζόμενοι της νέας γενιάς στους αγώνες και τα σωματεία;
Ε.Μ.: Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί εδώ και πάνω από 10 χρόνια εργάζονται με επαναλαμβανόμενες συμβάσεις στηρίζοντας το δημόσιο σχολείο. Η σχετική «σταθερότητα» της επαναπρόσληψης, η ύπαρξη σωματείων και διαδικασιών, αλλά κυρίως η μαχητική διεκδίκηση της μόνιμης και σταθερής εργασίας ως προμετωπίδα των ταξικών δυνάμεων και οι μεγάλες κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος έθεσαν την αναγκαιότητα της συμμετοχής των αναπληρωτών συναδέλφων μας στην πράξη κι όχι στα λόγια. Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί -που είναι κατά πλειοψηφία νεολαία- αποτελούν πλέον όχι μόνο οργανικό κομμάτι αλλά και τον «πνεύμονα» των εκπαιδευτικών σωματείων (πρωτοβάθμιων). Είναι γενικά παραδεκτό ότι στα σωματεία όπου υπάρχει έντονη παρουσία αναπληρωτών είναι και αυτά όπου συντελείται η μεγαλύτερη πολιτικοσυνδικαλιστική ζύμωση και κίνηση, παραμένουν ενεργά και μάχιμα και δι’ αυτών των πνευμόνων «το μέλλον αναπνέει στους αγώνες».

Ποια είναι η στάση της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας στο αίτημά σας;
Χ.Π.: Οι γραφειοκρατικές συνδικαλιστικές ηγεσίες επί πολλά χρόνια αρνούνταν το δικαίωμα στους αναπληρωτές/ωρομισθίους να συμμετέχουν στα σωματεία επί ίσοις όροις, ενώ ΔΟΕ-ΟΛΜΕ δεν τους δέχονταν ούτε για μέλη τους. Η επιλογή του ανεξάρτητου αυτόνομου ταξικού ρεύματος των Παρεμβάσεων για εκπροσώπησή τους από αναπληρωτές στο ΔΣ της ΔΟΕ αποτελεί συνέχεια των μαχών που δόθηκαν από τότε μέχρι σήμερα στο εσωτερικό των ομοσπονδιών ώστε σήμερα οι συμβασιούχοι να έχουν εξασφαλίσει δικαιώματα εγγραφής, συμμετοχής, ψήφου και εκλογής στα ΔΣ, στις συνελεύσεις και σε όλες τις διαδικασίες πρωτοβάθμιων σωματείων, Ομοσπονδιών και της ΑΔΕΔΥ, στη βάση του αγώνα για πλήρη εξίσωση δικαιωμάτων και μονιμοποίηση όλων των εκπαιδευτικών.

Ε.Μ.: Ανατριχιάζουν με ό,τι ξεπερνά τα γραφειοκρατικά σουλάτσα στα υπουργικά γραφεία, παθαίνουν αλλεργία με συντονισμούς «από τα κάτω», με μαζικές συνελεύσεις αγώνα. Δεν έχουν καμία απάντηση στη φρεσκάδα και στην αμεσότητα του λόγου και της στάσης, στη μαζική και κοινωνική απεύθυνση των ολοένα και αυξανόμενων νεολαίων αναπληρωτών, που παίρνουν τον αγώνα στα χέρια τους, που συμμετέχουν ενεργά σε όλες τις διαδικασίες των σωματείων τους, που εκλέγονται στα ΔΣ και υπηρετούν στην πράξη κάθε λέξη από τις υποσχέσεις τους για αταλάντευτο αγώνα για μια χειραφετημένη εκπαίδευση και κοινωνία.

Στις μάχες του ασφαλιστικού, για σταθερή και μόνιμη εργασία και αυξήσεις, ποια μπορεί να είναι η συμβολή των ελαστικά εργαζόμενων;
Β.Δ.: Οι πρώτοι που θίγονται από όλες τις αντεργατικές και αντεκπαιδευτικές ρυθμίσεις είναι οι ελαστικά εργαζόμενοι. Για παράδειγμα η πολυπόθητη από πλευράς κυβέρνησης, ΟΟΣΑ, ΣΕΒ κλπ αξιολόγηση περνά πρώτιστα μέσα από το προσοντολόγιο για τους αναπληρωτές που τσακίζει εργασιακά δικαιώματα δεκαετιών. Το ασφαλιστικό, εκτός από τους συνταξιούχους, αγγίζει άμεσα τους νέους και ελαστικά εργαζόμενους και ανέργους καθώς τους αφαιρείται η δυνατότητα να δουλέψουν με μόνιμη σχέση όσο τα όρια ηλικίας παραμένουν πολύ υψηλά αλλά και να εξασφαλίσουν δικαιώματα σε ασθένεια, μητρότητα, άδειες, πρόνοια. Σε επίπεδο υλικών αναγκών, είναι οι πρώτοι που οφείλουν και μπορούν να βγουν δυναμικά στους αγώνες της επόμενης περιόδου. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι χωρίς την πολύτιμη οργανωτική εμπειρία των παλαιότερων συντρόφων μας ίσως να μας έλειπε ο χάρτης, αλλά χωρίς τη φρεσκάδα τα όνειρα και τη θέληση των νέων ελαστικά εργαζόμενων θα μας έλειπε το καύσιμο για τις αναβάσεις και τις εφόδους που μέλλονται για να ‘ρθουν.


Δεν υπάρχουν σχόλια: