Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020

Το Ισραήλ δηλητηριάζει συστηματικά ένα εκατομμύριο παιδιά της Παλαιστίνης

Έχουμε εισέλθει στο 2020, το έτος κατά το οποίο οι ειδικοί στα Ηνωμένα Έθνη (ΗΕ) προέβλεψαν κάποτε ότι η Γάζα θα γινόταν μη βιώσιμη. Αλλά η θλιβερή πραγματικότητα δεν είναι μόνο ότι αυτοί οι ίδιοι ειδικοί είπαν ότι η Γάζα ήταν ήδη μη βιώσιμη το 2017, αλλά ότι τώρα ο πληθυσμός των 2 εκατομμυρίων που κατοικούν στη Γάζα βρίσκεται κάτω από την πραγματική απειλή της γενοκτονίας.
Η Sara Roy του Κέντρου Μελετών του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ για τη Μέση Ανατολή, η οποία θεωρείται κορυφαία μελετητής της οικονομίας της Γάζας, έγραψε ότι “αθώοι άνθρωποι, οι περισσότεροι από αυτούς νέοι, δηλητηριάζονται αργά στη Γάζα από το νερό και πιθανόν από το έδαφος στο οποίο φυτεύουν.” Γι’ αυτό ας αναλύσουμε αυτή τη δήλωση, βάσει των στοιχείων που έχουμε στη διάθεσή μας.


Ο πληθυσμός της Λωρίδας της Γάζας είναι πάνω από 2 εκατομμύρια, πάνω από το 50% των οποίων είναι παιδιά (18 ετών και κάτω). Το ενενήντα επτά τοις εκατό του νερού της Γάζας είναι πόσιμο, με μόνο το άνω 10% του πληθυσμού της Γάζας να έχει πρόσβαση σε καθαρό νερό σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Εάν λάβουμε υπόψη αυτά τα στατιστικά στοιχεία και τα εξετάσουμε κριτικά, αυτό θα σήμαινε ότι σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις μόνο το 40% των παιδιών της Γάζας καταναλώνουν νερό κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση. Αυτό σημαίνει ότι οι γονείς στη Λωρίδα της Γάζας αναγκάζονται να λάβουν την απόφαση να επιτρέψουν στα παιδιά τους να πίνουν μολυσμένο νερό προκειμένου να επιβιώσουν.

Το Ισραήλ, το οποίο έχει επιβάλει τον παράνομο αποκλεισμό της Γάζας από το 2006 -αν και σιωνιστές προπαγανδιστές υποστηρίζουν ότι ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2007, το οποίο είναι λανθασμένο- υπόκειται στο διεθνές δίκαιο που απαιτείται για να παράσχει στη Γάζα την ικανότητα να συντηρηθεί. Η Γάζα δεν είναι κράτος. δεν είναι αυτοτελής κυρίαρχη επικράτεια. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, η Γάζα αποτελεί μέρος αυτού που ονομάζεται κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, με επίκεντρο εδώ τη λέξη “κατεχόμενα”.

Σύμφωνα με την 4η Σύμβαση της Γενεύης, το Ισραήλ απαιτείται βάσει του Διεθνούς Δικαίου να παρέχει τη δυνατότητα στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη να διατηρήσουν ένα περιβάλλον βιωσιμότητας. Το Ισραήλ θα υποστηρίξει, ωστόσο, ότι η Γάζα συγκεκριμένα δεν είναι κατεχόμενη. ότι αποσύρθηκε το 2005. Ωστόσο, εξακολουθεί να ελέγχει το ληξιαρχείο του πληθυσμού, τις καταχωρήσεις και τις εξόδους, όλες τις εισαγωγές και εξαγωγές, την ηλεκτρομαγνητική σφαίρα, τις γραμμές εκεχειρίας (αυτό που το Ισραήλ ονομάζει σύνορα), τα χωρικά ύδατα, τον εναέριο χώρο, καθώς και το μονοπώλιο στην ηλεκτρική ενέργεια στη Γάζα. Το Ισραήλ ελέγχει τη Γάζα μέσω και μέσω αυτών· σημαίνει ότι αν και το Ισραήλ δεν αναγνωρίζει κατοχή, είναι de facto προσάρτηση επικράτειας.

Πάνω από 108.000 κυβικά μέτρα μη επεξεργασμένων λυμάτων ρέουν στη Μεσόγειο θάλασσα από τη Γάζα. Αυτό οφείλεται στην έλλειψη ισχύος για τη μονάδα αφαλάτωσης της Γάζας και στην έλλειψη οικοδομικού υλικού που απαιτείται να επεκταθεί, και τα δύο λόγω των πολιτικών του Ισραήλ προς το πολιορκούμενο παράκτιο θύλακα. Η κατάσταση είναι τόσο άσχημη που όχι μόνο τα θαλάσσια ύδατα της Γάζας έχουν μολυνθεί σε μεγάλο βαθμό, οδηγώντας σε θανάτους μόλις πέρυσι, αλλά και η μονάδα αφαλάτωσης Askalan (Ashkelon) του Ισραήλ περιοδικά διακόπτει τις εργασίες λόγω της ρύπανσης, δείχνοντας ότι το Ισραήλ είναι πρόθυμο να θέσει σε κίνδυνο τον καθαρισμό του 20% των δικών του υδάτων προκειμένου να τιμωρήσει τη Λωρίδα της Γάζας.

Η αύξηση από το πρόβλημα της μόλυνσης των υδάτων είναι επίσης ασθένεια. Ο Gidon Grumberg, ιδρυτής και διευθυντής της “Ecopeace” του Ισραήλ, δήλωσε στο Ιαπωνικό ταχυδρομείο το 2016 ότι η Γάζα είναι ωρολογιακή βόμβα για τη χολέρα και τις επιδημίες τυφοειδούς. Έκτοτε, διατυπώθηκαν επανειλημμένες εκκλήσεις για αλλαγή της έλλειψης καθαρού νερού στη Γάζα από διάφορους εμπειρογνώμονες. Εάν δεν γίνει μια αλλαγή το 2020, τότε η Γάζα θα μπορούσε να γίνει εστία ασθενειών όπως η Υεμένη, και πάλι λόγω ενός παράνομου αποκλεισμού.

Πέρα από το πρόβλημα των υδάτων υπάρχουν επίσης πολλά άλλα ζητήματα που μαστίζουν τη Γάζα, όλα εκ των οποίων οφείλονται και πάλι στην παράνομη πολιορκία του Ισραήλ -εδώ και σχεδόν 15 χρόνια-. Πάνω από το 80% του πληθυσμού της Γάζας εξαρτάται από τη διεθνή επισιτιστική βοήθεια για να επιβιώσει, με το Ισραήλ να εφαρμόζει μια πολιτική “δίαιτας για το λαό της Γάζας”, που σημαίνει ότι το Ισραήλ μετράει την ελάχιστη θερμιδική πρόσληψη για να παραμείνει ζωντανός ο πληθυσμός της Γάζας. Το Ισραήλ, φυσικά, ελέγχει την επισιτιστική βοήθεια που έρχεται στη Λωρίδα της Γάζας και αποκομίζει ακόμη και κέρδος από αυτήν. Οι περιορισμοί που εφαρμόζει το Ισραήλ στα τρόφιμα που εισέρχονται στη Γάζα χρησιμοποιούνται επίσης ως πολιτικό εργαλείο για να τιμωρηθούν οι Παλαιστίνιοι για τις πράξεις αντίστασής τους κατά του Ισραήλ.

Οι συντηρητικές εκτιμήσεις, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, δείχνουν επίσης ότι το ποσοστό ανεργίας των νέων της Γάζας πλησιάζει το 70%, ενώ το συνολικό ποσοστό ανεργίας ανέρχεται περίπου στο 50%. Το Ισραήλ έχει επίσης επανειλημμένα εμποδίσει Παλαιστίνιους ασθενείς με καρκίνο να εισέλθουν στο Ισραήλ προκειμένου να λάβουν θεραπεία διάσωσης. Όχι μόνο αυτό, αλλά λόγω της έλλειψης ισχύος στη Γάζα, οι καρδιακές οθόνες και οι ακτινογραφίες καθίστανται αναξιόπιστες. Το πρώτο εξάμηνο του 2019, το Υπουργείο Υγείας της Γάζας, το οποίο έχει τακτικό προϋπολογισμό 40 εκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο, είχε στη διάθεσή του μόνο 10 εκατομμύρια δολάρια και τον Ιούλιο (2019) ανακοίνωσε μια προειδοποίηση για πρωτοφανή έλλειψη φαρμάκων και ιατρικών προμηθειών. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, το 39% των αιτήσεων της Γάζας για ασθενείς με καρκίνο να εγκαταλείψουν την αποκλεισμένη Λωρίδα ήταν “ανεπιτυχείς” το 2018.

Ο πληθυσμός της Γάζας υφίσταται τακτικές πλημμύρες, μετά από βροχοπτώσεις, στους δρόμους και προκαλώντας ασθένεια, ιδίως μεταξύ του φτωχότερου πληθυσμού. Ακόμη και οι πιο εύποροι του πληθυσμού της Γάζας, οι οποίοι διαμένουν σε περιοχές όπως η Βορειοανατολική Γάζα, χάνουν τον πλούτο τους. Συγκεκριμένα, οι κάτοικοι της περιοχής al-Rimal, οι οποίοι θεωρούνται από πολλούς ότι ζουν σε μια περιοχή γοήτρου, πρέπει να καταφύγουν σε μέρη όπως η Ιστανμπούλ, ή να γίνουν πρόσφυγες στο εξωτερικό και χάνουν τα περιουσιακά στοιχεία των οικογενειών τους λόγω έλλειψης εισοδήματος.

Η Γάζα επιβιώνει επί του παρόντος με λίγες ώρες ηλεκτρικής ενέργειας την ημέρα, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το Ισραήλ έβαλε ένα ανώτατο όριο στην ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που επιτρέπει στη Γάζα, καθώς και στο γεγονός ότι το Ισραήλ βομβάρδισε και κατέστρεψε το ηλεκτρικό δίκτυο και τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας της Γάζας, σε διάφορες περιπτώσεις. Ο μοναδικός, εν μέρει κατεστραμμένος από βομβαρδισμούς, σταθμός παραγωγής ενέργειας στη Γάζα βρίσκεται επίσης σε ημιλειτουργική κατάσταση λόγω της αποκοπής πετρελαίου ντίζελ από τη Λωρίδα στις αρχές του 2018, αφότου η Παλαιστινιακή Αρχή σταμάτησε να πληρώνει για τα καύσιμα.

Από τον Φεβρουάριο του 2018, η Λωρίδα της Γάζας βρίσκεται σε “κατάσταση έκτακτης ανάγκης.” Διαρκεί, από την αρχή της πολιορκίας, οκτώ στρατιωτικές επιθετικές σφαγές μεγάλης κλίμακας από το Ισραήλ, με εκατοντάδες μικρότερους βομβαρδισμούς να προστίθενται.

Ένας 17χρονος στη Γάζα θα είχε βιώσει την εσωτερική κατοχή του Ισραήλ, ενας 15χρονος ολοένα και πιο αυστηρή πολιορκία, 8 σφαγές μεγάλης κλίμακας, εκατοντάδες άλλες επιθέσεις, τρεις πολέμους, τη συνεχή όχληση τηλεκατευθυνόμενων αεροπλάνων, τους θανάτους φίλων και οικογενειών, τον προσωρινό ή μόνιμο εκτοπισμό και ο κατάλογος συνεχίζεται.

Για να τα συμπληρώσω όλα αυτά, όταν ο λαός της Γάζας διαδήλωσε κατά εκατοντάδες χιλιάδες χωρίς βία, ξεκινώντας από τις 30 Μαρτίου (2018), αγνοήθηκαν από τον κόσμο που δεν έχει κάνει τίποτα για να σταματήσει το Ισραήλ για τη δολοφονία 330+ άοπλων διαδηλωτών και τον τραυματισμό περίπου 40.000. Μέχρι τώρα, οι διαδηλώσεις συνεχίζονται σε εβδομαδιαία βάση και κανένας ισραηλινός στρατιώτης δεν έχει σκοτωθεί ή υποστεί σοβαρούς τραυματισμούς.

Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, ο λαός της Γάζας έχει κάθε δικαίωμα να χρησιμοποιεί ένοπλες δυνάμεις για να αγωνιστεί για την αυτοδιάθεση και να τερματίσει την πολιορκία. Το Ισραήλ δεν έχει καμία αξίωση για “δικαίωμα αυτοάμυνας”, όπως ακριβώς ο βιαστής δεν θα είχε κανένα δικαίωμα αυτοάμυνας κατά του θύματος βιασμού, και την επόμενη φορά που θα ακούσουμε για το “δικαίωμα” του Ισραήλ ούτως ή άλλως να χρησιμοποιήσει βία, πρέπει να γνωρίζουμε ότι όποιος το επαναλάβει αυτό έρχεται σε αντίθεση με την τέταρτη Σύμβαση της Γενεύης.

Ο Aviv Kochavi δήλωσε πρόσφατα σε ομιλία του σχετικά με τον μελλοντικό πόλεμο κατά της Γάζας, ότι το Ισραήλ θα στοχεύσει τα ηλεκτρικά, γεωργικά και άλλα δομικά στοιχεία, τα οποία σύμφωνα με το Ισραήλ συμβάλλουν στη διατήρηση του κυβερνώντος κόμματος της Γάζας – την Χαμάς – σε ισχύ. Αυτό σημαίνει ότι αν το Ισραήλ ξεκινήσει μια νέα σφαγή (πόλεμο) κατά της Γάζας -ή της Χαμάς όπως θα ισχυρίζονται- τότε αυτό θα σημαίνει ότι όλα τα στατιστικά στοιχεία που αναφέρονται παραπάνω θα επιταχυνθούν σε πρωτοφανείς αριθμούς και ότι η Γάζα θα γίνει ακόμα πιο ακατοίκητη.
Τα μόνα ερωτήματα που απομένουν τώρα να απαντηθούν είναι, τι θα εμποδίσει το Ισραήλ από το να γενοκτονήσει πλήρως τον λαό της Γάζας; και πώς θα μας κοιτάξουν σήμερα οι κόσμοι των μελλοντικών γενεών, καθώς επιτρέπουμε αυτό το ολοκαύτωμα κατά του λαού της Παλαιστίνης. Ένα εκατομμύριο παιδιά από την Παλαιστίνη δηλητηριάζονται συστηματικά από το Ισραήλ και δεν υπάρχει τίποτα άλλο παρά εκκωφαντική σιωπή.


Δεν υπάρχουν σχόλια: