Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016

Έως 44% το μερίδιο της ΔΕΗ στη σύμπραξη για την Μελίτη ΙΙ


Σε επενδύσεις στις ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας), τη συμμετοχή σε κοινοπρατικά σχήματα όπως αυτό με τους κινέζους για την κατασκευή της 2ης μονάδας στην Μελίτη Φλώρινας, αλλά και τη δημιουργία θυγατρικών εταιρειών προσανατολίζεται η ΔΕΗ ΑΕ το επόμενο διάστημα.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε στην Πτολεμαΐδα, στο πλαίσιο της παρουσίας του στην περιοχή μας για τον εορτασμό των 60χρονων των ορυχείων της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία και της προστάτιδας των λιγνιτωρύχων Αγίας Βαρβάρας.
«Οι συμπράξεις, οι επιχειρηματικές συνεργασίες είναι στρατηγική της ΔΕΗ. Ένα απτό δείγμα είναι αυτό που κάνουμε με την μεγάλη κινέζικη εταιρεία την CMEC με τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης εταιρείας για την κατασκευή της Μελιτης ΙΙ στην οποία θα συμμετέχει η ΔΕΗ, οι ιδιώτες ιδιοκτήτες των ορυχείων της περιοχής, κυρίως της Βεύης, και ο επενδυτής που θα κάνει την μονάδα». Δήλωσε μάλιστα ότι στο κοινοπρακτικό σχήμα με την κινεζική εταιρεία για την κατασκευή της δεύτερης μονάδας στην Μελίτη το μερίδιο της ΔΕΗ θα κυμανθεί μεταξύ 40%- 44%.
img_0929
Ο πρόεδρος της ΔΕΗ διεμήνυσε ταυτόχρονα ότι «συμπράξεις επιχειρηματικής συνεργασίες χωρίς επενδύσεις δεν μάς ενδιαφέρουν. Επιχειρηματικές συνεργασίες όπως έχουν προτείνει άλλοι με το να διαμοιράσουμε τα περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ δεν μάς ενδιαφέρει, τις απορρίπτουμε, δεν συζητάμε. Μόνο συμπράξεις με επενδύσεις.» Τόνισε μάλιστα ότι η κατασκευή της Μελίτης ΙΙ θα κατασκευαστεί με Έλληνες εργολάβους και θα είναι μια επένδυση που θα σέβεται την τοπική κοινωνία και θα βοηθήσει πολύ στην αύξηση της απασχόλησης.
Αναφερόμενος στην επίθεση που δέχεται ο λιγνίτης τον τελευταίο καιρό και στο άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας είπε ότι «η στρατηγική μας πρέπει να είναι η μετάβαση από το ένα εγχώριο καύσιμο στο άλλο που είναι ο λιγνίτης στο άλλο που είναι οι  ΑΠΕ, αλλά με ελαχιστοποίηση της εισαγωγής ενέργειας και εισαγόμενων καυσίμων», διότι, «δεν έχει την πολυτέλεια η Ελλάδα να αυξήσει τις εισαγωγές σε ηλεκτρική ενέργεια και σε εισαγόμενα καύσιμα.» Κατήγγειλε μάλιστα ότι «εκείνοι που βάλλουν μονόπλευρα εναντίον του λιγνίτη στην ουσία υποστηρίζουν τις εισαγωγές ενέργειας και το Φυσικό Αέριο» και τόνισε ότι «η  ΔΕΗ διεκδικεί να υπάρχει τουλάχιστον 35% συμμετοχή του λιγνίτη στη συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας.» Αυτό εδράζεται, είπε, στις μονάδες που διαθέτει, στην κατασκευή της Πτολεμαΐδας 5 και της Μελίτης ΙΙ και τον εκσυγχρονισμό των υπολοίπων μονάδων, οπότε η χώρα μας θα είναι από τις πρώτες χώρες που θα έχει εκπληρώσει τους στόχους της Ε.Ε. για την μείωση των  εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Δήλωσε μάλιστα ότι «είμαστε κοντά στο να διορθώσουμε το σφάλμα που είχε γίνει τα προηγούμενα χρόνια που δεν είχαμε διεκδικήσει ως χώρα δωρεάν πιστοποιητικά για το διοξείδιο του άνθρακα για τη δεκαετία ’20-’30 με την υπό έκδοση οδηγία της Ε.Ε.» και αναφέρθηκε στη σημαντική επιτυχία σε επίπεδο Ευρωκοινοβουλίου όπου η Επιτροπή Ενέργειας του Ευρωκοινοβουλίου πρότεινε να ενταχθεί τη χώρα μας στις χώρες που θα λαμβάνουν δωρεάν πιστοποιητικά. «Απομένει τώρα η Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου που συνέρχεται τις επόμενες μέρες και εκεί τα μηνύματα είναι ευνοϊκά- όπως και στην EURELECTRIC, ένας πολύ σημαντικός θεσμός που υιοθέτησε τις προτάσεις μας, οι χώρες στις οποίες υπάρχουν στερεά καύσιμα να αποζημιωθούν ώστε να μην ανέβει το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας.»
Ο κ. Παναγιωτάκης τόνισε επίσης ότι η ΔΕΗ βρίσκεται μπροστά στις μεγαλύτερες προκλήσεις της ιστορίας της, καθώς μετά τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για άνοιγμα της αγοράς η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να χάσει το 50% των πελατών της και παράλληλα να χάσει το σημαντικό περιουσιακό της στοιχείο που λέγεται ΑΔΜΗΕ, την εταιρεία η οποία εκμεταλλεύεται τις γραμμές μεταφοράς ΗΕ. «Διεκδικούμε», είπε, «το άνοιγμα της αγοράς που είναι υποχρεωτικό να το πετύχουμε με άλλους τρόπους και όχι με τα ΝΟΜΕ και συγκεκριμένα με τη σύσταση εταιρειών θυγατρικών της ΔΕΗ από όλα τα στρώματα, τις οποίες θα πουλήσουμε στον ανταγωνισμό με τιμές καλύτερες από τα ΝΟΜΕ. Θα έχουμε απώλειες στα έσοδα και στα κέρδη μας γι’ αυτό προσπαθούμε στρατηγικά να αντικαταστήσουμε τις απώλειες αυτές με άλλες δραστηριότητες. Θέλουμε να ασχοληθούμε και με τα ηλεκτρικά  αυτοκίνητα και με το ΦΑ, θέλουμε να γίνουμε μια επιχείρηση ενεργειακών υπηρεσιών, αλλά και στο εξωτερικό με την ίδρυση θυγατρικών επιχειρήσεων και τη διεκδίκηση συγκεκριμένων έργων παραγωγής ενέργειας.»
Επισήμανε τέλος ότι η ΔΕΗ προσπαθεί να κερδίσει «το χαμένο έδαφος στις ΑΠΕ, που δυστυχώς βρήκαμε στο 3% το μερίδιο της αγοράς στις ΑΠΕ, επιβάλλεται και αυτός είναι ο στόχος η ΔΕΗ να γίνει από τους ηγέτες της αγοράς στις ΑΠΕ, όπως και ηγέτης στην περιοχή των Βαλκανίων, γιατί στα πλαίσιο της ευρωπαϊκής ενεργειακής ενοποίησης οι περιφερειακές αγορές θα παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο κι εμάς περιφερειακή αγορά είναι η γειτονιά μας. Σ’ αυτή την περιφερειακή αγορά η ΔΕΗ θα πρέπει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο.»


Συντάκτης: Ρόη Βασβατέκη

από: - e-ptolemeos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: