Σχέδιο για μείωση - και μελλοντική ανανέωση - προσωπικού. Θα αποτελέσει μοντέλο για πολλές ΔΕΚΟ. Ακολουθούν τα ΕΛΤΑ
Επιχείρηση-«σκούπα» για την απομάκρυση «υπερήλικων» εργαζομένων της ετοιμάζει η ΔΕΗ, επιδιώκοντας να περιορίσει σε πρώτη φάση τις υψηλές μισθολογικές δαπάνες της και μελλοντικά – όταν επιτραπούν προσλήψεις – να ανανεώσει το έμψυχο δυναμικό της. Η εταιρεία σκοπεύει να προχωρήσει σε απολύσεις υπαλλήλων οι οποίοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα – ή ακόμη συμπλήρωσαν και 40ετία(!) – αλλά δεν αποχωρούν διότι οι αποδοχές τους είναι πολύ υψηλότερες από τη σύνταξη που θα πάρουν.
Το πρώτο κύμα απολύσεων αναμένεται μέσα στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους και θ’ ανοίξει το δρόμο για ανάλογες κινήσεις σε πολλές ΔΕΚΟ που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα - ΕΛΤΑ, εταιρείες ύδρευσης κλπ.Το σχέδιο έχει ετοιμασθεί και θα παρουσιασθεί προς έγκριση στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ μέσα στις αμέσως προσεχείς εβδομάδες, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις από πλευράς συνδικαλιστικών οργανώσεων.
Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα», η συζήτηση για «εκκαθάριση» του «υπερήλικου» προσωπικού με απολύσεις είχε ξεκινήσει τον Νοέμβριο, αλλά πάγωσε προσωρινά μετά από αντιδράσεις της ΓΕΝΟΠ. Τώρα οι υπηρεσίες της ΔΕΗ έχουν έτοιμη σχετική εισήγηση προς το ΔΣ, με εναλλακτικά σενάρια για τα όρια ηλικίας αυτών που θα απομακρυνθούν από κάθε κλάδο της επιχείρησης και το οικονομικό όφελος που θα προκύψει για τη ΔΕΗ.
Στην εισήγηση προτείνεται να ισχύσει ηλικιακός «κόφτης» και να καταγγελθούν οι συμβάσεις εργασίας ως εξής:
• Οσων έχουν υπερβεί το 60ό έτος και απασχολούνται στα υπερβαρέα, δηλαδή σε ορυχεία και μονάδες παραγωγής
• Των διοικητικών υπαλλήλων και τεχνικών με ηλικία άνω των 62
• Των διευθυντικών στελεχών που είναι άνω των 65 ετών
Η μείωση του προσωπικού και η περιστολή της μισθολογικής δαπάνης θεωρείται μονόδρομος για τη ΔΕΗ, οποία εμφανίζει ήδη χαμηλά περιθώρια κέρδους, αντιμετωπίζει προβλήματα υψηλού δανεισμού, ενώ οι δραστηιότητες και τα έσοδα της θα συμπιεσθούν περαιτέρω με την εφαρμογή μνημονιακών υποχρεώσεων και μέτρων απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας.
Επέλεγαν τον μισθό αντί (μικρότερης) σύνταξης
Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στο Δημόσιο -όπου χιλιάδες υπάλληλοι έσπευσαν να καταθέσουν αίτηση συνταξιοδότησης για να προλάβουν την καταιγίδα του νέου Ασφαλιστικού – σε δημόσιες επιχειρήσεις όπως η ΔΕΗ δεν υπήρξε κύμα αποχωρήσεων. Αντίθετα, όποιος είχε τη δυνατότητα να επιλέξει, προτίμησε να παραμείνει, καθώς οι αποδοχές του είναι πολλαπλάσιες από τη σύνταξη που θα έπαιρνε.
Ενδεικτικό είναι ότι το 2010 αποχώρησαν 2.500 άτομα, το 2011 έφυγαν 1.500 και έκτοτε ο αριθμός συρρικνώνεται συνεχώς στα επίπεδα των 600-700 ατόμων ετησίως. Αποκορύφωμα το 2015, όταν αποχώρησαν λιγότεροι από 150.
Το θέμα έχει τις ρίζες τους στο 2ο Μνημόνιο του 2012 (Ν. 4046). Τότε οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας των ΔΕΚΟ μετατράπηκαν από ορισμένου χρόνου σε αορίστου, προκειμένου να καταργηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης του προσωπικού, με σκοπό οι διοικήσεις να μπορούν να απολύουν ευκολότερα.
Η δυνατότητα αυτή ωστόσο ουδέποτε μέχρι σήμερα αξιοποιήθηκε λόγω πολιτικού κόστους.
ΠΗΓΗ: Sofokleousin.GR |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου