Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019

Η Παλαιστινιακή Αρχή για το σχέδιο Τραμπ (Στέφανος Πράσσος)

(ανταπόκριση του Στέφανου Πράσσου από τη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης για το kozani.tv)

 Συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούτ Αλ Αλαλούλ ο οποίος είναι και αντιπρόεδρος και της Φατάχ και θεωρείτε ως ο επόμενος Πρόεδρος της Παλαιστίνης και σήμερα είναι αντικαταστάτης του Μαχμούτ Αμπάς. Στη συνάντηση παρευρέθηκε για ένα χρονικό διάστημα και ο αρχηγός της Φατάχ, Αμπού Μαζέν.

Ο Μαχμούτ Αλ Αλαλούλ, ο οποίος έζησε για ένα διάστημα στην Αθήνα, μας μίλησε με συγκίνηση για τη διαχρονική φιλία των δυο λαών, Ελλάδας και Παλαιστίνης και στη συνέχεια μας περιέγραψε τη σημερινή κατάσταση της Χώρας του.


Για το Σχέδιο Τραμπ, το οποίο οι Αμερικάνοι αυτάρεσκα ονομάζουν «Συμφωνία του Αιώνα», μας είπε ότι το απορρίπτουν ολοκληρωτικά γιατί δεν έχει τίποτα για το οποίο μπορούν να συζητήσουν.
Συγκεκριμένα:
  1. Αντί για ανεξάρτητο κράτος τους προτείνουν μια περιορισμένη αυτονομία
  2. Για τα σύνορα, οι Παλαιστίνιοι ζητούν να επανέλθουν στην πριν την εισβολή του 1967 (πόλεμος των έξι ημερών) κατάσταση. Το Σχέδιο Τραμπ δεν κάνει καμιά τέτοια αναφορά.
  3. Απορρίπτει και το πάγιο αίτημα των Παλαιστινίων να έχει το Κράτος τους πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ
  4. Ούτε κουβέντα για τους Έποικους Ισραηλινούς οι οποίοι πλέον είναι εκατοντάδες χιλιάδες και έχουν καταλάβει τεράστιες εκτάσεις σε πόλεις και Χωριά της Παλαιστίνης
  5. Για την επιστροφή των προσφύγων που αποτελεί πάγιο αίτημα των Παλαιστινίων ο Τραμπ προτείνει μόνο την επιστροφή όσων γεννήθηκαν πριν το 1945 που δημιουργήθηκε το Ισραηλινό Κράτος μέσα στη γη των Παλαιστινίων. Αυτό η Παλαιστινιακή Αρχή το θεωρεί κοροϊδία αφού θα επιστρέψουν μόνο όσοι είναι άνω των 78 χρονών.
Στη συνέχεια συναντηθήκαμε στην έδρα της PLO με τον Ναμπίλ Σαάτ, Σύμβουλο του Προέδρου για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Ο Ναμπίλ Σαατ που υπήρξε για χρόνια καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια των ΗΠΑ, θεωρείται το ιερό τέρας της Παλαιστινιακής διπλωματίας. Επίσης διατέλεσε υπηρεσιακός πρωθυπουργός και υπουργός εξωτερικών για δυο χρόνια.

Και αυτός, σε ότι αφορά το σχέδιο Τραμπ, κινήθηκε στην ίδια γραμμή με τον αντιπρόεδρο της Παλαιστινιακής αρχής τονίζοντας ότι «στα ζητήματα που υπάρχουν διαφωνίες ο Τραμπ τα παρέκαμψε και μας προτείνει ανοησίες, όπως τις ονομασίες οδών και πλατειών». Όπως μας είπαν όμως και σ αυτό το θέμα επιβεβαιώνεται η υπεροψία των δυνάμεων κατοχής αφού τους απαγόρευσαν να δώσουν, σε πλατείες και δρόμους, ονόματα αγωνιστών ή μαρτύρων, όπως τους αποκαλούν αυτοί, που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της αιματοβαμμένης παλαιστινιακής αντίστασης!

Ο Ναμπίλ Σαάτ μας αποκάλυψε στο «περιθώριο» της συζήτησης ότι όταν ήταν καθηγητής στην Πενσυλβάνια είχε φοιτητή τον Τράμπ ο οποίος ήταν πολύ πλούσιος αλλά στα μαθήματα ήταν «στούρνος»! Μάλιστα επειδή δεν μπορούσε να περάσει τα μαθήματα τον έδιωξαν από το Πανεπιστήμιο. «Όταν είδα ότι ο Τραμπ διεκδικεί την προεδρία των ΗΠΑ, έψαξα να το διασταυρώσω γιατί δεν πίστευα στα μάτια μου» μας λέει ο «Γκουρού» της Παλαιστινιακής διπλωματίας.
Πάντως, υπάρχει και ένα «θετικό» στην πρωτοβουλία αυτή του Τραμπ, όπως μας τόνισαν όλα τα στελέχη της Παλαιστινιακής Αρχής, ότι μάλλον θα ωθήσει τον Παλαιστινιακό λαό να βγει στην 3η ΙΝΤΙΦΑΝΤΑ….

Ραμάλα 16-6-2019  
Στέφανος Πράσσος
www.kozani.tv

Δεν υπάρχουν σχόλια: