Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2019

Λεϊλά Χαλέντ

Η Λεϊλά Χαλέντ ήταν η πρώτη γυναίκα που έκανε ποτέ αεροπειρατεία. Το 1969, κατέλαβε στο όνομα του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης αεροσκάφος της TWA και κάτω από τις εντολές της οδηγήθηκε για να πετάξει πάνω από την κατεχόμενη της πατρίδα την Παλαιστίνη και ύστερα να προσγειωθεί στη Δαμασκό. Εκεί απελευθέρωσε όλους τους επιβάτες και ανατίναξε το αμερικανικό αεροσκάφος. Η ευρεία κάλυψη που έλαβε το γεγονός από τα ΜΜΕ έβαλε το Παλαιστινιακό και το δράμα του λαού της Παλαιστίνης στον παγκόσμιο γεωπολιτικό χάρτη. 


Η όμορφη 24χρονη Λεϊλά έγινε ηρωίδα για Παλαιστίνιους, Άραβες και πολίτες σε όλο τον κόσμο που μάχονται για ελεύθερες πατρίδες και για το επαναστατικό δίκαιο. Η Λεϊλά Χάλεντ σε ηλικία 4 ετών βίωσε τη Νάκμπα την παλαιστινιακή Καταστροφή του 1948 και μαζί με την οικογένειά της και με άλλους 800.000 Παλαιστίνιους πήρε το δρόμο της προσφυγιάς. Οι άθλιες σε όλα τα επίπεδα συνθήκες διαβίωσης των Παλαιστινίων προσφύγων στους καταυλισμούς που έστησε ο ΟΗΕ σε πολλά σημεία στις χώρες που συνορεύουν με την κατεχόμενη από το ισραηλινό στρατό Παλαιστίνη οδήγησαν πολλά παιδιά προσφύγων στα κινήματα αντίστασης που άρχισαν σιγά σιγά να εμφανίζονται στους καταυλισμούς. Η Λέιλα εγκαταστάθηεκ μαζί με την οικογένεια της σε καταυλισμό κοντά στη πόλη Τύρο του Λιβάνου. Έτσι σε ηλικία 14 ετών οργανώθηκε στο Παναραβικό Κίνημα Αντίσταση, που είχε ιδρύσει το 1940 ο George Habash. Το 1962 με υποτροφία πήγε στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού αλλά λόγω έλλειψης χρημάτων αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τις σπουδές της έναν χρόνο αργότερα. Έφυγε για το Κουβέιτ όπου το 1966 έγινε μέλος του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.


Η Λέιλα συμμετείχε σε σχέδιο που περιλάμβανε την κατάληψη 4 αεροσκαφών διαφορετικών εταιριών και κρατών το 1970, που κύριο στόχο είχε την απελευθέρωση των Παλαιστινίων αγωνιστών από τις ισραηλινές φυλακές. Το Λαϊκό Μέτωπο ανέθεσε στη Λέιλα το πιο δύσκολο κομμάτι της επιχείρησης αυτής, την κατάληψη αεροσκάφους της ισραηλινής Εl Αl, στο οποίο ήταν να επιβιβαστεί ο Ισραηλινός στρατηγός Γιτζάκ Ράμπιν, που μετείχε στο σχέδιο κατάληψης όλης της Παλαιστίνης το 1967, αλλά την τελευταία στιγμή ο Ράμπιν άλλαξε στη Ρώμη αεροπλάνο και αντί να επιβιβαστεί στην ισραηλινή Ελ-Αλ επιβιβάστηκε στην αμερικανική TWA.


Το σχέδιο όμως αυτή τη φορά απέτυχε μετά από την απότομη και πολύ γρήγορη πτώση που πραγματοποίησε ο πιλότος του αεροσκάφους, ενέργεια που έκανε τους δυο μαχητές να χάσουν την ισορροπία τους καθώς ήταν οι μόνοι όρθιοι στο αεροσκάφος. Μετά από την εξέλιξη αυτή παρενέβησαν οι Ισραηλινοί μυστικοί πράκτορες που ήταν η φρουρά του αεροσκάφος και εκτέλεσαν επιτόπου τον Νικαραγουανό σύντροφό της Λέιλα τον Πάτρι Αργκέγιο. Η ίδια χτυπήθηκε και όταν ξύπνησε, βρισκόταν ήδη σε βρετανική φυλακή. Παρόλο που η επιχείρηση στην οποία συμμετείχε η Λέιλα απέτυχε τρεις άλλες που έγιναν ταυτόχρονα από μαχητές του Λαϊκού Μετώπου πέτυχαν. Δύο από τα αεροπλάνα οδηγήθηκαν στην Ιορδανία και οι μαχητές του PFLP, αφού παρέδωσαν τους επιβάτες στον Ερυθρό Σταυρό, τα ανατίναξαν. 


Κρατήθηκε στη Βρετανία για 28 ημέρες, όσο κρατούσαν οι διαπραγματεύσεις του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Η Λέιλα αφέθηκε ελεύθερη σε μια επιχείρηση ανταλλαγής ομήρων μεταξύ του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης της Βρετανικής κυβέρνησης, προκαλώντας έτσι το μένος του Ισραήλ, που πάντα εφάρμοζε πρακτικές που οδηγούσαν σε νεκρούς πολλούς από όλες τις πλευρές. 



To 1971 οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες-Μοσάντ απέτυχαν στην απόπειρα δολοφονίας της στο Λίβανο. Το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, της είχε αναθέσει τότε την εκπαίδευση των νέων ανταρτών. Εκείνο το διάστημα η Λέιλα δεν κοιμόταν ποτέ δυο βράδυ στο ίδιο σπίτι. Ένα βράδυ όταν μπήκε σ' ένα από τα επιλεγμένα σπίτια, για να κοιμηθεί παρατήρησε ότι ένα σώμα ξένο προς το κρεβάτι να κρέμεται στο κάτω μέρος του κρεβατιού. Αμέσως κάλεσε την ειδική μονάδα του Μετώπου που ασχολείται με τα εκρηκτικά και βρήκαν ένα δέμα κολλημένο κάτω από το κρεβάτι γεμάτο ΤΝΤ έτοιμο να εκραγεί μόλις θα έπεφτε η Λέιλα στο κρεβάτι. Τότε κατάλαβαν στο Λαϊκό Μέτωπο τι σήμαινε η δήλωση-απειλή που έκανε ο έβδομος πρόεδρος του Ισραήλ Ezer Weizmanτου τότε όταν είπε ότι οι Ισραηλινοί δεν θα την αφήσουν Λέιλα Χάλεντ να βρει ασφαλές μέρος για να κοιμάται. 


Το 1978 προσπάθησε να συνεχίσει τις σπουδές της στη Μόσχα, αλλά γύρισε μόλις δύο χρόνια μετά όταν το PFLP κάλεσε όλους τους φοιτητές να γυρίσουν πίσω για να υπερασπιστούν τις βάσεις τους στον Λίβανο. Παντρεύτηκε για δεύτερη φορά το 1982 (είχε ήδη κάνει έναν βραχύβιο γάμο με έναν συναγωνιστή της) στη Βηρυτό και γέννησε το πρώτο της παιδί στη Δαμασκό όπου αναγκάστηκε να καταφύγει μαζί με χιλιάδες άλλους Παλαιστίνιους μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.
Σήμερα ζει στο Αμμάν της Ιορδανίας μαζί με το σύζυγο και τα δυό παιδιά της. Είναι μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και μέλος του Παλαιστινιακού Εθνικού Συμβουλίου, ενώ συμμετέχει στην Παλαιστινιακές Γυναικείες Λαϊκές Επιτροπές.


Από: Nasim Alatras

Δεν υπάρχουν σχόλια: