Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

Διαδηλώσεις στις ΗΠΑ: Η ώρα του Tea Party της Αριστεράς; Της Ειρήνης Κοσμά

 

Πλήθος οργανώσεις υπό την επιρροή του πρώην υποψηφίου για το χρίσμα των Δημοκρατικών και γερουσιαστή του Βερμόντ στις ΗΠΑ, Μπέρνι Σάντερς, διοργανώνουν κινητοποιήσεις και σχεδιάζουν νέες πρωτοβουλίες κατά της εκλογής του Τραμπ, σε τοπικό και ομοσπονδιακό επίπεδο.
 

 
Ο Μπέρνι Σάντερς σάρωσε στην πόλη της Νέας Υόρκης προχθές Δευτέρα: Παρουσίασε το νέο του βιβλίο, σε χώρο που απέχει μόλις μερικά τετράγωνα από την έδρα-πύργο του Τράμπ και φυσικά, δεν έχασε την ευκαιρία να καλέσει τον λαό του να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις κατά του επερχόμενου προέδρου.
 
Η εμφάνιση του Σάντερς, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian, μετά από μία εβδομάδα διαδηλώσεων κατά του Τραμπ σε δεκάδες πόλεις, συνέπεσε με δηλώσεις υποστηρικτών του γερουσιαστή του Βερμπόντ, οι οποίοι περιέγραψαν σχέδια για τη δημιουργία ενός Κινήματος του Τσαγιού (Tea Party) της Αριστεράς. Βασικοί τους στόχοι, η μάχη κατά της προεδρίας Τραμπ και η ανάδειξη «προοδευτικών Δημοκρατικών» στις ενδιάμεσες εκλογές του 2018.
 
Αυτόγραφα και... λαϊκή συμμετοχή
Εκατοντάδες υποστηρικτές του Σάντερς –κάποιοι είχαν περάσει τη νύχτα στον δρόμο- δημιούργησαν τεράστια ουρά στη Πέμπτη Λεωφόρο στο Μανχάταν, προκειμένου να συναντήσουν τον γερουσιαστή του Βερμόντ, ο οποίος θα βρισκόταν στο σημείο, για υπογραφές στο νέο βιβλίο του. Ο Σάντερς όταν έφτασε, παρότρυνε τους συγκεντρωμένους να συνεχίσουν να εκφράζουν την αντίθεσή τους στα σχέδια του επερχόμενου προέδρου.
 
«Πρέπει να καταλάβουν ότι περισσότερο από ποτέ είναι επιτακτικό για τον αμερικανικό λαό να εμπλακεί στην πολιτική διαδικασία. Πολλές από τις θέσεις που ο Τραμπ υιοθέτησε στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας δεν είναι αποδεκτές από την πλειοψηφία των πολιτών στις ΗΠΑ», τόνισε ο Σάντερς.
 
«Δουλειά μας είναι να κινητοποιήσουμε τον κόσμο μας και να διασφαλίσουμε ότι ο Τραμπ θα ακούσει τον αμερικανικό λαό και τις επιθυμίες του», πρόσθεσε.
 
«Η Επανάστασή μας» στην κορυφή του Amazon
Ο γερουσιαστής βρέθηκε στη Νέα Υόρκη για να προωθήσει το βιβλίο του με τίτλο «Η Επανάστασή μας» (Our Revolution), η οποία αφηγείται το χρονικό της υποψηφιότητάς του για το χρίσμα των Δημοκρατικών και παρουσιάζει την οπτική του για το μέλλον του προοδευτικού κινήματος.
 
Το Our Revolution, που κυκλοφόρησε την Τρίτη, βρίσκεται ήδη στην κορυφή των πωλήσεων βιβλίων στο Amazon, κάτι που είναι ενδεικτικό για τη δημοφιλία του Σάντερς.
 
Γυναίκες, ηλικιωμένοι, μειονότητες, εργαζόμενοι
Σε ολόκληρη τη χώρα, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν κάθε μέρα μετά την εκλογική νίκη του Τραμπ στις 8 Νοεμβρίου. Στο μεταξύ, συνεχίζονται έντονες παρασκηνιακές διεργασίες προκειμένου ο Σάντερς να διατηρήσει την επιρροή του και να ενταθεί ο αντιπολιτευτικός έλεγχος των κινήσεων Τραμπ.
 
«Είναι δικός μας ρόλος το να διασφαλίσουμε ότι κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να προστατεύσουμε του Αμερικανούς που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από την προεδρία του Ντ. Τραμπ: γυναίκες, μειονότητες, ηλικιωμένους, φοιτητές και εργαζόμενους», δήλωσε η Γουίνι Γουόνγκ, εκ των ιδρυτών της οργάνωσης People for Bernie, η οποία υποστήριξε την εκστρατεία του Σάντερς.
 
Πλέον, η ανεξάρτητη ακτιβιστική οργάνωση επικεντρώνεται σε σειρά ζητήματα, όπως οι ίσες αμοιβές για τη γυναικεία εργασία ή η προστασία της Ιατρικής Φροντίδας.
 
Σχέδιο δράσης με ορίζονται 4ετίας
Την ερχόμενη Παρασκευή θα επιχειρηθεί για πρώτη φορά μετά την εκλογή του Τραμπ ένα κοινό σχέδιο δράσης των προοδευτικών οργανώσεων των ΗΠΑ να τεθεί σε δράση.
 
Εκατοντάδες ακτιβιστές από ολόκληρη τη χώρα θα συγκεντρωθούν στην Ουάσιγκτον για τη λεγόμενη συμφωνία RootsCamp. Στο πλαίσιο τριήμερων εργασιών, οι οργανώσεις που θα λάβουν μέρος, θα επιχειρήσουν να δημιουργήσουν το εν λόγω σχέδιο, το οποίο θα έχει χρονικό ορίζοντα τα επόμενα δύο έως τέσσερα χρόνια.
 
Σύμφωνα με τους διοργανωτές, ο κόσμος είναι αναστατωμένος. Στην πραγματικότητα δεν θέλει να διαδηλώσει υπέρ της προόδου, αλλά επειδή είναι οργισμένος με το εκλογικό αποτέλεσμα.
 
Οργή και πολιτική δύναμη
Στόχος τους είναι να μετατρέψουν τη δυναμική σε πολιτική δύναμη, ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του 2018 και των εκλογών του 2020.
 
Συγκρίνουν μάλιστα το σημερινό κλίμα με το αντίστοιχο μετά την εκλογή του Ομπάμα το 2008, όταν το Δημοκρατικό κόμμα απέκτησε τον έλεγχο της Γερουσίας και του Λευκού Οίκου.
 
Τότε ήταν που το Κίνημα του Τσαγιού τέθηκε σε εγρήγορση. Πιθανόν, το επόμενο διάστημα θα δούμε ένα είδος Tea Party της Αριστεράς να κινητοποιείται, αναφέρουν.
 
Συντονισμός βάσης
Οι οργανώσεις της «προόδου» δηλώνουν ότι σκοπεύουν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους σε όλα τα επίπεδα δράσης του κινήματος.
 
Στο ανώτατο επίπεδο, ο Σάντερς, ο οποίος τον Ιούλιο ανακοίνωσε ότι θα επέστρεφε στη Γερουσιά ως ανεξάρτητος, παρόλο που κέρδισε 13 εκατ. ψήφους, διεκδικώντας το χρίσμα, ασκεί πίεση στην Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών, προκειμένου να τοποθετήσει τον αριστερό Κιθ Έλισον στη θέση του.
 
Σε επίπεδο βάσης, προωθούνται γεγονότα όπως το RootsCamp της Παρασκευής, οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του Τραμπ, με επόμενο ραντεβού το People’s Rally που σχεδιάζεται για αύριο Πέμπτη στην Ουάσιγκτον.
 
Ο Σάντερς πρόκειται να μιλήσει στην κινητοποίηση, η οποία αρχικά είχε σχεδιαστεί στο πλαίσιο διαμαρτυρίας κατά της συμφωνίας Συνεργασίας των χωρών του Ειρηνικού, TPP (Trans-Pacific Partnership).
 
Ξεσκεπάζοντας το φιλολαϊκό προσωπείο
Η οργάνωση People’s Action, με πάνω από ένα εκατομμύριο εθελοντές και 600 επαγγελματικά στελέχη, αποτελεί άλλη ακτιβιστική ομάδα που συμμετέχει στις κινητοποιήσεις με δική της ατζέντα για τους επόμενους μήνες.
 
Βασικό διακηρυγμένος στόχος της είναι το να καταστεί σαφές σε όλους ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για άσκηση φιλολαϊκής οικονομικής πολιτικής στην προεδρία Τραμπ.
 
Είναι ενδεικτικό, όπως αναφέρουν τα στελέχη της οργάνωσης, ότι οι άνθρωποι του νέου προέδρου προέρχονται από τα λόμπι και τα μεγάλα οικονομικά κέντρα.

Οι γειτονιές των Μπερνικρατών
Ακόμα, η οργάνωση του Σάντερς Our Revolution, υπόσχεται να παίξει τον ρόλο που της αναλογεί τους επόμενους μήνες. Ήδη, μέσα από τη σελίδα find an event στο ίντερνετ, καλεί τους πολίτες να αναζητήσους τις διαδηλώσεις και τις εκστρατείες που λαμβάνουν χώρα στις γειτονιές τους.

Σε γενικές γραμμές, το κίνημα υπό τον Σάντερς στις ΗΠΑ έχει στόχο να ασκήσει πίεση για πιο προοδευτική ατζέντα, εστιάζονται σε ζητήματα όπως η φροντίδα υγείας, οι ανισότητες στο εισόδημα, οι ίσες αμοιβές και η οικονομική μεταρρύθμιση, ακόμα και υπό την προεδρία Τραμπ.

«Επιδιώκουμε η Αμερική να γεμίσει Μπερνικράτες και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε», τόνισε η Γουόνγκ.

Ο χρόνος θα δείξει αν η νέα προεδρία θα καταφέρει να ενσωματώσει τη λαϊκή επιθυμία για αλλαγή. Αν οι αυτοαποκαλούμενες προοδευτικές δυνάμεις στις ΗΠΑ θα καταφέρουν να επιβάλουν, έστω καθυστερημένα, πιο φιλολαϊκή ατζέντα στον Τραμπ. Και τελικά, αν η δυναμική της οργής του λαού θα οδηγήσει σε ριζικές λύσεις ή ακόμα και σε πολιτική ανατροπή ή αν θα κοπάσει, ανοίγοντας τον δρόμο σε νέο κοινωνικό συμβιβασμό. 
  από:Kommon

Δεν υπάρχουν σχόλια: