Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016

ΗΠΑ: Φτωχοί, στα όπλα, επιτέλους!(video)



Εδώ και σχεδόν έξι μήνες στα βόρεια της Ντακότα των ΗΠΑ διεξάγεται ίσως το πιο σημαντικό επεισόδιο στον πόλεμο που μαίνεται σε κάθε έθνος εντός και εκτός συνόρων, τον εμφύλιο μεταξύ των αστών και όσων συνασπίζονται γύρω από τα συμφέροντά τους και το υπόλοιπο κομμάτι της κοινωνίας που ορίζεται ως ο κοινός εχθρός τους, ο λεγόμενος εσωτερικός εχθρός. Μια μάχη που ξεκίνησε από τους γηγενείς ινδιάνους ενάντια στον αγωγό DAPL που αποτελεί όχι μόνο παραβίαση των δικαιωμάτων των ινδιάνων αλλά και οικολογική ωρολογιακή βόμβα για το υπέδαφος και τα νερά του Μισισιπή που αποτελούν την μοναδική πηγή πόσιμου νερού στους κατοίκους.


Αυτή η μάχη αρχικά ένωσε τις φυλές των Ινδιάνων αρχικά και μετέπειτα κομμάτια του οικολογικού κινήματος (μια χρονική ανάλυση θα βρείτε εδώ και εδώ) . Όμως όση η μάχη συνεχιζόταν κατάφερε να συσπειρώσει όλα τα αγωνιζόμενα κομμάτια των ΗΠΑ από το BlackLives Matter ( κείμενο στήριξης εδώ ) μέχρι τον αγώνα για τα 15 δολάρια την ώρα, από τους αγωνιζόμενου φοιτητές μέχρι τους βετεράνους. Οι τελευταίοι σήμερα μέσω ανακοινώσεων και μέσω κοινωνικών δικτύωσης ανακοίνωσαν πως κατεβαίνουν μαζικά στο Standing Rock για να αγωνιστούν μαζί με το κίνημα του NoDAPL.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του πρώην αλεξιπτωτιστή Will Griffin που μεταξύ άλλων αναφέρει
"Πήγα στον πόλεμο του Ιράκ τον Γενάρη του 2007, στο Αφγανιστάν το 2009 αλλά έπρεπε να βρεθώ στο Standing Rock τον Οκτώβρη του 2016 για να καταλάβω για ποιον υπηρετούσα στο στράτευμα. Αυτή την φορά, στο Standing Rock υπηρετούσα πραγματικά για τα συμφέροντα του Αμερικάνικου Λαού ενώ πριν πολεμούσα για τα συμφέροντα των επιχειρήσεων... ...Κάποια στιγμή θεωρούσα πως η κυβέρνηση , ο στρατός και η αστυνομία ήξεραν τι έκαναν και πως υπήρχαν για να μας προστατεύουν, για αυτό κατατάχτηκα κιόλας. Όμως αυτός ο μύθος έχει καταρριφθεί μέσα μου. Μετά από δύο πολέμους, σύνδρομο μετατραυματικού στρες και ηθική βλάβη, κατάλαβα πως ήμουν στην λάθος πλευρά της ιστορίας". (ολόκληρο το κείμενο της δήλωσης εδώ ). 

Είναι φανερό πως αιτία δεν είναι μόνη η τρομερή χρήση βίας που γνώρισαν οι διαδηλωτές στο Standing Rock αλλά η ανάδειξη πως ο πόλεμος διεξάγεται εντός των συνόρων, πως ο εχθρός είναι ο ίδιος ο λαός. Αυτό έρχεται πλέον σαν ώριμη συνειδητοποίηση για μεγάλο κομμάτι του αμερικανικού εργατικού κινήματος. Από το ξεσάλωμα της αστυνομικής βίας που οδήγησε στις εξεγέρσεις στο Φέργκιουσον και την Βαλτιμόρη ως τον τεράστιο φόρο αίματος αθώων που ισοφαρίζει σχεδόν εκείνον του στρατεύματος των ΗΠΑ από το 2001 ως σήμερα γίνεται , βιώνεται ένας ανηλεής πόλεμο με κάθε μέσο ( οικονομικό, πληροφοριακό, στρατιωτικό, αστυνομικό ). Σε αυτό δεν είναι μόνο ο στρατός, η εθνοφυλακή, η αστυνομία και το κράτος αλλά και οι ίδιες οι επιχειρήσεις και το επιχειρηματικό σύμπλεγμα άμυνας - ασφάλειας. Παράδειγμα ένα μεγάλο κομμάτι της καταστολής στο Standing Rock έχει αναλάβει η γνωστή εταιρεία security G4S με απάνθρωπες μεθόδους που έχουν καταγγελθεί κατά καιρούς ( δείτε εδώ και εδώ ). 
Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε πέρα από τον πακτωλό πληροφορίας, τις συνταρακτικές εικόνες που κάνουν τις παραγωγές του Χόλυγουντ να μοιάζουν με low budget B-Movies , την ωμότητα της καταστολής και την παρέλαση όλων των μεγάλων προσώπων της πολιτικής και πολιτιστικής σκηνής των ΗΠΑ ( πχ οι δηλώσεις και οι πράξεις του Neil Young εδώ ) είναι πως στο Standing Rock ζούμε την πρώτη συμπύκνωση ενός γύρου εξεγέρσεων, κινημάτων και αγώνων που για τις ΗΠΑ άνοιξε χοντρικά από το 2008 με τις φοιτητικές καταλήψεις και σύνθημα "Είμαστε η Κρίση". Ακριβώς αυτή η ανάπτυξη ανάγκασε την μεγαλύτερη εσωστρεφή στρατιωτική δράση των ΗΠΑ από την εποχή 1960-1970. Η αποτυχία των identity politics, των λαγών τύπου Σάντερς ή Ομπάμα, της σκληρής γραμμής Τραμπ συγκεντρώνονται και αναμετρούνται καθημερινά στις ΗΠΑ που βράζουν. Στις ΗΠΑ που κατοικούν πολλοί κόσμοι, από τον κόσμο του κινήματος που περιγράφουμε, μέχρι ένα ιδιαίτερα σκοταδιστικό και μιλιταριστικό κίνημα που αγκαλιάζει από την Κου Κλουξ Κλαν και τους υπερασπιστές της οπλοφορίας μέχρι την χειμαζόμενη μεσαία τάξη αποτελούμενους από τους παλιούς μετανάστες που εντάχθηκαν την δεκαετία του ’90 και ανέβηκαν στην μεσαία τάξη, παλιούς αμερικανούς επιχειρηματίες και γιάπηδες που ζούσαν το American dream και τώρα βλέπουν όλα να καταρρέουν μπροστά τους. Μαζί με τους αόρατους της κοινωνίας που ζουν κάπου κρυμμένοι στους υπονόμους, τις στοές των μητροπόλεων οι αστοί ελπίζουν σε μια αναμέτρηση όλοι εναντίων όλων όπου θα μπορούσαν να παίξουν τον ρόλο του διαιτητή ρίχνοντας στο τραπέζι το κλασσικό χαρτί του εθνικισμού στις ΗΠΑ.
Ποιο είναι αυτό; Το κράτος των ΗΠΑ και οι επιδιώξεις του ενώνουν όλους τους αμερικανούς , αυτό είναι το απόλυτο εργαλείο επίλυσης των διαφορών μεταξύ των πολιτών αυτού του έθνους. Σε αυτή την πρόταση συνοψίζεται η κυριαρχία στις ΗΠΑ , αυτό τρέμουν πως θα διαρρηχθεί με την δυσπιστία στο εκλογικό σύστημα και τα δύο μεγάλα κόμματα, με την ανάδειξη ως τεράτων των μυστικών υπηρεσιών, με την απέχθεια προς τα σώματα ασφαλείας και ιδιαίτερα της αστυνομίας, με ολοένα και διευρυμένη φυγή προς δράσεις αντίστασης αλλά και επιθετικής κατάκτησης δικαιωμάτων. Αν ο αγώνας για το DAPL κερδίσει ο φόβος αυτός θα μεγαλώσει γιατί θα έχει καταρριφθεί ακόμα ένας μύθος... πως η διαφύλαξη των συμφερόντων των αμερικανών πολιτών είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους και των μηχανισμών του και κανείς δεν μπορεί να το κάνει αποτελεσματικότερα. Ειδικά τώρα που ο κυβερνήτης της Βόρειας Ντακότα καλεί σε εκκένωση του χώρου από τους διαδηλωτές ( δείτε εδώ και εδώ)

Ενδιαφέροντα άρθρα για όσους και όσες θέλουν να ενημερωθούν για το θέμα:
ΥΓ: Τόσο την κίνηση αυτή των βετεράνων στις ΗΠΑ όσο και τα ίδια τα νέα-κινήματα που γεννιούνται θα πρέπει να τα δούμε σε συνδυασμό και αντιπαραβολή -σε μια διαδικασία από κοινού (αυτό)κριτικής και συλλογικής αποτίμησης- με την κατάσταση στην Ευρώπη και την Ελλάδα, την απόπειρα ριζικής νίκης που θέλει το διεθνές και αστικό σύστημα να πετύχουν επί των κινημάτων (είτε οριστικής επί των παλιών μορφών τους είτε προληπτικής επί των νέων). Με αυτό τον τρόπο θέλουν να συντρίψουν κάθε αμφισβήτηση και αντίσταση τα δόγματα Άμυνας-Ασφάλειας που αναδύονται με ταχύτατους ρυθμούς, με την ολοένα και στενότερη συνάρθρωση στρατού, αστυνομίας, ιδιωτικών επιχειρήσεων ασφαλείας, λεσχών εφέδρων και εφεδρικών τμημάτων. 
Γι’ αυτό επιμένουμε ότι είναι από τα κεντρικά καθήκοντα του ίδιου του εργατικού κινήματος να αναμετρηθεί με τα δόγματα ασφαλείας, από την πολεμική βιομηχανία, τη δράση των μυστικών υπηρεσιών και των διώξεων ηλεκτρονικού εγκλήματος, την επίκληση «εθνικών κινδύνων», ως την προετοιμασία ακροδεξιών «ταγμάτων εφόδου» και ιδιωτικών εταιρειών ασφαλείας, τη συνδυασμένη καταστολή και την άγρια εκμετάλλευση της νεολαίας μέσα στο στρατό.
Παρακάτω, δίνουμε ένα παράδειγμα για το πώς ελληνικά και διεθνή λόμπι πολέμου και ασφάλειας ήδη διεξάγουν πόλεμο εναντίον των φτωχών εκτός συνόρων (αλλά πάνω σε «εθνικών συμφερόντων» πλοία…) και τον προετοιμάζουν (ή και τον διεξάγουν μερικές φορές) εντός των συνόρων. Ιδιωτικοί στρατοί, εθνικοί στρατοί, υπηρεσίες ασφαλείας και ελέγχου: η κυριαρχία τους και τα κέρδη τους είναι βγαλμένα από την ίδια μήτρα.
Γι’ αυτό κι εμείς λέμε:
ΚΙΝΗΜΑ ΜΑΖΙΚΟ ΜΕΣΑ ΚΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: