Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2019

Αντικαθιστούν οι ΑΠΕ τον λιγνίτη; Μιλάνε οι αριθμοί

 

Για όσους πιστεύουν ακόμα ότι η εγκατάσταση ΑΠΕ μειώνει τη χρήση λιγνίτη μπορούν να διαβάσουν το παρακάτω άρθρο. Απλώς να σημειώσουμε τα νούμερα τα οποία είναι κατά προσέγγιση. Η εγκατεστημένη ισχύς σήμερα στη χώρα μας είναι:  ΑΠΕ 6.500 MW + 3.500 MW από μεγάλα υδροηλεκτρικά. Λιγνιτικά 4.000  MW, Πετρέλαιο 2.000 και 5.000 από φυσικό αέριο. Η μέση κατανάλωση είναι 5.000 MWh και στην αιχμή 9.300 MWh. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς γύρω στις 22.000  MW.  Η εγκατεστημένη ισχύς είναι υπερδιπλάσια από την κατανάλωση, στην αιχμή και υπερτετραπλάσια σε κανονικές συνθήκες!!! Κι όμως σε περιόδους αιχμής έχουμε πρόβλημα επάρκειας ρεύματος… Και η ειρωνεία είναι ότι παρά την «υπερθέρμανση του πλανήτη» την αιχμή της ζήτησης την έχουμε τον Χειμώνα λόγω θερμαντικών ενώ «τα παλιά τα χρόνια» την είχαμε το Καλοκαίρι λόγω κλιματιστικών….
σχόλιο Στέφανος Πράσσος

 

**********************

Οι καλικάντζαροι του ηλεκτρισμού δεν πρόκειται να φύγουν μόνο με τον αγιασμό των υδάτων.

Στα Θεοφάνεια γιορτάζουμε την ταυτόχρονη εμφάνιση της Αγίας Τριάδας, του Πατέρα, του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Με τον αγιασμό των υδάτων περιμένουμε να μεταφέρουμε τη Θεία Χάρη, περιμένουμε όμως να φύγουν και οι καλικάντζαροι, που ξεσαλώνουν τις μέρες των γιορτών. Η σημερινή ανάρτηση δίνει τροφή για σκέψη, καθώς αποκαλύπτει τους καλικάντζαρους του ηλεκτρισμού. Χρειαζόμαστε όμως κάτι περισσότερο από έναν αγιασμό για να τους διώξουμε.
Φυσιολογικά η ζήτηση ρεύματος σε ημέρα αργίας θα ήταν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, ωστόσο τα 4/5 της χώρας βρίσκονται κάτω από το πέπλο χιονιού που έφερε μαζί της η δήθεν "υπερθέρμανση" του πλανήτη, οι θερμοκρασίες είναι εξαιρετικά χαμηλές και τα θερμαντικά έχουν πάρει φωτιά. Χάρη στη βαθιά σάπια ενεργειακή πολιτική απασών των κυβερνήσεων της τελευταίας 20ετίας, οι πολίτες κατέληξαν να ζεσταίνονται αντιοικονομικά με ηλεκτρισμό και στο τέλος πολλοί να μην πληρώνουν και το λογαριασμό.
Μπορούμε λοιπόν στο διάγραμμα να δούμε με ποιο τρόπο καλύπτουμε τη σημερινή ημέρα τις ανάγκες σε ηλεκτρισμό, καθώς ο Σύριζα μας είπε πρόσφατα πως σταδιακά πρέπει να ξεχάσουμε τον εγχώριο λιγνίτη, το δικό μας μαύρο χρυσό, δήθεν για να βάλουμε "ΑΠΕ".
Αν κανείς επισκεφθεί τον ιστότοπο του ΑΔΜΗΕ, εύκολα μπορεί να δει τον προγραμματισμό κατανομής της λειτουργίας μονάδων ηλεκτροπαραγωγής για τη σημερινή ημέρα. Κι εύκολα επίσης μπορεί να δει πως στη διάρκεια του 24ώρου η συνολική ζήτηση φορτίου, μαζί με τις απώλειες του συστήματος, αναμένεται να είναι 162.134MWh. Για την κάλυψη της ζήτησης αυτής ο ΑΔΜΗΕ έχει προγραμματίσει και αναμένει 54.851MWh ή 33,83% από ...
λιγνιτικές μονάδες, 73.049MWh ή 45,05% από μονάδες φυσικού αερίου, 3.774MWh ή 2,33% από υδροηλεκτρικά, 10.560MWh ή 6,51% από αιολικά και 20.341MWh ή 12,55% από εισαγωγές, οι οποίες μάλιστα θα γίνονται απ' όλες τις κατευθύνσεις (Αλβανία, Σκόπια, Βουλγαρία, Τουρκία, Ιταλία). Η βασική πηγή ηλεκτρισμού της χρεοκοπημένης χώρας πλέον είναι το 100% εισαγόμενο φυσικό αέριο!
Τα πανάκριβα Φ/Β, χρυσοπληρωμένα με περίπου 5 δισεκατομμύρια ευρώ εν μέσω χρεοκοπίας, είναι απολύτως ανύπαρκτα, πλακωμένα απ' τα χιόνια. Επένδυση 5 δισεκατομμύρια ευρώ, αξίας περισσότερο από τρεις (3) νέες, σύγχρονης τεχνολογίας λιγνιτικές μονάδες σαν την Πτολεμαΐδα 5, δεν είναι ικανή να δώσει ούτε μια κιλοβατώρα στα Θεοφάνεια, την ώρα που οι πολίτες ξεπαγιάζουν και ζητούν ενέργεια. Όχι απλά μηδενική απόδοση κεφαλαίου, αλλά εντελώς αρνητική, αφού πρέπει να πληρώνουμε άλλο σύστημα για να κάνει τη δουλειά που έπρεπε να κάνουν τα Φ/Β! Αν αυτά δεν είναι πεταμένα λεφτά, τότε τι είναι; Αντίθετα, στα Μη Διασυνδεμένα Νησιά, που δεν τα πλάκωσε το χιόνι, ενώ έχουν ηλιοφάνεια καίμε πανάκριβο και εισαγόμενο πετρέλαιο για ηλεκτρισμό. Μην τυχόν κι ενοχλήσουμε τους προμηθευτές πετρελαίου!
Απ' την άλλη πλευρά τα αιολικά, πληρωμένα με περίπου 3,7 δισεκατομμύρια ευρώ, κι αυτά εν μέσω χρεοκοπίας, μέσα στο καταχείμωνο και στην κακοκαιρία μόλις που καταφέρνουν ένα μίζερο 15,5% βαθμό φόρτισης, πάντα σύμφωνα με την πρόβλεψη του ΑΔΜΗΕ. Μόνο που επειδή είναι εντελώς αναξιόπιστα, ακόμα και γι' αυτή την ελάχιστη συμβολή απαιτούν συνεχώς στρεφόμενες εφεδρείες από φυσικό αέριο. Μην σας ξεγελά η σχεδόν οριζόντια καμπύλη των αιολικών, αυτό είναι πρόβλεψη, στην πράξη η καμπύλη έχει πολλά σκαμπανεβάσματα και η λειτουργία του συστήματος ελέγχεται ανά μερικά λεπτά, όχι σε ωριαία βάση, που δείχνει το διάγραμμα. 
Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο Facebook. Οδηγίες ρύθμισης για το FB θα βρείτε εδώ. 
Κάπως έτσι, κι αφού πρώτα έχουμε ήδη πληρώσει 8,7 δισεκατομμύρια ευρώ, εν μέσω μάλιστα χρεοκοπίας, έχουμε καταλήξει να καίμε 45,05% φυσικό αέριο, ένα 100% εισαγόμενο καύσιμο, να κάνουμε και 12,55% εισαγωγές ηλεκτρισμού απ' όλη τη γύρω γειτονιά και να στέλνουμε τα λεφτά που δεν έχουμε στο εξωτερικό. 

Μια ΕΘΝΙΚΗ ενεργειακή πολιτική θα  ξεκινούσε να μειώσει την κατανάλωση πετρελαίου στα Μη Διασυνδεμένα Νησιά, ώστε να μειώσουμε τα χρήματα που πληρώνουμε σε εισαγωγές, βάζοντας Φ/Β στις στέγες μέχρι να ολοκληρωθεί η διασύνδεση με την ηπειρωτική χώρα. Αντίθετα, εδώ προώθησαν και προωθούν τα εντελώς αναξιόπιστα αιολικά, που πλέον ελέγχονται για σοβαρά θέματα υγείας και προβλήματα στα οικοσυστήματα, για το μόνο λόγο επειδή τα αιολικά "κουμπώνουν" εύκολα στο δίκτυο της ΔΕΗ, ενώ τα Φ/Β χρειάζονται αναβαθμίσεις δικτύων.
Μια ΕΘΝΙΚΗ ενεργειακή πολιτική θα μείωνε τη συμμετοχή του αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή, αυξάνοντας αντίστοιχα τη χρήση του εγχώριου λιγνίτη με νέες, σύγχρονης τεχνολογίας μονάδες, όπως έκανε όλη η Ευρώπη, όπως γίνεται παντού στον πλανήτη. Μονάδες που θα είχαν πολύ λιγότερες εκπομπές ρύπων απ' τις σημερινές παλιές και πολύ καλύτερη ευελιξία στην παρακολούθηση της ζήτησης φορτίου και της μεταβολής της ημερήσιας καμπύλης λειτουργίας των Φ/Β. Τα Φ/Β είναι πολύ πιο αξιόπιστα απ' τα αιολικά, είναι πλέον φθηνότερα απ' τα αιολικά, δίνουν την περισσότερη ενέργεια στην περίοδο που μας έρχονται οι τουρίστες, προς το παρόν δεν ελέγχονται για προβλήματα υγείας και οικοσυστημάτων, ενώ δεν προκαλούν τις κοινωνικές αντιδράσεις που παρατηρούνται παντού ανά τον πλανήτη ενάντια στα αιολικά. Και το αέριο θα το έστελνε για απευθείας καύση στη βιομηχανία και στα νοικοκυριά, όπως γίνεται παντού. Αλλά κι αυτό απαιτεί δίκτυα, πώς να περιμένουν οι πολιτικοί να γίνουν δίκτυα για να αυξηθεί η κατανάλωση αερίου;
Για αναδημοσίευση, πρέπει να φαίνεται υποχρεωτικά ολόκληρο το κείμενο "Πηγή: greeklignite.blogspot.gr".
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: