Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019

Η επίθεση εναντίον της Βενεζουέλας πρέπει να σταματήσει. (Επαναστατική Κυβέρνηση Κούβας)

Η Επαναστατική Κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Κούβας καταδικάζει και αντιτάσσεται έντονα στην προσπάθεια πραξικοπηματικής εγκαθίδρυσης στη Βολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας μιας κυβέρνησης μαριονέττα στην υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών και εκφράζει την ακλόνητη αλληλεγγύη της προς την κυβέρνηση του συνταγματικού προέδρου Nicolás Maduro Moros.

Οι πραγματικοί στόχοι των ενεργειών εναντίον της Βενεζουέλας είναι να ελέγξουν τους τεράστιους πόρους αυτού του αδελφού έθνους και να καταστρέψουν την αξία του ως ένα εν εξελίξει παράδειγμα χειραφέτησης και υπεράσπισης  της αξιοπρέπειας και της ανεξαρτησίας της Αμερικής μας.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Miguel Díaz-Canel Bermúdez:
"Η κυριαρχία των λαών μας σήμερα καταπολεμάται μέσω της στάσης εναντίον της Βενεζουέλας. Η υποστήριξη του νόμιμου δικαιώματος του αδελφού έθνους να καθορίσει τη μοίρα του σημαίνει την υποστήριξη  της αξιοπρέπειας όλων μας ».

Δεν πρέπει να λησμονούνται άλλες προσπάθειες, όπως το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2002 και το πραξικόπημα του 2003, η επιθετική εκτελεστική εντολή των Ηνωμένων Πολιτειών που αποκάλεσε τη Βενεζουέλα ως  «εξαιρετική και έκτακτη απειλή για την εθνική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική» της υπερδύναμης, τα μονομερή καταναγκαστικά μέτρα, την έκκληση για στρατιωτικό πραξικόπημα κατά της συνταγματικής κυβέρνησης της Βενεζουέλας, την προειδοποίηση του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών να χρησιμοποιήσει «μια πιθανή στρατιωτική επιλογή» και τη δολοφονική επίθεση κατά του Προέδρου Maduro στις 4 Αυγούστου.

 Οι ενέργειες μιας ομάδας χωρών και ο επαίσχυντος ρόλος του OAS είναι μια νέα και απελπισμένη προσπάθεια να εφαρμοστεί μια καταδικασμένη σε αποτυχία  πολιτική καθεστωτικής ανατροπής  που δεν θα μπορέσει να επιβληθεί εξ αιτίας της αμείλικτης αντίστασης και της προθυμίας του λαού της Βενεζουέλας να υπερασπιστεί την εθνική του κυριαρχία.
Αβάνα, 23 Ιανουαρίου 2019

Η θέση άλλων κυβερνήσεων
Ο Σοσιαλιστής πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες στηρίζει την κυβέρνηση Μαδούρο, το ίδιο και   η κυβέρνηση  της Νικαράγουας .

 Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αλλά και οι κυβερνήσεις του Ιράν και της Ρωσίας θεωρούν πως ο Μαδούρο είναι ο νόμιμος Πρόεδρος της χώρας.

Η Κίνα έκανε έκκληση για αυτοσυγκράτηση και προειδοποίησε τις ΗΠΑ να μην αναμειχθούν στην κρίση στη Βενεζουέλα.

Το Μεξικό από κοινού με την Παραγουάη καλούν σε διάλογο τις αντίπαλες πλευρές.

Η ΕΕ, δίχως να προχωρήσει σε ρητή αναγνώριση του εκλεκτού των ΗΠΑ Γκουάιντο, εκφράζει τη ότι «κανείς δεν μπορεί να αγνοεί τις φωνές του λαού της Βενεζουέλας για δημοκρατία», ωστόσο  δεν προχώρησε σε ρητή αναγνώριση του νέου Προέδρου.

 Η Γερμανία δια του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Ζάιμπερτ δηλώνει ότι το Βερολίνο τάσσεται υπέρ ελεύθερων εκλογών.

Η δε Γαλλία δια   του  Μακρόν  προχωρά απροκάλυπτα πιο πέρα σημειώνοντας  πως «Μετά την παράνομη εκλογή του Νίκολας Μαδούρο τον Μάιο του 2018 η Ευρώπη στηρίζει την αποκατάσταση της Δημοκρατίας». 

από: Kommon

Δεν υπάρχουν σχόλια: