Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019

Αγωνιστική Συνεργασία Εργατικού Κέντρου Πτολεμαΐδας: Ανακοίνωση για την προκήρυξη έκτακτου Συνεδρίου

Όποιος νόμιζε ότι υπάρχει πάτος στον εκφυλισμό που προσπαθεί να επιβάλει ο εργοδοτικός -κυβερνητικός συνδικαλισμός στις διαδικασίες του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος έπεσε έξω.
Πιο συγκεκριμένα η ΠΑΣΚΕ που είναι αυτοδύναμη, προχωράει σε έκτακτο συνέδριο στις 22-23 Ιανουαρίου (είναι το 4ο μέσα σε 5 χρόνια) με μόνο σκοπό να διαμορφώσει πλαστούς συσχετισμούς μπροστά στο συνέδριο της ΓΣΕΕ που θα πραγματοποιηθεί το Μάρτιο. Το προηγούμενο Συνέδριο πραγματοποιήθηκε τον Μάρτη του 2017 και από τότε μέχρι σήμερα έχουν εκλεγεί περίπου 10 παραπάνω αντιπρόσωποι από ανύπαρκτα σωματεία - σφραγίδες.

Το γεγονός αυτό δεν είναι τυχαίο. Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πτολεμαΐδας το έχει μετατρέψει σε «Εργολαβικό Κέντρο Πτολεμαΐδας» με σκοπό όπως και οι ίδιοι αναφέρουν να επικρατήσει η εργασιακή ειρήνη στους χώρους δουλειάς με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το εργοτάξιο της κατασκευής της μονάδας «Πτολεμαΐδα 5», όπου προσπάθησαν να επιβάλουν σιγή νεκροταφείου μπροστά στα άθλια μεροκάματα, την έλλειψη μέτρων υγείας και ασφάλειας κ.α.  


Καταστρατηγώντας κάθε τυπική διαδικασία με σωματεία ανύπαρκτα όπως ένα Σωματείο ιδιωτικών υπαλλήλων, Σωματείο Ενέργειας Μετάλλου ΔΕΚΟ και Ιδ.Τομέα, Ένωση Χειριστών, Σωματείο Οικοδόμων και συναφών επαγγελμάτων Εορδαίας, Ηλεκτρολόγων - Ψυκτικών, Εργαζομένων στους αλευρόμυλους, Σωματείο Ζαχαροπλαστικής, Χειριστών Βορείου συστήματος ΔΕΗ, Εργαζομενων η «Προοπτική» (Καστοριάς) , Ηλεκτροσυγκολητών η «Αναγέννηση» , Εργατών και Εργατοτεχνιτών στο Μέταλλο, Ενεργειακό συνδικάτο Χειριστών ΛΚΔΜ, εμφανίζουν ότι ψήφισαν σε αυτά 4.518 εργαζόμενοι την στιγμή που αυτά τα σωματεία όλα αυτά τα χρόνια δεν έχουν βγάλει ούτε μια ανακοίνωση δεν έχουν καμία παρουσία σε χώρους δουλειάς.

Σε μια περίοδο που η ανεργία και το δουλεμπόριο στην περιοχή φουντώνει λόγω της συρρίκνωσης αξιοποίησης του λιγνίτη, λόγω μετανάστευσης, συνταξιοδοτήσεων στη ΔΕΗ παράλληλα με την εμφανή υποχώρηση του εργατικού - συνδικαλιστικού κινήματος οι κύριοι της πλειοψηφίας του ΕΚΠ (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) φέρνουν 10 επιπλέον αντιπροσώπους στο Συνέδριο, ισχυριζόμενοι ότι τον τελευταίο 1,5 χρόνο, η συμμετοχή των εργαζομένων στα σωματεία της Εορδαίας αυξήθηκε παραπάνω από 300 ψηφίσαντες. Η αλήθεια τους διαψεύδει καθώς στις τελευταίες απεργιακές συγκεντρώσεις του ΕΚΠ δεν συμμετείχαν πάνω από 30 άτομα.

Όλα αυτά δεν είναι τυχαία. Βρισκόμαστε σε μια περίοδο που η καπιταλιστική οικονομία βρίσκεται σε αναιμική ανάπτυξη και το αφήγημα της κυβέρνησης είναι ότι «βγήκαμε από τα μνημόνια», «επιστρέφουμε στην κανονικότητα» κ.α. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι οι εργαζόμενοι δεν θα δουν κανένα όφελος από αυτή την ανάπτυξη, απεναντίας η καθήλωση και ο περιορισμός των δικαιωμάτων των εργαζόμενων είναι προϋπόθεση για αυτήν την ανάπτυξη. Για να περάσει αυτή η πολιτική με τις λιγότερες δυνατές αντιδράσεις θέλουν το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα προσδεμένο στις ανάγκες κερδοφορίας του κεφαλαίου. Και η πλειοψηφία του ΕΚΠ είναι υποταγμένη σε αυτή την κατεύθυνση. Γι’ αυτό κι εκτοξεύουν την νοθεία και τον εκφυλισμό στα ύψη για να διατηρήσουν καρέκλες και προνόμια. Είναι οι ίδιοι που έχουν δηλώσει ότι «η απεργία έχει φάει τα ψωμιά της» σαν μέσο αντίδρασης των εργαζομένων, που θέλουν ένα κίνημα μακριά από τους χώρους δουλειάς, ένα μηχανισμό παραγωγής αντιπροσώπων, που θα υπογράφουν ότι τους ζητήσει η εργοδοσία.

Καλούμε τους εργαζόμενους της Εορδαίας να βγάλουν τα συμπεράσματα τους. Μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα, να βγάλουμε το εργατικό-συνδικαλιστικό κίνημα από το τέλμα, την αναξιοπιστία, τον εκφυλισμό που οδηγεί στην απομάκρυνση των εργαζομένων και ιδίως των νέων από τα σωματεία.   
   
Οι δυνάμεις της Αγωνιστικής Συνεργασίας θα αξιοποιήσουμε κάθε θέση που μας δίνουν οι εργαζόμενοι για να δυναμώσει η οργάνωση των εργαζόμενων στους χώρους δουλειάς, για να είναι οι εργαζόμενοι πρωταγωνιστές των εξελίξεων μέσα από μαζικές διαδικασίες ώστε να γίνει πιο δυνατή η γραμμή ανυπακοής στην κυβέρνηση και την μεγαλοεργοδοσία.

Τέρμα πια τις αυταπάτες
Ή με τους εργάτες ή με τους εργολάβους και τα μονοπώλια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: