Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2019

Η Microsoft χρηματοδοτεί την παρακολούθηση των Παλαιστινίων


Πηγή: Ramzy Baroud – Middle East Monitor
Μετάφραση/Επιμέλεια: Ανδρέας Κοσιάρης
Η Microsoft περηφανεύεται πως είναι ηγέτης στην εταιρική κοινωνική ευθύνη, δίνοντας έμφαση στην «ιδιωτικότητα (που είναι) ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα».

Ο βασισμένος στην Ουάσινγκτον γίγαντας του λογισμικού αφιερώνει πολλή προσοχή, τουλάχιστον στα χαρτιά, στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Η Microsoft είναι δεσμευμένη να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα», υποστηρίζει η Δήλωση Παγκόσμιων Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της εταιρείας. «Το καταφέρνουμε τιθασεύοντας την ωφέλιμη δύναμη της τεχνολογίας για να βοηθήσουμε στην πραγμάτωση και τη διατήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παντού».
Στην πραγματικότητα όμως, τα λόγια της Microsoft δεν ευθυγραμμίζονται με τις πράξεις της, τουλάχιστον όχι όταν τα αποφθέγματά της για τα ανθρώπινα δικαιώματα εφαρμόζονται στους υπό κατοχή και πολιορκία Παλαιστίνιους.


Γράφοντας για το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο NBC News στις 27 Οκτωβρίου, η Ολίβια Σόλον ενημέρωσε για τη χρηματοδότηση από τη Microsoft της Ισραηλινής εταιρείας AnyVision, που χρησιμοποιεί αναγνώριση προσώπου «για να παρακολουθεί κρυφά τους Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη».

Μέσω του βραχίονα επιχειρηματικού κεφαλαίου της, την εταιρεία M12, η Microsoft έχει επενδύσει 78 εκατ. δολάρια στη νεοφυή Ισραηλινή επιχείρηση που «χρησιμοποιεί αναγνώριση προσώπου για να παρακολουθεί Παλαιστίνιους σε όλη τη Δυτική Όχθη, παρά τη δημόσια δέσμευση του τεχνολογικού γίγαντα να αποφύγει τη χρήση τεχνολογίας αν αυτή παραβιάζει δημοκρατικές ελευθερίες».

Η AnyVision έχει αναπτύξει ένα σύστημα λογισμικού «προηγμένης τακτικής παρακολούθησης», που ονόμασε «Καλύτερο Αύριο» και που, σύμφωνα με την κοινή έρευνα του NBC News και της Haaretz, «επιτρέπει στους πελάτες να αναγνωρίζουν άτομα και αντικείμενα σε οποιαδήποτε ζωντανή μετάδοση, όπως οι κάμερες ασφαλείας και τα κινητά τηλέφωνα, και να τα ακολουθούν καθώς κινούνται μεταξύ διαφορετικών μεταδόσεων».

Όσο ανησυχητική κι αν ακούγεται η αποστολή του «Καλύτερο Αύριο», παίρνει μια ακόμη πιο σκοτεινή τροπή στην περίπτωση της Παλαιστίνης. «Σύμφωνα με πέντε πηγές με γνώση του θέματος», έγραψε η Σόλον, «η τεχνολογία της AnyVision τροφοδοτεί ένα μυστικό στρατιωτικό πρόγραμμα παρακολούθησης σε όλη τη Δυτική Όχθη».

«Μία πηγή είπε ότι το πρόγραμμα έχει το παρατσούκλι “Google Ayosh”, όπου “Ayosh” είναι οι κατεχόμενες Παλαιστινιακές περιοχές και το “Google” υποδηλώνει τη δυνατότητα της τεχνολογίας να αναζητά ανθρώπους».

Με έδρα το Ισραήλ, η AnyVision έχει μια σειρά γραφείων σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανόμενων των ΗΠΑ, του ΗΒ και της Σιγκαπούρης. Έχοντας στο νου τη φύση της δουλειάς της AnyVision, και του εγγενούς δεσμού μεταξύ του Ισραηλινού τεχνολογικού τομέα και του στρατού της χώρας, θα έπρεπε να έχει γίνει η υπόθεση ότι το λογισμικό της εταιρείας χρησιμοποιείται πιθανότατα για την αναγνώριση Παλαιστίνιων αντιφρονούντων.

Τον Ιούλιο, η Ισραηλινή εφημερίδα Haaretz κατέδειξε ότι «η AnyVision λαμβάνει μέρος σε δύο ειδικά προγράμματα με τα οποία βοηθά τον Ισραηλινό στρατό στη Δυτική Όχθη. Το ένα αφορά σύστημα που έχει εγκαταστήσει στα στρατιωτικά σημεία ελέγχου, από όπου περνάνε καθημερινά χιλιάδες Παλαιστίνιοι καθ’ οδόν προς την εργασία τους από τη Δυτική Όχθη».

Πρώην εργαζόμενοι της AnyVision μίλησαν στο NBC News για τις εμπειρίες τους στην εταιρεία, με έναν/μία μάλιστα να ισχυρίζεται ότι ο ίδιος/η ίδια «δεν είδε αποδείξεις ότι ηθικού περιεχομένου σκέψεις οδηγούσαν τις επιχειρηματικές αποφάσεις» της εταιρείας.

Παρά τις αντιδράσεις οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων και η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU), η Microsoft έχει συνεχίσει να στηρίζει τη δουλειά της AnyVision.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Microsoft πιάνεται «στα πράσα» να στηρίζει τον Ισραηλινό στρατό ή κριτικάρεται για άλλες ανήθικες πρακτικές.

Σε αντίθεση με τη Facebook, την Google και άλλες εταιρείες, που συνεχώς και δίκαια επιπλήττονται για την παραβίαση κανόνων ιδιωτικότητας ή την επιρροή της πολιτικής στην ατζέντα τους, η Microsoft έχει επί το πλείστον αφεθεί εκτός των επίμαχων συζητήσεων. Αλλά, όπως οι υπόλοιπες, και η Microsoft πρέπει να αντιμετωπίσει τις ευθύνες της.

Στη «Δήλωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» της, η Microsoft δηλώνει τον σεβασμό της για τα ανθρώπινα δικαιώματα, βασισμένη στις διεθνείς συνθήκες, ξεκινώντας με τη Διακήρυξη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Με την κατοχή και την καταπίεση των Παλαιστινίων, το Ισραήλ παραβιάζει κάθε άρθρο αυτής της Διακήρυξης, ξεκινώντας με το Άρθρο 1 που δηλώνει πως «Όλα τα ανθρώπινα όντα γεννιούνται ελεύθερα και ισότιμα σε αξιοπρέπεια και δικαιώματα», και συμπεριλαμβανομένου του Άρθρου 3: «Όλοι έχουν το δικαίωμα στη ζωή, την ελευθερία και την ατομική ασφάλεια».

Η Microsoft θα χρειαστεί να κάνει πολύ περισσότερα από το να δίνει ένα link σε κείμενο του ΟΗΕ, για να αποδείξει τον αληθινό και ειλικρινή σεβασμό της στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Όντως, για μία εταιρεία που απολαμβάνει μεγάλου σεβασμού στη Μέση Ανατολή και την ίδια την Παλαιστίνη, ένα αναπόφευκτο πρώτο βήμα προς τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι να αποσύρει άμεσα την επένδυσή της στην AnyVision, μαζί με μια συγγνώμη σε όλους όσους έχουν ήδη πληρώσει το τίμημα αυτής της απειλητικής Ισραηλινής τεχνολογίας.


αναδημοσίευση από:INFOWAR — Aris Chatzistefanou

Δεν υπάρχουν σχόλια: