Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016

Το σχέδιο της ΓΣΕΕ να «σπάσει» την απεργία στις 24/11 και οι ταλαντεύσεις του ΠΑΜΕ δεν πέρασαν!



του Δημήτρη Σταμούλη
από: ΠΡΙΝ 
Σε …γκουρού της διάσπασης του εργατικού αγώνα αναδεικνύονται ο Παναγόπουλος και οι «άξιοι» υποστηριχτές του στη ΓΣΕΕ, με την προκλητική απόφασή τους να κηρύξουν πανελλαδική απεργία λίγο πριν τα …Χριστούγεννα. Αποφάσισαν απεργία στις 8/12 γράφοντας στα παλιά τους υποδήματα την από καιρό ανακοινωμένη απεργία της ΑΔΕΔΥ για τις 24/11, αλλά και άλλων ομοσπονδιών (π.χ. ΠΝΟ) και πρωτοβάθμιων σωματείων του ιδιωτικού τομέα. Κι όλα αυτά, ενώ κυβέρνηση και τρόικα ήδη απεργάζονται την άλωση και των τελευταίων εργατικών δικαιωμάτων και την ανατροπή του συνδικαλιστικού νόμου ώστε να παταχτούν οι εργατικές αντιστάσεις.

Μάλιστα οι «πρόθυμοι» της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΜΕΤΑ και ΔΑΚΕ 2), με περισσό θράσος καλούν σε …«ενωτική συμμετοχή», «συνεννόηση και συντονισμό με άλλες κοινωνικές ομάδες» και άλλα παρόμοια, όταν προφανής στόχος τους είναι η ποδηγέτηση και ο έλεγχος κάθε εργατικής αντίδρασης από τους σχεδιασμούς ενσωμάτωσης του αστικού συνδικαλισμού.
Ωστόσο ερωτηματικά προκάλεσε και η στάση δυνάμεων στην ΑΔΕΔΥ. Την Πέμπτη, στην Εκτελεστική Επιτροπή, το ΠΑΜΕ, αφού έκανε κριτική στις άλλες δυνάμεις γιατί δεν στήριξαν την απεργία στις 24/11 στη ΓΣΕΕ, και εκτίμησε ότι υπάρχει σχέδιο διάσπασης του εργατικού κινήματος, αντί να το καταγγείλει έμπρακτα καλώντας με τις δυνάμεις του στον ιδιωτικό τομέα σε πανεργατική απεργιακή κλιμάκωση στις 24/11, έφτασε να …υιοθετήσει την γραμμή ΓΣΕΕ, προτείνοντας την αλλαγή της απεργίας για τις 8/12, στο όνομα της «ενιαίας πανεργατικής απεργίας», υπό τα λάβαρα της ΓΣΕΕ! Οι δυνάμεις των Παρεμβάσεων τόνισαν ότι δεν είναι δυνατό να αποδεχτούν νέα μετάθεση της απεργίας, που ήδη από τις 10/11 είχε μετατεθεί για τις 24/11, και πάλι με ευθύνη του ΠΑΜΕ. Είχαν άλλωστε έγκαιρα προειδοποιήσει για το σχέδιο των Παναγόπουλου-ΓΣΕΕ να σπάσουν την ενιαία απεργία και ότι οι ταξικές δυνάμεις όφειλαν να θέσουν και να υλοποιήσουν το δικό τους σχέδιο κόντρα στους υπαλλήλους κυβέρνησης και εργοδοτών. Άλλωστε τα 513 σωματεία που υπέγραψαν πρόσφατα πλαίσιο διεκδίκησης νέων συμβάσεων και που τα επικαλείται το ΠΑΜΕ, τώρα έχουν την ευκαιρία να βγουν στο προσκήνιο και το δρόμο του αγώνα, πέρα από τυπικές υπογραφές πλαισίων που μένουν σε υπουργικά συρτάρια.
Στο Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ που ακλούθησε την Παρασκευή, τελικά αποφασίστηκε οριστικά η πραγματοποίηση της 24ωρης απεργίας στις 24/11, με χαρακτηριστικά πανεργατικού αγώνα και κλιμάκωσης. Θα κληθούν σε σύσκεψη σωματεία και ομοσπονδίες του ιδιωτικού τομέα, που έχουν αποφασίσει απεργία για την ίδια ημερομηνία. Να σημειωθεί ότι ΔΗΣΥ (ΠΑΣΟΚ), ΔΑΚΕ (ΝΔ), ΑΡΚ (ΣΥΡΙΖΑ), ΜΕΤΑ (ΛΑΕ) προσπάθησαν να διαχωριστούν –με διαφορετικές προσεγγίσεις η καθεμιά– από τις αποφάσεις και την πολιτική των ίδιων παρατάξεων στη ΓΣΕΕ, που ψήφισαν απεργία στις 8/12. Το ΠΑΜΕ ακροβατώντας, πρότεινε πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία στις 24/11 και πανεργατική στις 8/12 στηρίζοντας (!) την απόφαση της ΓΣΕΕ, ακυρώνοντας τις αποφάσεις 8 μεγάλων ομοσπονδιών και πλήθους σωματείων του ιδιωτικού τομέα, που είχαν αποφασίσει για 24/11 και που το ίδιο είχε συμβάλλει. Την ανάγκη για άμεση απεργιακή απάντηση και σχεδιασμένη κλιμάκωση, από ένα εργατικό κέντρο συντονισμού που θα ελέγχεται από τους εργάτες κα τα σωματεία τους, πρόβαλε η συνέλευση που διοργάνωσε η Πρωτοβουλία πρωτοβάθμιων σωματείων την περασμένη Δευτέρα, όπου αποφασίστηκε η αμέριστη στήριξη της απεργίας στις 24/11. «Δεν μπορούμε να πάμε με μια από τα ίδια», σημείωσαν τα περισσότερα σωματεία. Ο μόνος δρόμος για να εμποδιστεί και να ανατραπεί η ευρωμνημονιακή κόλαση, δεν είναι άλλος από αυτόν του πραγματικού ανυποχώρητου αγώνα των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, συνολικά του λαού και της νεολαίας. «Τώρα είναι η ώρα για την αποφασιστική ανάπτυξη των αγώνων», τόνισαν χαρακτηριστικά. Χαρακτήρισαν «κίνηση διασπαστική και προκλητική» την απόφαση της ΓΣΕΕ να ανακοινώνει απεργία στις 8/12. Στο πρόγραμμα δράσης που προτείνει η πρωτοβουλία πρωτοβάθμιων σωματείων, εντάσσονται μια σειρά κινητοποιήσεων. Διαδήλωση κατά του Ομπάμα την ημέρα της επίσκεψής του 15 Νοέμβρη, με συγκέντρωση 5 μ.μ. στο Πολυτεχνείο με τα μπλοκ των εργατικών σωματείων και πορεία στην πρεσβεία των ΗΠΑ. Συμμετοχή στον τριήμερο εορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και στην αντιιμπεριαλιστική πορεία στις 17 Νοέμβρη, με συγκέντρωση στις 4 μ.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος
Καλούνται τα σωματεία να συμμετέχουν μαζικά στο κίνημα ενάντια στους πλειστηριασμούς της λαϊκής κατοικίας με τη σταθερή ενίσχυση των κινητοποιήσεων των συλλογικοτήτων κάθε Τετάρτη (3.30 μ.μ. στα Ειρηνοδικεία). Ανάλογη στήριξη να παρέχουν τα σωματεία σε πρωτοβουλίες κατά των ιδιωτικοποιήσεων του νερού, δημόσιων εκτάσεων (π.χ. Ελληνικό) κ.α. Στο σχεδιασμό προβλέπεται νέα μαζική ανοιχτή σύσκεψη αγώνα στις αρχές Δεκέμβρη, που θα προετοιμαστεί με κάλεσμα ενότητας και αποφασιστικού αγώνα σε κάθε αγωνιστικό σωματείο, συνδικάτο και συλλογικότητα του μαζικού κινήματος, επιτροπές αγώνα και συνελεύσεις που δίνουν μάχες για πλειστηριασμούς, σε συντονισμούς κλάδων και μετώπων πάλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: