Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016

Ο Π. Τριγάζης, ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Ουμπέρτο Έκο



«Σύλλογος φίλων του Μπαράκ Ομπάμα»;
Γράφει ο Νίκος Ξηρουδάκης
Αναφέρθηκε κάποτε ο Ουμπέρτο Έκο, σε ερωτήσεις που επιδέχονται πολλαπλών απαντήσεων, ανάλογα με τη λέξη στην οποία δίνεται η έμφαση.
Είχε χρησιμοποιήσει ως παράδειγμα την ερώτηση: «Γιατί δανειστήκατε αυτό το βιβλίο από τη βιβλιοθήκη;» με ενδεχόμενες απαντήσεις:
-Διότι δεν είχα χρήματα να το αγοράσω, αν η ερώτηση ήταν «Γιατί δανειστήκατε αυτό το βιβλίο από τη βιβλιοθήκη;».
-Διότι δεν το βρήκα, όσο κι αν έψαξα σε βιβλιοπωλεία και σε φίλους, αν η ερώτηση ήταν «Γιατί δανειστήκατε αυτό το βιβλίο από τη βιβλιοθήκη;».
-Γιατί μου κίνησε το ενδιαφέρον περισσότερο από κάθε άλλο χθες που την επισκέφθηκα, αν η ερώτηση ήταν «Γιατί δανειστήκατε αυτό το βιβλίο από τη βιβλιοθήκη;», κ.ο.κ.
Το θυμήθηκα διαβάζοντας τον τίτλο πρόσφατου άρθρου του μέλους της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Τριγάζη: «Δεν θα διαδηλώσω κατά της επίσκεψης Ομπάμα». Τον είδα φευγαλέα κλείνοντας τον υπολογιστή. Ουμβέρτιες ενδεχομενικότητες τριγύριζαν στο μυαλό μου μέχρι να επιστρέψω και να διαβάσω ολόκληρο το άρθρο.
-«Δεν θα διαδηλώσω κατά της επίσκεψης Ομπάμα», αφού όπου να ’ναι τον διαδέχεται ο Τραμπ.
-«Δεν θα διαδηλώσω κατά της επίσκεψης Ομπάμα», αλλά κατά της πολιτικής που τόσα χρόνια εφάρμοζε ως εκπρόσωπος του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού.
-«Δεν θα διαδηλώσω κατά της επίσκεψης Ομπάμα» γιατί χειρουργήθηκα για σκωληκοειδίτιδα.
Όταν επέστρεψα, διάβασα ολόκληρο το άρθρο του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ.
Γράφει μεταξύ άλλων και τα εξής:
«Δεν θα διαδηλώσω κατά της επίσκεψης Ομπάμα στην Αθήνα, 15 Νοεμβρίου. Σήμερα δεν ισχύουν οι λόγοι για τους οποίους άλλοτε χαρακτηρίζαμε persona  non grata όποιον αμερικανό πρόεδρο επισκεπτόταν την χώρα μας. Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ   έχει βρεθεί στο πλευρό της Ελλάδας στα χρόνια της κρίσης, κυρίως στο ζήτημα του χρέους, ενώ και στο Κυπριακό έχει υιοθετήσει πολύ εποικοδομητική στάση.»
Ο εκπρόσωπος του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, έρχεται στην Αθήνα για να επιβάλει τη γραμμή του ΔΝΤ, την pax Americana που θα δημιουργήσει μεγαλύτερο κύμα προσφυγιάς. Για να επιβάλει το πακέτο των ‘’μεταρρυθμίσεων’’ για μεγαλύτερες περικοπές στις συντάξεις, για πλήρη ελευθερία στο κεφάλαιο. Για ενίσχυση του άξονα Ελλάδας – Ισραήλ – Αιγύπτου.
«Όταν ο Ομπάμα παρέλαβε, Γενάρη του 2009, το πηδάλιο των  ΗΠΑ από τον Τζορτζ Μπους τον νεώτερο, η ανθρωπότητα βγήκε από έναν εφιάλτη»,
μας λέει στη συνέχεια. Μια ματιά στις εικόνες φρίκης στις κατεδαφισμένες πόλεις της Συρίας, στα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων, στα πνιγμένα προσφυγόπουλα της Μεσογείου, είναι αρκετή για να δει κανείς αν τέλειωσε ή όχι ο εφιάλτης.
Η «συνέχεια του κράτους» δεν ισχύει για τις ΗΠΑ, κ. Τριγάζη; Όμως, και έτσι αν είναι, ο πιο πολεμοχαρής πρόεδρος των ΗΠΑ τις τελευταίες δεκαετίες είναι ο Ομπάμα.
Συμπληρώνει σε άλλο σημείο, ότι ο Ομπάμα:
«είχε καλές επιδόσεις  και στον τομέα των δικαιωμάτων. Επιδίωξε τον έλεγχο και της οπλοκατοχής, που αποτελεί πληγή για τις ΗΠΑ, αλλά προσέκρουσε στις αντιδράσεις του Κογκρέσου και στην σχετική συνταγματική πρόβλεψη.»
Έτσι «διαβάζει» τις χιλιάδες δολοφονίες αφροαμερικανών που διέπραξαν οι δυνάμεις καταστολής επί των ημερών τού προκλητικά προσκεκλημένου στις μέρες του Πολυτεχνείου από την κυβέρνησή του.
«Σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική, ο Ομπάμα έκανε πράξη τις υποσχέσεις του για αποχώρηση από το Ιράκ και το Αφγανιστάν, ενώ έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την σημαντικότατη συμφωνία ειρήνης του Ιράν με τις μεγάλες δυνάμεις της Δύσης.  Επιπλέον, προχώρησε στην δύσκολη εξομάλυνση των σχέσεων με την Κούβα, δρομολογώντας την άρση του αμερικανικού εμπάργκο, την οποία μάλλον θα προλάβει να δει   και ο ηγέτης  της κουβανικής επανάστασης, Φιντέλ Κάστρο.»,
γράφει στη συνέχεια. Διαφεύγουν βέβαια της προσοχής του υπεύθυνου διεθνών σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, χώρες όπως Συρία, Λιβύη, Πακιστάν, Υεμένη, Σομαλία, χώρες της Αφρικής και άλλες, τις οποίες βομβάρδισε ή διέλυσε η πολιτική του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού.
Ούτε τα εκατομμύρια των προσφύγων, οι πνιγμένοι πρόσφυγες της Μεσογείου και τα παιδιά τους υπέπεσαν στην αντίληψή του.
«Επί της προεδρίας του [Ομπάμα] μονάδες ειδικών επιχειρήσεων του Πενταγώνου αναπτύχθηκαν σε τουλάχιστον 133 χώρες – δηλαδή στο 70% του πλανήτη», γράφει χαρακτηριστικά ο Άρης Χατζηστεφάνου.
Μας καλεί τέλος το άρθρο,
«να απαλλαγούμε από παλαιές προκαταλήψεις έναντι των ΗΠΑ, διότι πολλά καλά για τον κόσμο έχουν προκύψει από την μεγάλη αυτή χώρα, τον λαό της και το εργατικό της κίνημα. Η ιδέα της πολιτικής ανυπακοής (civil disobedience) εκεί γεννήθηκε και εφαρμόστηκε (Μάρτιν Λούθερ Κινγκ κ.ά)  η Πρωτομαγιά για την θυσία των εργατών του Σικάγο καθιερώθηκε, ενώ πολλά μπορεί να διδαχτεί η Ευρώπη και από την ένταξη των μεταναστών και προσφύγων στην αμερικανική κοινωνία.»
Προκαταλήψεις λοιπόν, περί παρεξηγήσεως επρόκειτο…
Επικαλείται το εργατικό κίνημα για να δικαιώσει αυτούς που το καταστέλλουν.
Τον αιμοσταγή πλανητάρχη υποδέχεστε κ. Τριγάζη, όχι τους Σάκκο και Βαντσέτι. Μπορεί να μην τον φέρνετε την Πρωτομαγιά, όπως θα ήταν φυσικό, σύμφωνα με τα γραφόμενά σας, έχετε το θράσος όμως να τον φέρετε τις μέρες του Πολυτεχνείου!
Συμπέρασμα; «Δεν θα διαδηλώσω κατά της επίσκεψης Ομπάμα», γιατί ‘διαδηλώνω’ με το άρθρο μου υπέρ! Αυτό λέει με δύο λόγια ο απολογητής του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού.
Δυο χρόνια πριν, ο αντιπολιτευόμενος τότε ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε την απο-αμερικανοποίηση της δικτατορίας (βλ. παλαιότερη ανάρτηση: ΣΥΡΙΖΑ για Πολυτεχνείο: Politically ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ…). Φέτος θα γιορτάσουμε το Πολυτεχνείο με την αστερόεσσα στους δρόμους. Η κατρακύλα του αστικού μνημονιακού ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει φτάσει στον πάτο. Έχουμε φαίνεται πολλά να δούμε ακόμα.
Καταλάβαμε κ. Τριγάζη. «Είναι φίλοι μας οι αμερικανοί, σα φίλοι έρχονται». Ο ελληνικός λαός όμως δεν ξεχνάει ότι οι ναπάλμ που ‘’καίγανε καλύβια’’ στο Βιετνάμ, δοκιμάστηκαν για πρώτη φορά στο Γράμμο. Δεν ξεχνάει τον Πιουριφόι, την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη, τη χούντα, την Κύπρο. Γι’ αυτό θα δώσει ηχηρό ‘παρών’ στις διαδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα.
…………………………………………………………………………………………………………………………………….
Υ.Γ. Δεν μου είναι σαφές ποια είναι εν προκειμένω η τραγωδία και ποια η φάρσα. Θυμίζω πάντως ότι κατά την επίσκεψη Κλίντον το 1999 είχε δημιουργηθεί ένας «Σύλλογος φίλων του Μπιλ Κλίντον» τον οποίο εκπροσωπούσε καθημερινά στα κανάλια ο Φιλοκλής Ασημάκης, από τον οποίο το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ παίρνει σήμερα επάξια τη σκυτάλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: