Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

Ο Νότης Μαριά στην Ευρωβουλή για ισοτιμία της Ελλάδας στην Εμπορία Δικαιωμάτων Εκπομπών Αερίων (ETS).


Τροπολογία του Νότη Μαριά στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής για τη στήριξη της ΔΕΗ
ΠΗΓΗ: ENERGYPRESS
Ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας που θα διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής Καθηγητής Νότης Μαριάς εκ μέρους της Πολιτικής Ομάδας των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών (ECR) κατέθεσε σήμερα στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής τροπολογία για τη στήριξη της ΔΕΗ με στόχο την εξαίρεση της ελληνικής ηλεκτροπαραγωγής από τις υποχρεώσεις του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών Αερίων (ETS).

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η κατάθεση της εν λόγω τροπολογίας έρχεται σε συνέχεια σχετικών πρωτοβουλιών του Νότη Μαριά για το ζήτημα αυτό. Ενδεικτικά αναφέρονται η κατάθεση σχετικής Γραπτής Ερώτησης στις 27 Μαΐου 2016 για τη στήριξη της ΔΕΗ, η παρέμβασή του στις 13 Ιουνίου 2016 στην Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας της Ευρωβουλής, καθώς και η κατάθεση σχετικών τροπολογιών των άρθρων 10c και 10d του Κανονισμού 2003/87/ΕΚ, που έγινε στις 15 Ιουνίου 2016.
Όπως επισημαίνει ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, το παρόν καθεστώς του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών Αερίων πλήττει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών εταιριών, αφού οι γειτονικές χώρες της Ελλάδας απαλλάσσονται από τις αντίστοιχες υποχρεώσεις και μπορούν συνεπώς να παράγουν φτηνότερο ρεύμα. Το γεγονός αυτό, συνέχισε ο Νότης Μαριάς,  δημιουργεί στρεβλώσεις στην περιφερειακή αγορά που αποτυπώνονται τόσο στις αυξημένες Ελληνικές εισαγωγές ρεύματος όσο και στα αυξημένα τιμολόγια που πληρώνουν οι καταναλωτές σε μια φάση που η ενεργειακή φτώχεια πλήττει μεγάλη μερίδα του Ελληνικού λαού.
Πράγματι, βάσει του Κανονισμού 2003/87/ΕΚ, τα κράτη-μέλη της Ένωσης με κατά κεφαλήν ΑΕΠ χαμηλότερο του  60% του μέσου όρου της Ε.Ε. με έτος αναφοράς το 2013, απαλλάσσονται από την υποχρέωση της αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων. Ωστόσο η Ελλάδα, παρ’ ότι ξεπερνά ελαφρώς το κριτήριο του κατά κεφαλήν ΑΕΠ για το 2013 (62%), εντούτοις το πληροί για το 2014 (59,7%).
Για τον λόγο αυτόν, ο Νότης Μαριάς, όπως δεσμεύτηκε και κατά την ομιλία του στην Κοζάνη στις 9/7/2016 στην ημερίδα του Σωματείου Σπάρτακος και της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, με την τροπολογία  που κατέθεσε εκ μέρους της Πολιτικής Ομάδας των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών ζητά την τροποποίηση του άρθρου 10c του Κανονισμού 2003/87/ΕΚ προκειμένου  να συνυπολογίζεται και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ του έτους 2014 για την απαλλαγή των κρατών μελών από τις υποχρεώσεις αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων, όπως είναι εν προκειμένω η περίπτωση της Ελλάδας.
Στο βίντεο μπορείτε να δείτε την παρέμβαση του Νότη Μαριά στις 13/6/2016 ενώπιον της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας της Ευρωβουλής

Δεν υπάρχουν σχόλια: