Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017

‘Βόμβα’ Κουρίδου για τις θέσεις εργολαβικών εργαζομένων στο Ορυχείο Αμυνταίου

Στον ‘αέρα’ βρίσκονται οι 200 περίπου θέσεις εργασίας εργαζομένων σε εργολαβίες στο Ορυχείο Αμυνταίου, μετά την μεγάλη καταστροφή που προξένησε η κατολίσθηση της 10ης Ιουνίου και είχε ως συνέπεια να σταματήσει η δραστηριότητα του ορυχείου – για άγνωστο διάστημα-, καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες το φαινόμενο δεν έχει καταλαγιάσει ακόμα.
Αυτό τουλάχιστον συνάγεται απ τη “βόμβα” που έριξε η γενική διευθύντρια ορυχείων της ΔΕΗ, Όλγα Κουρίδου, στην ενημέρωση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της επιχείρησης, Μανώλη Παναγιωτάκη, στους εργαζόμενους του ορυχείου το πρωί της Τετάρτης 5 Ιουλίου, όπου ουσιαστικά δόθηκαν διαβεβαιώσεις μόνο για το εργασιακό μέλλον του μόνιμου προσωπικού του ορυχείου.
Απαντώντας λοιπόν η γενική διευθύντρια ορυχείων σε ερωτήσεις εργαζομένων αναφορικά με το εργασιακό μέλλον των εργολαβικών εργαζομένων, είπε ότι πρόκειται για μια ρευστή κατάσταση και προανήγγειλε – εμμέσως πλην σαφώς –  την κατάργηση των εργολαβικών θέσεων εργασίας στο Αμύνταιο, αφού, όπως είπε, το νομικό τμήμα της επιχείρησης διερευνά τρόπους λύσης των εργολαβικών συμβάσεων.

«Το θέμα των εργολάβων παιδιά το ξέρετε καλύτερα από μένα. Ξέρετε ότι η κατάσταση είναι ρευστή, η κατάσταση αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες», είπε σε πρώτη φάση. Όταν ωστόσο κλήθηκε να απαντήσει πιο συγκεκριμένα για την τύχη του εργολαβικού προσωπικού, είπε: «Προσπαθούμε σε συνεργασία και με τη διεύθυνση νομικών υπηρεσιών πρακτικώς να κρατήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο προσωπικό μόνιμο στο ορυχείο, για πολλούς λόγους, για λόγους εμπειρίας κλπ. και να διακόψουμε, να σταματήσουμε ή να μεταφέρουμε – ανάλογα με την περίπτωση και με τις δυνατότητες που δίνει κάθε σύμβαση. Γιατί, όλες οι συμβάσεις έχουν και μια νομική παράμετρο, δηλαδή δεν αρκεί πάντα μόνο ένα έκτακτο γεγονός για να μπορείς την άλλη ώρα να μην έχεις σύμβαση. Πρέπει να δούμε λοιπόν και αυτές τις παραμέτρους. Αλλά ο στόχος είναι αυτός: Δικό μας προσωπικό στο ορυχείο Αμυνταίου, γιατί πιστεύουμε ότι μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα, και οι συμβάσεις να σταματήσουν ή να τις διαχειριστούμε με τον ανάλογο τρόπο κάθε φορά».
Η εξέλιξη αυτή – που προξένησε όπως ήταν φυσικό μια ταραχή στους εργολαβικούς εργαζόμενους – έρχεται παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις που είχε λάβει το προεδρείο του Εργατικού Κέντρου Πτολεμαΐδας – Εορδαίας κατά την επίσκεψή του στο ορυχείο στις 21 Ιουνίου, περί διασφάλισης των θέσεων εργασίας – τακτικού και έκτακτου προσωπικού  – στο ορυχείο.  Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει στον «e-ptolemeos.gr» ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Τάσος Τσιλφίδης, μετά τη σχετική ενημέρωση, υπήρχε διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να χαθούν θέσεις εργασίας από το Ορυχείο Αμυνταίου, ούτε εργολαβικών ούτε συμβασιούχων (8μηνα), καθώς θα γίνονταν  μετακινήσεις προσωπικού σε άλλα ορυχεία της ΔΕΗ στην περιοχή και κυρίως στο Νότιο. Ο κ. Τσιλφίδης είχε δηλώσει συγκεκριμένα για τους εργολαβικούς εργαζόμενους ότι «από τους 200 περίπου εργολαβικούς οι 150 θα  παραμείνουν στο Αμύνταιο ενώ οι υπόλοιποι 50 θα πάνε στο Ορυχείο Νοτίου Πεδίου» (δείτε ΕΔΩ). Προφανώς όμως άλλαξε στο μεταξύ ο σχεδιασμός και – απ’ ότι δείχνουν τα πράγματα – το ‘μάρμαρο’ από τη ζημία που προκλήθηκε από την κατολίσθηση στο ορυχείο θα κληθούν να το πληρώσουν οι εργολαβικοί εργαζόμενοι 
 
ΠΗΓΗ e-ptolemeos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: