Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο, 8 Ιουλίου 2017

Υπερψηφίστηκε στον ΟΗΕ η Συνθήκη για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων

Μόλις απαγορεύσαμε τα πυρηνικά όπλα! 
Σήμερα στον ΟΗΕ ελήφθη μια ιστορική απόφαση όταν υιοθετήθηκε με ψήφους 122- 1 (H Ολλανδία η οποία παρέστη αν και έχει στο έδαφός της πυρηνικά) η  Συνθηκη για την Απαγόρευση των πυρηνικών όπλων Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons η οποία θα αποτελέσει τη νομική βάση για την πλήρη απαγόρευση των χειρότερων όπλων μαζικής καταστροφής. 
Η Συνθήκη την οποία υποστήριξαν πάνω από 140 κράτη κατά την Γενική συνέλευση του ΟΗΕ απαγορεύει την ανάτυξη, δοκιμή, παραγωνή, διευκόλυνση, κατασκευή, κατοχή, φύλαξη, χρήση και απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων και παρέχει ευέλικτες διεξόδους για τις πυρηνικοκάτοχες και εξαρτώμενες από αυτές χώρες για να συμμορφωθούν με τη Συμφωνία όταν αποφασίσουν να την υιοθετήσουν. 
Δυστυχώς η Ελλάδα συμπρατάχθηκε με τι πυρηνικοκάτοχες χώρες και μποικόταρε την συζήτηση αυτής της ιστορικής συμφωνίας.
Η πρόεδρος της Σύσκεψης Elayne Whyte, iπαραδίδοντας το τελικό κείμενο  προς την ψηφοφορία είπε ότι 
" Είμαστε εδώ για να δώσουμε ζωή σε μια νέα Συμφωνία n οποία επιδιώκει να συνενώσει τον κόσμο γύρω από το όνειρα κάθε ανθρώπου να δει ένα κόσμο ελεύθερο από πυρηνικά όπλα."
Η συμφωνία θα ανοίξει προς υπογραφή στις 20 Σεπτεμβρόυ 2017 στον ΟΗΕ και θα τεθεί σε ισχύ μόλις την επικυρώσουν 50 χώρες (υπολογίζεται σε διάστημα δυο χρόνων). Οι προηγούμενες Συνθήκες απαγόρευσης ενεργοποιήθηκαν αν και κράτη κλειδιά δεν τις επικύρωσαν. Για παράδειγμα οι ΗΠΑ δεν επικύρωσαν τη Συνθήκη απαγόρευσης των ναρκών, αλλά συμβιβάστηκαν με τους όρους της Συνθήκης. 
"Αυτό είναι ορόσημο το οποίο επιτυγχάνει την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων  μια για πάντα“ είπε ο συμπρόεδρος της  IPPNW Τιlman Ruff. “Η Συνθήκη βασιζεται στην ανθρωπιστική αρχή ότι οι συνέπειες των πυρηνικώ όπλων είναι απαράδεκτες κάτω απο οποιαδήποτε συνθήκη και κάθε χρήση των πυρηνικών όπλων είναι αντίθετη με τις αρχές κάθε διεθνούς ανθρωπιστικού Δικαίου. .”
"Οι 9 πυρηνικοκάτοχες χώρες, που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, τώρα αντιμετωπίζουν μια δύσκολη απόφαση" είπε ο διευθυντής προγραμματος της “ΙPPNW John Loretz. “Θα πρέπει να συμβιβαστούν με όσα ξεκάθαρα προβλέπει η Συνθήκη και να καταστρέψουν το πυρηνικό τους οπλοστάσιο, όπως είχαν υποχρέωση εδώ και πολλές δεκαετίες ή θα πρέπει να στιγματιστούν σαν παράνομες..
Tα κράτη που βασίζουν την ασφάλειά τους στην κατοχή πυρηνικών όπλων που κατέχονται από άλλα κράτη (όπως η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ)  θα πρέπει να υποχωρήσουν από κάθε διευθέτηση που έχει σχέση με πυρηνικά όπλα (πχ φιλοξενία πυρηνικών στη Σουδα) ή θα αντιμετωπίσουν ανάλογη παγκόσμια καταδίκη..”
Σαν ιδρυτής και ηγετικός ιατρικός συνεταίρος της ICAN—International Campaign to Abolish Nuclear Weapons— η IPPNW είχε έντονη παρουσία στον ΟΗΕ σαν κοινωνικός συμμετέχων στις διαπραγματεύσεις για τη Συνθήκη , εργαζόμενη για να τεκμηριώσει πλήρως τα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις των πυρηνικών όπλων..
“ Η  Συνθήκη αναγνωρίζει ίτις καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες που αφορούν την ασφάλεια όλης της ανθρωπότητας, θέτουν τεράστιες αμφιβολίες για την επιβίωση του ανθρώπου, το περιβάλλον, την ασφάλεια των τροφίμων και την υγεία των επόμενων γενεών" είπε η δρ Ruff. “Επίσης αναγνωρίζει ότι αυτές οι συνέπειες δεν μπορεί να αντιμετωπισούν με επάρκεια, αλλά μόνο να προληφθούν."
“Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι γιατί η Συνθήκη αναγνωρίζει τα θύματα των πυρηνικών όπλων” σημείωσε η Dr. Ruff . Το κείμενο σφώς αναφέρεται στους Hibakusha—τους επιζήσαντες της Hiroshima και του Nagasaki— και στους ιθαγενείς που μολύνθηκαν και είχαν επιπτώσεις κατά τις πυρηνικές δοκιμές. Επίσης συπεριλαμβάνει τις δυσανάλογες επιπτώσεις των πυρηνικών όπλων σε παιδιά και γυναίκες."
“ Δημιουργώντας ένα ξεκάθαρο και λογικό σετ απαγορεύσεων, έναν αριθμό σημαντικών θετικών υποχρεώσεων που περιλαμβάνουν την υποχρέωση για την υποβοήθηση θυμάτων και την άμεση αποκατάσταση των βλαβών στο περιβάλλον, και με διαδικασίες που οδηγούν προς την καταστροφή τους τέτοιες που μπορεί να οδηγήσουν σε παγκόσμια συμμετοχή χρόνο με τον χρόνο, η Συνθήκη αποτελεί ένα δυνατό νομικό, ηθικό και πολιτικό εργαλείο προόδου."
Η Beatrice Fihn  εκ μέρους της ICAN είπε "Απαγορεύσαμε τα Βιολογικά όπλα πριν απο 45 χρόνια, τα Χημικά πριν από 25 χρόνια και σήμερα απαγορεύσαμε και τα πυρηνικά."
“Σήμερα με αυτή την ιστορική συνθήκη, ο κόσμος άλλαξε. Το κοινό συμφέρον της ανθρωπότητας υπογραμμίζει αυτό το επίτευγμα. Η απαγόρευση των πυρηνικών όπλων μπορεί να αποτελέσει ττο πρώτο βήμα προς την επείγουσα για την ανθρώπιινη υγεία υπόθεση της πλήρους εξαφάνισης τους..” 
Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: