Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 9 Αυγούστου 2019

Ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής: Ιδεολογήματα και δοσιλογισμός


Ιδεολογήματα και δοσιλογισμός

 Του Γ. ΓΕΩΡΓΗ

«Το μήνυμα του εγγράφου που υπογράφει ο Κλάους Μπόρχαρτ, ισχυρός άνδρας της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας (DG Energy) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής… είναι ότι το έργο είτε θα προχωρήσει όπως ορίζουν οι Βρυξέλλες είτε θα συνεχίσει να σέρνεται, με κίνδυνο να μην υλοποιηθεί ποτέ»! 

Αυτά, τα εξόχως αποκαλυπτικά για την «ελευθερία» των αγορών δεν γράφονται από ορκισμένους εχθρούς της ΕΕ και του νεοφιλελευθερισμού! Είναι, αντίθετα, ο υπότιτλος στο σαλόνι της εφημερίδας ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, της  6ης 8ου τρέχοντος έτους! Εντός κειμένου, η καλή μας εφημερίδα συνεχίζει στο ίδιο ύφος «…με ότι αυτό συνεπάγεται για τις ευθύνες που θα επωμιστεί η ελληνική κυβέρνηση»!


Δεν σχολιάζει βέβαια το «αποφασίζουμε και διατάζουμε» του διορισμένου γραφειοκράτη των Βρυξελών, προς τους εκλεγμένους κυβερνήτες του Έθνους. Σημειώνεται όμως ότι: «….η επιστολή Μπόρχαρτ κινείται στο ίδιο ύφος με εκείνες που είχε παραλάβει επίσης από την Κομισιόν η   κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ…». Επομένως ούτε γάτα ούτε ζημιά: το έκαναν γαργάρα οι προηγούμενοι, που όσο και να πεις ήταν αριστεροί, εμείς που είμαστε και δεξιοί θα θιχτούμε; Έτσι σκέπτονται(;) κάποιοι!

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο λόγος για το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής, συνολικού προϋπολογισμού ενός δισ. ευρώ. Το έργο προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2022 σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της ίδιας μέρας!   
Την τελευταία φορά που κοίταξα τον χάρτη τόσο η Κρήτη όσο και η Αττική ήταν μέρος της Εθνικής επικράτειας! Επομένως είναι εθνική υπόθεση το ποιος, πότε και πως θα προχωρήσει στη διασύνδεση. Πολύ περισσότερο που η καθυστέρηση στην κατασκευή της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα επιβαρύνει, μέσω των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΟ), τον Έλληνα καταναλωτή, κατά 326 εκατ. ευρώ το πρώτο χρόνο και κατά 400 εκατ. ευρώ ετησίως τα επόμενα 20 χρόνια!

Διαβάσαμε στο τύπο ότι η νέα ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέστησε σαφές στην κυπριακή πλευρά, με την οποία συναντήθηκε προ ημερών, πως είναι απείρως σημαντικότερη η ενεργειακή ευστάθεια της Κρήτης, ιδίως από τη στιγμή που η μονάδα της ΔΕΗ στη μεγαλόνησο θα πρέπει, βάση του ενωσιακού δικαίου να αποσυρθεί! 

Λαμπρά, η ΕΕ μας επιβάλει να κλείσουμε μονάδα στην Κρήτη μέχρι το 2022, κάθε χρόνο που περνά χάνουμε πάνω από 300 εκατ. ευρώ και η ΕΕ εκβιάζει «ότι το έργο είτε θα προχωρήσει όπως ορίζουν οι Βρυξέλλες, είτε θα συνεχίσει να σέρνεται, με κίνδυνο να μην υλοποιηθεί ποτέ, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις ευθύνες που θα επωμιστεί η ελληνική κυβέρνηση»!

Και τι ζητάνε τα καλόπαιδα της ΕΕ; Να αποδεχτούμε να προχωρήσει το έργο με τη δική τους εταιρία κυπριακών συμφερόντων, την «EuroAsia», με μετοχικό κεφάλαιο  μερικών δεκάδων χιλιάδων ευρώ (24.000 € λένε οι κακές γλώσσες!). 

Τι λέει, μέχρι τώρα, η ελληνική πλευρά; Ότι υπήρξε ήδη μεγάλη καθυστέρηση στο έργο και γι αυτό πρέπει να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός από την ελληνική «Αριάδνη» (μετοχικό κεφάλαιο 240 εκατ. ευρώ περίπου!), όπου συμμετέχει ο ΑΔΜΗΕ. Και φυσικά να υπογραφούν οι σχετικές Συμβάσεις μέχρι το τέλος του 2019, για να ολοκληρωθεί εγκαίρως το έργο. Η σύγκριση στο μετοχικό κεφάλαιο των δύο εταιριών δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη!

Έχει και τυράκι η φάκα: εκβιάζουν ότι θα χαθούν τα 335 εκατ. ευρώ της ευρωπαϊκής επιδότησης του έργου, αν δεν υποκύψουμε! Όσα χάνουμε με ένα χρόνο και κάτι μέρες καθυστέρησης του έργου! Είναι βλέπεις και φτηνιάρηδες…

Προσωπικά, ως Έλληνας πολίτης θίγομαι! Κι ας μη ψήφισα ποτέ το εκάστοτε κυβερνών κόμμα! Ποιος είναι ο εκβιαστής αυτός, ποιος του έδωσε το δικαίωμα να εμφανίζεται ως κατοχικός γκαουλάιτερ και να εκβιάζει; Πως το ανεχόμαστε; Πως τον ανεχόμαστε να εμφανίζεται ως τιμητής επικαλούμενος τις «ευθύνες που θα επωμιστεί η ελληνική κυβέρνηση»;

Γνωρίζει, ο εν λόγω κύριος, ότι οι κυβερνήσεις λογοδοτούν μόνο στο λαό! Ότι όσοι κυβερνητικοί ή κρατικοί παράγοντες λογοδοτούν σε «ισχυρούς άνδρες» ή σε «θεσμούς», μη αναγνωρισμένους από το Σύνταγμα, είναι δωσίλογοι; Τέτοιο είναι το θράσος τους! Αυτά τους επιτρέπουν όσοι υπογράφουν μνημόνια… Μικρό δείγμα για το που οδηγεί η εθελοδουλία του πολιτικού κόσμου της χώρας μας. Επιτρέπει στον κάθε Μπόρχαρτ να εκβιάζει προοθώντας την όποια πραμάτεια του! 

Η διαφωνία ως προς τις τεχνικές προδιαγραφές που επικαλείται, δείχνει την προτίμηση και προώθηση από την Κομισιόν ορισμένων κατασκευαστών έναντι άλλων! Τόσο «ελεύθερη» αγορά, αντικατέστησαν τις κρατικές-εθνικές παρεμβάσεις με τις «ενωσιακές»! Πουθενά δεν ισχυρίζεται ο κος Μπόρχαρτ ότι αν προχωρήσει η διασύνδεση με την Κρήτη με τις τεχνικές προδιαγραφές που προκρίνουν η «Αριάδνη» και ο ΑΔΜΗΕ, έναντι αυτών της «EuroAsia», τότε τίθεται υπό αίρεση η συνέχιση της διασύνδεσης με Κύπρο και Ισραήλ. Αν και όποτε αυτή καταστεί δυνατή!

Ακόμα και ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ δέχεται ότι: «οι προδιαγραφές που έχει θέσει η «Αριάδνη», ο φορέας που έχει συστήσει ο ΑΔΜΗΕ, είναι διαφορετικές από εκείνες της Κομισιόν και επομένως η ελληνική εταιρεία αποκτά προβάδισμα και για τα υπόλοιπα σκέλη, με ότι αυτό συνεπάγεται»! Τι περισσότερο να πω εγώ; Μόνο να, αυτό περί «ελευθερίας των αγορών» δεν ακούγεται κάπως σαν ιδεολόγημα;  

Τι είπατε; Μόνο η αριστερά έχει ιδεολογήματα; Ε όχι δα, τώρα γίνεστε μισαλλόδοξοι! Όλοι έχουν δικαίωμα στα ιδεολογήματα και τις αυταπάτες τους! Κανείς όμως δεν έχει δικαίωμα στον δωσιλογισμό!



Δεν υπάρχουν σχόλια: