Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 4 Αυγούστου 2019

Πτολεμαΐδα: Απόδοση μνήμης και τιμής στους έξι εκτελεσμένους ΕΠΟΝίτες στο Κουρί

Τη μνήμη των έξι νεαρών στελεχών  του ΕΑΜ που στις 5 Αυγούστου του 1943 σε  χαράδρα του «Κουρί» Πτολεμαΐδας, εκτέλεσαν οι Γερμανοί κατακτητές και οι ντόπιοι συνεργάτες τους, σε αντίποινα για την αντιστασιακή τους δράση, τιμούν το παράρτημα Πτολεμαίδας της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης – Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, οι απόγονοι τους και η Τομεακή Επιτροπή του Ενεργειακού Κέντρου του Κ Κ Ε. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί (πραγματοποιήθηκε σσ) το Σάββατο 3 Αυγούστου, στις 11 το πρωί, στο Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, απέναντι από την κεντρική είσοδο της Λαϊκής Αγοράς

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ- ΣΥΝΤΑΞΗ: Μαίρη Κεσκιλίδου

https://www.ert.gr/perifereiakoi-stathmoi/kozani/ptolema%CE%90da-apodosi-mnimis-kai-timis-stoys-exi-antistasiakoys/

Οι 6 δολοφονήθηκαν στις 5 Αυγούστου 1943, από τους ΠΑΟτζήδες, συνεργάτες των Γερμανών.

Τα στελέχη του Κόμματος, είχαν εγκαταστήσει γιάφκα στη θέση Κουρί, όπου με την χρήση ραδιοφώνου έπαιρναν τα νέα από τις διάφορες πολεμικές επιχειρήσεις ανά τον κόσμο. 


Αφού έγραφαν προκηρύξεις με το χέρι, τις μοίραζαν στους κατοίκους της περιοχής, τονώνοντας το φρόνημα των σκλαβωμένων Ελλήνων. Ειδικά εκείνη την περίοδο που οι χιτλερικοί άρχισαν να μετράν την μια ήττα μετά την άλλη, την τεράστια ήττα στο Στάλινγκραντ και τα άλλα μέτωπα.
Η πολιτική αυτή δουλειά μέσα σε συνθήκες βαθιάς παρανομίας έφτασε στα αυτιά των κατακτητών οι οποίοι ανάθεσαν στους Έλληνες συνεργάτες τους, τους οπλισμένους εθνικιστές από τα χωριά Περδίκκα, Γαλάτεια αλλά και την πόλη της Πτολεμαΐδας. 

Αναφερόμαστε στα πιο εγκληματικά στοιχεία της περιοχής που αφού κύκλωσαν τη γιάφκα τη νύχτα 4-5 Αυγούστου του 1943 επέδραμαν και σκότωσαν τους άοπλους αγωνιστές. Στη μια και μοναδική γυναίκα της ομάδας έβγαλαν και τα πιο βρώμικα ένστικτα τους αφού την βίασαν επανειλημμένα.

Για αρκετές μέρες δεν επέτρεπαν στους συγγενείς να πλησιάσουν στον χώρο της σφαγής και να παραλάβουν τις σωρούς και να τους θάψουν.

Οι δολοφονημένοι ήταν οι:

Έλλη Δημητριάδου (ετών 20),
Δημήτρης Θεοδωρίδης (ετών 29),
Κωνσταντίνος Ιωαννίδης (ετών 30),
Κων/νος Καραμπίνης (ετών 28),
Δημήτριος Παπαδόπουλος (ετών 25),
Ευστράτιος Ταζούδης (ετών 31)


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: