Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 7 Μαΐου 2020

Ο Μητροπολίτης Ιωακείμ, «οι ευνουχιστές της ιστορίας και οι αλλουβρεχήτες της αλήθειας». Επιστολή προς τους Δυτικομακεδόνες



Η υπόθεση της «έξωσης» από την Πόλη του ανδριάντα του Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης Ιωακείμ (Απόστολος Αποστολίδης) για όσους νομίζουν ότι έκλεισε κάνουν λάθος. Αντίθετα τώρα αρχίζει…
Η δημόσια συζήτηση που προηγήθηκε αλλά και ακολούθησε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης, να βγάλει το άγαλμα από τις αποθήκες μεν αλλά να το τοποθετήσει σε μνημείο της Εθνικής Αντίστασης έξω από την Πόλη είναι αποκαλυπτική για το ποιες δυνάμεις είναι αυτές που θέλουν να εξοβελίσουν, όχι μόνο το άγαλμα αλλά κυρίως την ιστορία της Εθνικής Αντίστασης.

Φανεροί και σκοτεινοί κύκλοι της ακροδεξιάς, του εκκλησιαστικού και παραεκκλησιαστικού κατεστημένο που το προηγούμενο διάστημα είχαν ταχθεί ανοιχτά υπέρ των απόψεων της ναζιστικής Χρυσής Αυγής. Είναι οι ιδεολογικοί, πολλές φορές και οι φυσικοί απόγονοι, αυτών που στην κατοχή διάλεξαν τη μεριά του καταχτητή. Με τις χαρτοσακούλες στα «αδειανά» κεφάλια τους έδειχναν έναν-έναν τους αγωνιστές για να τους στείλουν στην κρεμάλα. Είναι αυτοί οι γερμανοτσολιάδες, μέρες που είναι, οι οποίοι τραγουδούσαν και χόρευαν την Πρωτομαγιά του 44 στην Καισαριανή όταν οι ναζί εκτέλεσαν τους  200!    
Μαζί τους είναι και οι αναθεωρητές της ιστορίας που ανακαλύπτουν τον «πατριωτικό» ρόλο της ΠΑΟ και άλλων φιλοναζιστικών οργανώσεων. Έβαλαν σκοπό να αντιστρέψουν όχι μόνο την ιστορία αλλά και τη λογική.
Αλλά και κοντά τους διανοούμενοι «αλλουβρεχήτες της αλήθειας» και μηδενιστές της τοπικής ιστορίας που με αρκετά χαζοχαρούμενο τρόπο προσπαθούν να απαξιώσουν τον ρόλο του μεγάλου Αντάρτη Δεσπότη, του Πνευματικού Ηγέτη του ΕΑΜ και αντιπροέδρου της Κυβέρνησης του Βουνού. Αυτοί μάλιστα αντιτείνουν (διαχρονικά λένε) μια διαφορετική εικαστική πρόταση: «Να μην είναι το άγαλμα μεγάλο και επιβλητικό, γιατί θυμίζει σοσιαλιστικό ρεαλισμό αλλά να γίνει μικρό και ταπεινό…» Μάλλον εννοούν σε συσκευασία τσέπης να χαθεί σαν το «διφραγκάκι».
Είναι σαφές και ούτε το υποστήριξε κανένας πως ο Ιωακείμ ήταν Κομμουνιστής οπότε θα έπρεπε να έχουμε τις αντίστοιχες τοποθετήσεις του διαχρονικά όπως ζητάν κάποιοι. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Ιωακείμ ήταν Μητροπολίτης και μάλιστα προερχόταν από τον Εκκλησιαστικό κατεστημένο (ανιψιός του Οικουμενικού Πατριάρχη Ιωακείμ του Γ’) γι αυτό και πολλές φορές οι τοποθετήσεις του ήταν επηρεασμένες από αυτές του τις ιδιότητες.  Όμως δεν δίστασε ποτέ να πάρει θέση υπέρ του λαού και των ανθρώπων που αγωνίζονταν με κορυφαία τη στράτευση   του στο ΕΑΜ και την συμπόρευσή του με το ΚΚΕ που ήταν ο οργανωτής και πολιτικός εκφραστής του ΕΑΜ.
Όμως κατά τη διάρκεια της θητείας του στη Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης πολλές ήταν οι φορές που βγήκε ανοιχτά και μίλησε στο λαό για τα δίκαιά του γι αυτό και πολλές ήταν οι φορές που καταγγέλθηκε, παύτηκε εξορίστηκε.
Στα πλαίσια αυτά βρίσκουμε μια επιστολή του στην εφημερίδα της Κοζάνης «Βόρεια Ελλάς» με ημερομηνία 12 Ιουλίου του 1936 (κυβέρνηση Ι. Μεταξά) προς το λαό της Δυτικής Μακεδονίας που τον καλεί να αγωνιστεί για τα προβλήματά του.
Δημοσιεύουμε αυτούσια κάποια αποσπάσματα της Επιστολής που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον:  
[...] «Εμπρός λοιπόν Δυτικομακεδόνες!
Η σιδηροδρομική γραμμή (σσ. εννοεί της Καλαμπάκας)  επικαλείται τον οίκτο σας. Αι λίμναι  Ρούδνικ και Σαρίγκιολ η μόνη ελπίς εις 5.000 και 10.000 γεωργών περιμένουν την σκαμπάνην. Με την Ήπειρο επικοινωνείς μέσω Αλβανίας! Το διδασκαλείον έκλεισε και η Παιδαγωγική Ακαδημία δεν ήνοιξε,  εις την θέσην του, τας πύλας του εν Κοζάνη. Το Κρατικό Νοσοκομείο του Νομού ευρίσκεται εν διαλύσει […] Το Ωδείον φυτοζωεί. Το Γυμναστήριον πνίγεται εις την λάσπην των στρατώνων. Ο Μητροπολιτικός ναός καταρρέει με το καμπαναριόν του. Το παλαιόν υλικό. της Κοζάνης παραδίδει το πνεύμα.
Που το νέον προς αντικατάστασιν;    
Η Χαρίσειος με την δραχμοποίησιν, 3.000.000 δραχμ. επλήγη θανασίμως, το ψωμί σπανίζει. Τα επαγγέλματα εχρεωκόπησαν. Η αγορά ενεκρώθη.
Τι περιμένετε και δεν κινήσθε; Ή περιμένετε τον Χειμώνα για να επαιτείτε μερικά ψίχουλα και καλαμπόκι προς διατροφήν;
Εμπρός όσο καιρός συνέλθετε. Κάμετε συναγερμόν και η εκκλησία θα τεθεί επικεφαλής δια να σας οδηγήσει στο καθήκον και στην ευτυχίαν.
Κάμνομεν έκκλησιν εις τους ιδεολόγους, πρωτοπόρους των Γρεβενών, τους δημιουργούς της Νεαπόλεως, τους παλαίμαχους της Σιατίστης, τους συγχρονισμένους της Πτολεμαΐδας σκαπανείς και τον Σερβίων τον αριστοκρατισμόν.
Κινηθείτε όλοι!
Όπως θα στρώσετε έτσι θα κοιμηθείτε! Εις τα ζητήματα δε αυτά φέρεται εις χείρας σας και το μέλλον της Ελλάδος ή; απολείτε τον Προμαχώνα.   
Εμπρός λοιπόν σε συναγερμόν εν Κοζάνη εφ όσον είναι καιρός. Αύριο θα είναι αργά.

Ο Μητροπολίτης
Ο Σερβίων και Κοζάνης
Ιωακείμ
Διάπυρος προς Θεόν ευχέτης σας»


Αυτός ήταν ο Ιωακείμ! Έμπαινε μπροστά, δε μασούσε τα λόγια του ακόμα και σε πολύ δύσκολες εποχές γι αυτό και πλήρωσε πολλές φορές αυτή του την απειθαρχία προς την εξουσία.

Ποιον θέλουν να διώξουν από την Πόλη; Αυτόν τον άνθρωπό, αυτόν τον ιδεολόγο αυτόν τον πρωτοπόρο αγωνιστή;
Ας τολμήσουν!


Στέφανος Πράσσος
Μέλος Π.Σ Δυτικής Μακεδονίας
Εκπρόσωπος της  «Αριστερής Συμπόρευσης για την Ανατροπή στη Δυτική Μακεδονία»



Δεν υπάρχουν σχόλια: