Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

Άλλη μια μαύρη μέρα, για την εργατική τάξη της χώρας

Συγκεκριμένα, σήμερα το πρωί, σοβαρό εργατικό δυστύχημα έγινε σε κτίριο, στην πόλη του Ηρακλείου, όταν έπεσε  μπαλκόνι και βρέθηκαν στο κενό τέσσερις εργαζόμενοι, στο οποίο εργάζονταν με αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό τους.
Δύο υπάλληλοι του ΟΣΕ έχασαν την ζωή τους και άλλοι δύο τραυματίστηκαν, όταν ένα μηχάνημα συντήρησης σιδηροδρομικών γραμμών συγκρούστηκε με ψεκαστικό σταθερής τροχιάς του ΟΣΕ.  Η μοιραία σύγκρουση σημειώθηκε στις 13.09 το μεσημέρι στη σιδηροδρομική γραμμή μεταξύ Χρυσού και Τούμπας Σερρών.
Ματωμένες στατιστικές

Οι αριθμοί για τους θανάτους στην δουλειά είναι εξαιρετικά αποκαλυπτικοί για να ερμηνευθούν ως η «κακιά η ώρα».

Ένας εργάτης τραυματιζόταν κάθε πέντε δευτερόλεπτα (!) στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2001 σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας (Γιουροστάτ) της ΕΕ για τα έτη 1994-2001. Σύμφωνα με αυτά, το 2001 σημειώθηκαν 4,7 εκατομμύρια σοβαρά εργατικά ατυχήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ συνολικά τα ατυχήματα το 2001 έφτασαν τα 7,6 εκατομμύρια.
Το 2004 στην Ελλάδα σκοτώθηκαν 127 εργάτες, με το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) να αναφέρει ότι ο συνολικός αριθμός των θανατηφόρων εργατικών «ατυχημάτων» έφτασε τους 740 την προηγούμενη, από το 2004, πενταετία.
Σύμφωνα με την Γιούροστατ, οι χώρες που παρουσίασαν αύξηση στα σοβαρά εργατικά ατυχήματα μεταξύ 1998 και 2001 είναι η Σουηδία (+13%), το Ηνωμένο Βασίλειο (+10%), η Ισπανία (+6%) και η Ιρλανδία (+5%).Αύξηση του ποσοστού των θανατηφόρων ατυχημάτων μεταξύ του 1998 και του 2001 παρουσίασε το Βέλγιο (+24%), η Σουηδία (+5%) και η Πορτογαλία (+4%).
Σε ό,τι αφορά στα, τότε, νέα μέλη της ΕΕ, αύξηση των σοβαρών εργατικών ατυχημάτων παρουσιάστηκε στην Εσθονία (+32%), στη Λετονία (+16%) και στην Κύπρο (+12). Τέλος, τα θανατηφόρα ατυχήματα αυξήθηκαν στη Λετονία (+40%) και στη Λιθουανία και τη Σλοβενία (+5%).
Σύμφωνα με στοιχεία του 2014, κάθε χρόνο στην ΕΕ πέθαιναν πάνω από 4.000 εργαζόμενοι στο χώρο εργασίας, ενώ τουλάχιστον 3 εκατομμύρια είχαν κάποιο σοβαρό ατύχημα κατά τη διάρκεια της εργασίας τους που προκάλεσε απουσία από αυτήν άνω των τριών ημερών.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση ένας στους τέσσερις εργαζόμενους (24,2%) θεωρούν ότι η υγεία και η ασφάλειά τους βρίσκονται σε κίνδυνο λόγω της εργασίας τους, ενώ το 25% πιστεύει ότι έτσι και αλλιώς η εργασία είχε σημαντική αρνητική επίπτωση στην υγεία τους.

Ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ΔΟΕ) – υπό τον ΟΗΕ – ανέφερε, πως το 2002 ότι τουλάχιστον 5.000 εργάτες πέθαιναν καθημερινά, είτε από εργατικά «ατυχήματα» είτε από επαγγελματικές ασθένειες, ενώ για κάθε θανατηφόρο ατύχημα αναλογούσαν 500 με 2.000 τραυματισμοί.

Τα συνολικά στοιχεία της ΔΟΕ είναι συγκλονιστικά:

- 2.340.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από εργατικά ατυχήματα και
ασθένειες.
- Από τους παραπάνω θανάτους, οι 2.020.000 αντιστοιχούν σε επαγγελματικές ασθένειες
- Ο ετήσιος συνολικός αριθμός των μη θανατηφόρων περιπτώσεων που όμως σχετίζονται με επαγγελματικές ασθένειες εκτιμάται ότι ανέρχεται στις 160 εκατομμύρια.

Συμπέρασμα: Η δουλειά σκοτώνει πιο πολλούς ανθρώπους από τον πόλεμο.

Το χειρότερο: Το 80% των θανάτων και των εργατικών «ατυχημάτων» θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, εάν οι χώρες – μέλη του ΔΟΕ εφάρμοζαν τις αναγκαίες πολιτικές και μέτρα ασφάλειας της εργασίας.
Αυτό σημαίνει ότι οι θάνατοι και οι τραυματισμοί στην δουλειά δεν είναι «δυστυχήματα» και «ατυχήματα» αλλά εγκλήματα του καπιταλισμού. Πρόκειται για μια ταξική «γενοκτονία» που μόνο με ταξικούς όρους μπορεί να σταματήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: