Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 1 Αυγούστου 2018

Ανυποχώρητοι οι κάτοικοι της Λευκίμμης στην Κέρκυρα

 του Σταμάτη Κυριάκη 

Πριν δέκα χρόνια ίσως θυμάστε τον αγώνα των κατοίκων της Λευκίμμης για να μην μετατραπεί ο τόπος σε σκουπιδότοπο. Ο αγώνας αυτός είχε μια νεκρή, δεκάδες τραυματίες και δικαστικούς αγώνες που κράτησαν για οχτώ χρόνια.
Στα δέκα αυτά χρόνια η Κέρκυρα απέκτησε «αριστερό» πρωθυπουργό, «αριστερούς βουλευτές», «αριστερό» δήμαρχο και «αριστερό» περιφερειάρχη. Οι άνθρωποι αυτοί υποσχέθηκαν ότι ( σε αντίθεση με τους προκατόχους τους) το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων θα το λύσουν αυτοί.
Υποσχέθηκαν και άλλα πολλά που περιλαμβάνονται στο προεκλογικό πρόγραμμα όλων αυτών των πολλά υποσχόμενων διαχειριστών.

Μεταχειρίστηκαν κάθε δυνατό μέσο για να ανέλθουν στην τοπική πολιτική εξουσία. Ειδικά ο δήμαρχος κουβάλησε την τελευταία στιγμή καμιά ενενηνταριά νέο εγγεγραμμένους Λευκιμιώτες στο κόμμα και διαμόρφωσε μια ευνοϊκή για αυτόν πλειοψηφία με αποτέλεσμα να εκτοπίσει τους σημερινούς ΛΑΕδες και να γίνει κυρίαρχος του ΣΥΡΙΖΖΑ Κέρκυρας (με τις ευλογίες, βεβαίως του Τσίπρα).
Πέρασαν τέσσερα χρόνια πλήρους απραξίας. Για την ακρίβεια, ειδικά ο δήμαρχος επιδόθηκε σε μια κούρσα ταξιδιών στο εξωτερικό με διάφορα προσχήματα (προβολή της Κέρκυρας, αδελφοποιήσεις με άλλες πόλεις και άλλους απίθανους λόγους που δεν τους αναφέρω για να μην κουράσω τον αναγνώστη).
Κάποια στιγμή η χωματερή του Τεμπλονίου (ένα μικρό χωριό στο κέντρο του νησιού) γέμισε από σκουπίδια ριγμένα χύμα σε τεράστιους λάκκους που τους λένε ΧΥΤΑ. Οι κάτοικοι του Τεμπλονίου αντέδρασαν με αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις και δικαστικούς αγώνες με αποτέλεσμα ο δήμαρχος να φάει οχτώ μήνες φυλακή και το Τεμπλόνι να κλείσει.
Εν τω μεταξύ τα σκουπίδια συσσωρευόταν στους δρόμους της πόλης της Κέρκυρας και σε κάθε χωριό με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κίνδυνοι για την δημόσια υγεία (εκτός των άλλων).
Τότε θυμήθηκαν την Λευκίμμη. Ο Περιφερειάρχης (Θόδωρος Γαλιατσάτος) με μεγάλη θητεία στο ΚΚΕ έριξε το σύνθημα «η Λευκίμμη είναι μονόδρομος»
Ο βουλευτής Κώστας Παυλίδης (προερχόμενος από τα ΕΑΑΚ στα φοιτητικά του χρόνια) ήταν ο πρώτος υπέρμαχος της μεταφοράς σκουπιδιών στην Λευκίμμη.
Στη ίδια γραμμή κινήθηκαν όλοι, λίγο ως πολύ.
Λέω «λίγο ως πολύ» διότι και οι εκλεγέντες ΛΑΕδες λένε μεν μισή κουβέντα αλλά συνεχίζουν να κινούνται εντός της «γραμμής».
Όταν λοιπόν, αγαπητέ αναγνώστη, το πράμα έφτασε στο απροχώρητο άρχισαν μια εκστρατεία συκοφάντησης των Λευκιμμαίων όπου τάχα εντός του κινήματός τους «εκκολάπτεται το αυγό του φιδιού».
Προσπάθησαν να στρέψουν τους Κερκυραίους της πόλης και του Βορρά εναντίων των Κερκυραίων της Λευκίμμης δια της μεθόδου του κοινωνικού αυτοματισμού. Και τέλος φέρανε τα ΜΑΤ.
Βέβαια κανείς τους δεν παραδέχεται κάτι τέτοιο. Επειδή δε ούτε και ο Σκουρλέτης το παραδέχεται τότε μας μένει να υποθέσουμε ότι οι εξακόσιοι Ματατζήδες που βρίσκονται αυτή την στιγμή στην Λευκίμμη ήρθαν ως εθελοντές.
Από την αρχή του καλοκαιριού η Λευκίμμη βρίσκεται υπό καθεστώς κατοχής ξένων δυνάμεων. Ένας ολόκληρος στρατός από τεράστια οχήματα και πάνοπλους αγριανθρώπους έχουν καταλάβει το νότιο άκρο του νησιού και καθυβρίζει, συλλαμβάνει, βιαιοπραγεί και εκτοξεύει δακρυγόνα και χημικά εναντίον σε απλούς καθημερινούς ανθρώπους των χωριών της περιοχής και της κωμόπολής τους.
Έχουν φτάσει στο σημείο να εισβάλουν στα σπίτια και να κάνουν συλλήψεις ή ακόμα να ζητάνε έγγραφες άδειες για να πάει ο κόσμος στα χωράφια του.
Μια ηλικιωμένη πήγε να ανάψει κερί σε ένα ξωκλήσι και την πήγανε συνοδεία πέντε Ματατζήδες.
Η αντίσταση των κατοίκων είναι συνεχής και επειδή γνωρίζω πολλούς από αυτούς είμαι σίγουρος ότι δεν θα εγκαταλείψουν τον αγώνα τους όσος καιρός και να περάσει. Πρόκειται για αγρότες, κατά βάση, η εργαζόμενους στον τουρισμό που καμιά σχέση δεν έχουν ούτε με την Χρυσή Αυγή ούτε καν με την ΝΔ. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι δημοκράτες με βαθιές ρίζες, όπως άλλωστε όλοι οι Επτανήσιοι.
Εκτός από την περιβαλλοντική ζημιά που γίνεται εξαιτίας της πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργούνται και νέα δεδομένα στον χώρο της Αριστεράς. Τα εκατό μέλη του Σύριζα στην Λευκίμμη έχουν ήδη αποχωρήσει από το κόμμα. Πολλοί αντιδήμαρχοι και σύμβουλοι του δημάρχου έχουν παραιτηθεί και μερικοί υποβάλουν παραιτήσεις και ξαναγυρίζουν πίσω.
Αντικρουόμενες ανακοινώσεις από τα στελέχη της ΛΑΕ στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων που δείχνουν ότι όλοι προσπαθούν να βγάλουν την ουρά τους απέξω. Η ίδια η ΛΑΕ στην Κέρκυρα αντιμετωπίζει πλέον υπαρξιακό πρόβλημα.
Η υπόλοιπη αριστερά που βρίσκεται εκτός προσπαθεί να ηγηθεί του αγώνα δια της μεθόδου της πολυδιάσπασης. Αλλού κάνει διαδήλωση το ΚΚΕ, αλλού όλοι οι άλλοι, αλλού το «Αλεύκιμμον». Όλοι χρησιμοποιούν ως άλλοθι τους «φασίστες».
Πρόκειται για την κατάντια μια Αριστεράς που δεν μπορεί να πείσει κανέναν ότι ενδιαφέρεται αλήθεια για τα κοινωνικά προβλήματα. Περισσότερο φαίνεται να ενδιαφέρεται για την επιβίωση του κάθε κομματιδίου που σε πολλές περιπτώσεις έχει καταλήξει να αποτελείται από έναν αρχιστράτηγο.
Παρόλα αυτά είναι τόσο έντονη η κοινωνική κινητικότητα για τα φλέγοντα τοπικά ζητήματα που δύσκολα θα αποφύγουν οι Συριζαίοι μια ομαλή αποχώρηση τους σε λίγους μήνες.
ΠΗΓΗ:  - Kommon

Δεν υπάρχουν σχόλια: