Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 20 Αυγούστου 2018

Ανεμογεννήτριες : Πρωτοφανής οικολογική καταστροφή!

ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ –ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ: 

ΔΕΝ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΕΣΟΔΑ

ΔΕ ΔΙΝΟΥΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ

ΠΑΡΑΚΜΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ – ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ – ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

ΤΑ ΘΕΛΟΥΝ ΟΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΘΕΛΟΥΝ ΤΖΑΜΠΑ



Υποβάθμιση της περιοχής στο 100% είναι το ΜΟΝΟ πράγμα που μας προσέφερε η εγκατάσταση εκατοντάδων ανεμογεννητριών στα Δερβενοχώρια. Κανένα όφελος.

Πού είναι το τζάμπα ρεύμα;

Πού είναι οι θέσεις εργασίας;

Πού είναι τα αντισταθμιστικά οφέλη που μας έταζαν όταν ήθελαν να εγκατασταθούν;

Πού είναι τα έργα αναβάθμισης του τόπου που μας διαφήμιζαν με αισιοδοξία οι τοπικοί άρχοντες όταν εναγωνίως πάλευαν να μας τις φορτώσουν χωρίς αντιδράσεις;

Θα σας απαντήσω εγώ.

Π Ο Υ Θ Ε Ν Α !

Μαύρη σελίδα στην σύγχρονη ιστορία των Δερβενοχωρίων αποτελεί η απόφαση της Δημοτικής Αρχής των Δερβενοχωρίων και στη συνέχεια της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας να επιτρέψουν την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στον τόπο μας. Με μαύρα γράμματα θα γραφτεί το όνομα του Δημάρχου Δερβενοχωρίων που μας πούλησε και του Περιφερειάρχη που μας ξεπούλησε και μας θυσίασε στο βωμό του χρήματος. Η περιοχή μας υποβαθμίστηκε, έχασε το λίγο εσωτερικό τουρισμό που τη συντηρούσε και μετατράπηκε σε ένα απέραντο εργοτάξιο που εγκυμονεί πλήθος κινδύνους για την υγεία των κατοίκων.

ΜΗΔΑΜΙΝΑ ΕΣΟΔΑ 

Τα έσοδα που παίρνει ο Δήμος Τανάγρας από την ΤΕΡΝΑ είναι μηδαμινά σε σχέση με τον αριθμό  των ανεμογεννητριών που μας έχει φορτώσει, αλλά ακόμα κι αυτό το ποσό δεν επενδύεται στα Δερβενοχώρια. Από τα ταμεία του Δήμου κατανέμεται σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα και γίνεται π.χ. πλατείες στο Άρμα, παιδικές χαρές στο Δήλεσι, έργα ανάπλασης στο Κλειδί και πάει λέγοντας. Τα πολλά χρήματα από τις ανεμογεννήτριες στα Δερβενοχώρια τα παίρνει το Δασαρχείο, το οποίο με σθένος υποστηρίζει ότι του ανήκουν τα Δερβενοχωρίτικα βουνά. Ο Δήμαρχος, κ. Περγάλιας, είναι στα δικαστήρια με το Δασαρχείο για το θέμα αυτό, αλλά η ΤΕΡΝΑ παρίσταται μέσω των εκπροσώπων της στα δικαστήρια υποστηρίζοντας το Δασαρχείο, προφανώς γιατί τη συμφέρει περισσότερο η συναλλαγή μαζί του παρά με το Δήμο (υπάρχει μεγάλη οικονομική διαφορά αν ο χώρος ανήκει στο Δήμο από το αν ανήκει στο Δασαρχείο)! Εμείς «τρώμε στη μάπα” τις ανεμογεννήτριες και ζούμε με το απαίσιο θέαμα και κινδυνεύουμε από το «σύνδρομο των ανεμογεννητριών” και άλλοι καρπώνονται τα ψίχουλα που μας πετάνε.

ΜΥΘΟΣ ΤΟ ΤΖΑΜΠΑ ΡΕΥΜΑ

Το τζάμπα ρεύμα που είχαν τάξει στους ανυποψίαστους Δερβενοχωρίτες ήταν μια «φούσκα” που ξεφούσκωσε γρήγορα. Ο ΛΑΓΗΕ, ο χρεωκοπημένος οργανισμός που υποτίθεται ότι μαζεύει από το 2009 το νόμιμο ποσοστό από τις εταιρίες με ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά κλπ. για να το αποδώσει στις τοπικές κοινωνίες με τη μορφή εκπτώσεων στο ρεύμα, κωλυσιεργεί και οι κάτοικοι των Δερβενοχωρίων (άλλοι λιγότερο, άλλοι περισσότερο) πήραν μικροποσά (στα Σκούρτα δεν πήραν τίποτα) επιστρεφόμενα από τη ΔΕΗ από τους ήδη πληρωμένους λογαριασμούς τους. Οι αγράμματοι και οι αδαείς έλεγαν στα καφενεία: «Είδες η ΤΕΡΝΑ; Θα μας πληρώνει το ρεύμα!” Φυσικά αυτό δεν αληθεύει. Αν ήταν στο χέρι της ΤΕΡΝΑ, όχι μόνο επιστροφή δε θα έδινε στο ρεύμα, αλλά θα μας έδιωχνε τελείως από τον τόπο μας προκειμένου να κάνει τη δουλειά της. Το κράτος, μέσω του ειδικού τέλους που υποχρεώνει τις εταιρίες να πληρώνουν, επέστρεψε εφάπαξ στους καταναλωτές ένα ποσό και τους κάνει μια έκπτωση στην τιμή του ρεύματος. Τα ποσά που επεστράφησαν φυσικά ήταν ψίχουλα αφού ο ΛΑΓΗΕ μαζεύει χρήματα από τις εταιρίες από το 2009 και έδωσε κάτι ξεροκόμματα το 2017!

ΜΟΝΟ ΕΝΑΣ ΔΕΡΒΕΝΟΧΩΡΙΤΗΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΣΤΗΝ ΤΕΡΝΑ

Στις μελέτες που είχαν καταθέσει οι εκπρόσωποι, κυρίως της ΤΕΡΝΑ (έχουμε κι άλλα αρπακτικά που έχουν ή θέλουν να εγκαταστήσουν ανεμογεννήτριες στα εγκαταλειμμένα Δερβενοχώρια) μιλούσαν για θέσεις εργασίας. Πολλές! Μόνιμες και ορισμένου χρόνου. Ψέματα. Αυτή τη στιγμή όλοι οι εργαζόμενοι (πλην ενός) της ΤΕΡΝΑ στα Δερβενοχώρια έρχονται από κάπου αλλού και δε μένουν στον τόπο. Υπάρχουν τρεις με καταγωγή από τα χωριά, αλλά ετεροδημότες και δε μετράνε. Οι υπόλοιποι είναι ξένοι. Άρα, μόνο ένα άτομο από τα Δερβενοχώρια δουλεύει στην ΤΕΡΝΑ. Στις άλλες εταιρίες κανένας.

ΠΟΥ ΘΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ ΟΙ ΔΕΡΒΕΝΟΧΩΡΙΤΕΣ;

Πρόσφατα η ΤΕΡΝΑ απέλυσε 3 εργάτες και μια κοπέλα, που εργαζόταν στο γραφείο, γιατί λέει τελείωσε το έργο. Νέοι άνθρωποι, νέα παιδιά του τόπου μας. Μόνιμοι κάτοικοι!!! Δεν τους έστειλε σε άλλο έργο. Δεν τους κράτησε. Τους έδιωξε. Η εταιρία που έχει καταστρέψει το περιβάλλον, που έχει διαλύσει τα πάντα, που θέτει τη ζωή και την υγεία μας σε κίνδυνο διώχνει τους ελάχιστους εργαζόμενους έτσι απλά. Σ’ ένα τόπο με 90% ανεργία. Αυτό αποτελεί σοβαρότατη αιτία να ξεσηκωθούμε και να τους κυνηγήσουμε! Να μαζευτούμε και να πάμε εκεί που έχουν τα ασφαλή και πολυτελή γραφεία τους, στη Μεσογείων και να διαμαρτυρηθούμε. Να καλέσουμε τα κανάλια και να μάθει όλη η Ελλάδα το δράμα και την αδικία και την καταστροφή και την υποβάθμιση που βιώνει ο τόπος μας.

ΜΗΔΕΝΙΚΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΑ

Οι υποσχέσεις για αντισταθμιστικά οφέλη που τόσο εύκολα δίνονταν πριν εγκατασταθούν ξεχάστηκαν φυσικά. Φτιάχτηκε ένα πλακόστρωτο στη Στεφάνη (λες και είμαστε παραθαλάσσιο θέρετρο χωρίς αυτοκίνητα), το οποίο φυσικά κατέστρεψαν οι χιλιάδες νταλίκες που περνάνε και τώρα ο Δήμος πρέπει να πληρώσει τεράστια ποσά για να αποκαταστήσει αυτό το ρεζίλι. Στα Σκούρτα το ίδιο. Ξεκίνησε να φτιάχνεται ο δρόμος από την Πύλη προς τον Αγ. Αθανάσιο με χρηματοδότηση της ΤΕΡΝΑ και της άγνωστης εταιρίας που έχει τα φωτοβολταϊκά στην Πύλη (άλλη ιστορία αμαρτωλή, με την οποία θα ασχοληθούμε στη συνέχεια). Ένας δρόμος απαράδεκτος, στενός και χωρίς σωστές προδιαγραφές. Ένας άχρηστος δρόμος που έμεινε στη μέση, ατελείωτος, θλιβερό θέαμα! Η ταμπέλα όμως καταδεικνύει τους…ευεργέτες και μπήκε πριν ξεκινήσει καν το «έργο”.  Είναι έργα αυτά να αντισταθμίσουν μια τεράστια και ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή; Για να μας αποζημιώσουν που τα σπίτια μας, τα οικόπεδά μας, η περιουσία μας έχασε την αξία της και εκμηδενίστηκε; Που έρχονται οι αγοραστές και οι επισκέπτες και μόλις βλέπουν τα τέρατα φεύγουν τρέχοντας;

Η ΤΕΡΝΑ ΚΑΙ Η TANAGRA SOLAR ΕΧOYN ΑΣΥΛΙΑ

Εάν ένας Δερβενοχωρίτης κόψει ένα πουρνάρι ή ένα δέντρο, είναι υπόλογος απέναντι στο Δασαρχείο και θα έρθει αντιμέτωπος με το νόμο. Για ένα πουρνάρι! Η ΤΕΡΝΑ ισοπέδωσε ΤΑ ΠΑΝΤΑ με τις ευλογίες του Δασαρχείου. Η ΤΑΝΑGRA SOLAR, η εταιρία που ακούγεται ότι την έχουν Κινέζοι, ισοπέδωσε εκατοντάδες στρέμματα έξω από την Πύλη για να βάλει τα φωτοβολταϊκά και δεν άνοιξε μύτη. Δε διαμαρτυρήθηκε ΚΑΝΕΙΣ. Πού είναι το Δασαρχείο σ’ αυτή την ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή; Μέτοχος;
Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι κάτι ύποπτο κρύβεται πίσω από όλα αυτά. Κάποιος, κάποιοι, πολλοί, λίγοι, άγνωστο πόσοι και ποιοι τα αρπάξανε και σήμερα έχουμε φτάσει ως τόπος, σε ακραίο σημείο φτώχειας, παρά τις εκατοντάδες ανεμογεννήτριες και τα εκατοντάδες στρέμματα φωτοβολταϊκών, χωρίς καμιά παροχή και ως κοινωνία σε αποσύνθεση, με τους νέους χωρίς δουλειά και εξωθημένους σε μετακόμιση.

ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΑ

Δε θα επιτρέψουμε να μπει ούτε μια ακόμα ανεμογεννήτρια. Με κάθε τρόπο. Με κάθε κόστος. Με αγωγές. Με προσωπικές παρεμβάσεις και ομάδες περιφρούρησης του τόπου. Όπως είπε και ο Πρόεδρος της Πύλης, κ. Λάμπρου, στην εισήγησή του προς το Δ.Σ, όταν κλήθηκε να εκφράσει άποψη για το αίτημα μιας εταιρίας Volterra, που θέλει να βάλει άλλες 10 ανεμογεννήτριες μεγάλης ισχύος στην Πύλη (έμαθαν ότι εκδιδόμαστε και πλάκωσαν και οι γύφτοι), “ο τόπος έχει κορεστεί”. Λακωνικό και εύστοχο! Ο τόπος έχει υπερ–κορεστεί!  Φυσικά, οι αποφάσεις των τοπικών συμβουλίων, αλλά και του δημοτικού συμβουλίου, έχουν γνωμοδοτικό χαρακτήρα και δε δεσμεύουν κανέναν. Θα εγκριθούν ερήμην μας από την Περιφέρεια και θα το πάρουμε χαμπάρι όταν δούμε τις μπουλντόζες να σκάβουν και να καταστρέφουν τον τόπο που πνίγεται και ασφυκτιά κάτω από χιλιάδες τόνους μπετό. Από μια αδιάφορη Περιφέρεια και έναν Περιφερειάρχη ξένο προς τα προβλήματά μας.
Αυτό πρέπει να αλλάξει. Άμεσα. Με κάθε τρόπο! Εμείς που ζούμε εδώ και βιώνουμε την καταστροφή έχουμε απαιτήσεις. Όχι άλλες ανεμογεννήτριες. Αν θέλουν να μείνουν οι υπάρχουσες να προσλάβουν κόσμο. Να κάνουν τα Δερβενοχώρια παράδεισο. Να αλλάξουν πολιτική και να μη μας κοιτάζουν αφ’ υψηλού. Τα ξέρουμε τα κόλπα τους. Τις ξέρουμε τις πολιτικές τους και δεν περνάνε πια. Είμαστε στο όριο να αντιδράσουμε. Ας μην παίζουν με τις αντοχές μας!

Βασιλική Γ. Δάρρα
από: Ανεμογεννήτριες : Πρωτοφανής οικολογική καταστροφή! – Foni Dervenochorion

Δεν υπάρχουν σχόλια: