Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 17 Μαΐου 2016

Τι είναι οι “ρυθμιζόμενες χρεώσεις” στους λογαριασμούς ρεύματος;



Του Κίμωνα Στεριώτη*
 Η ΔΕΗ υποχρεούται να τις συνεισπράττει με βάση τη νομοθεσία 
Σχεδόν κάθε μέρα δέχομαι τηλέφωνα από δημοσιογράφους που με ρωτούν για το τι είναι “Ρυθμιζόμενες Χρεώσεις”, καθώς δέχονται “παράπονα” από καταναλωτές βλέπουν ή νομίζουν ότι είναι «φουσκωμένοι» οι λογαριασμοί ρεύματος… Δυστυχώς, … «τα βάζουν με τη ΔΕΗ», πιστεύοντας ότι έχει αυξήσει τα τιμολόγια ρεύματος!!!
ΛΑΘΟΣ!

Στα τελευταία χρόνια οι λογαριασμοί ρεύματος πράγματι έχουν «φουσκώσει» από τις απανωτές επιβαρύνσεις από ποσά που πάνε … «υπέρ τρίτων» και όχι στη ΔΕΗ!!!
Ενώ η ΔΕΗ δεν αυξάνει τα τιμολόγιά της, όμως είναι γεγονός ότι έχουν αυξηθεί σημαντικά οι Ρυθμιζόμενες Χρεώσεις – ιδιαίτερα για το ΕΤΜΕΑΡ – με αποτέλεσμα να «φουσκώνουν» οι λογαριασμοί ρεύματος….
Με απλά λόγια – δυστυχώς – η ΔΕΗ υποχρεώθηκε μαζί με τους λογαριασμούς για καταναλώσεις ρεύματος που προσφέρει να συνεισπράττει και ένα σωρό άλλες χρεώσεις που τις αποδίδει σε Δικαιούχους τους οποίους ρητά ορίζουν οι Νόμοι!!!
ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ «ΜΕΓΆΛΟ ΕΡΩΤΗΜΑ»…
Ας απαντήσουμε στο πιο συνηθισμένο ερώτημα των καταναλωτών:
– Τί είναι «Ρυθμιζόμενες Χρεώσεις»;
– Ρυθμιζόμενες Χρεώσεις είναι οι χρεώσεις με τις οποίες επιβαρύνονται όλοι οι καταναλωτές που κάνουν χρήση του ΕΘΝΙΚΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ, και αφορούν τα ποσά που πρέπει να καταβάλουν για:
1) Tα δίκτυα Mεταφοράς και Διανομής ρεύματος μέχρι αυτό να φθάσει στον μετρητή του κάθε τελικού καταναλωτή, δηλαδή μέχρι να φθάσει σπίτι μας…
2) Τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας και
3) Το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ).
Πέρα από αυτές τις Ρυθμιζόμενες Χρεώσεις υπάρχουν και αρκετές άλλες Χρεώσεις (!!!) που στο σύνολό τους εξηγούνται αναλυτικά πιο κάτω…
ΠΡΟΣΟΧΗ – ΓΙΑΤΙ “ΔΕΝ ΦΤΑΊΕΙ Η ΔΕΗ”::
1) Οι Ρυθμιζόμενες Χρεώσεις είναι ίδιες για όλους τους καταναλωτές, ανεξαρτήτως του προμηθευτή που έχουν επιλέξει (δηλαδή τη ΔΕΗ ή οποιαδήποτε άλλη εταιρεία πάροχο).
2) Όλες οι Ρυθμιζόμενες Χρεώσεις καθορίζονται και αναπροσαρμόζονται από την Πολιτεία και άλλους φορείς. ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΗ ή ΑΛΛΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΑΡΟΧΟΥΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ!!!
3) Η ΔΕΗ και οι άλλοι Εναλλακτικοί Πάροχοι Ηλεκτρικής Ενέργειας είναι υποχρεωμένοι από τη Νομοθεσία να ΣΥΝΕΙΣΠΡΑΤΤΟΥΝ τις Ρυθμιζόμενες Χρεώσεις!!!

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ «ΡΥΘΜΙΖΟΜΕΝΕΣ ΧΡΕΩΣΕΙΣ»;
Οι Ρυθμιζόμενες Χρεώσεις αφορούν αναλυτικά:
1) Χρεώσεις για χρήση του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ:
Η χρέωση αυτή καλύπτει τις δαπάνες λειτουργίας, συντήρησης και ανάπτυξης του Δικτύου Μεταφοράς (Σύστημα Μεταφοράς) που μεταφέρει την ηλεκτρική ενέργεια σε Υψηλή Τάση μέσω των πυλώνων από τα εργοστάσια παραγωγής στους Υποσταθμούς των αστικών περιοχών. Με απλά λόγια τα ΔΙΚΤΥΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ είναι οι …”μεγάλες λεωφόροι” για διακίνηση πολύ μεγάλων ποσοτήτων Ηλεκτρικής Ενέργειας…. Στη συνέχεια αυτή η ενέργεια μεταφέρεται μέσω του Δικτύου Διανομής – υπό μέση και χαμηλή τάση για να φθάσει η ενέργεια στους τελικούς καταναλωτές της χώρας.
Η σχετική Χρέωση διακρίνεται σε:
α) Πάγια χρέωση (που προκύπτει από το ύψος της ισχύος της παροχής που έχει συμφωνηθεί),
β) Μεταβλητή χρέωση (ανάλογα με το ύψος της κατανάλωσης) και
γ) Λοιπές Επιβαρύνσεις: Είναι χρεώσεις που επιβάλλονται από την κείμενη νομοθεσία για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, τη διαχείριση του Συστήματος Μεταφοράς και τη διασφάλιση επάρκειας ισχύος.
2) Χρεώσεις για χρήση του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΔΙΑΝΟΜΗΣ:
Η χρέωση αυτή καλύπτει τις δαπάνες λειτουργίας, συντήρησης και ανάπτυξης του Δικτύου Διανομής, Μέσης και Χαμηλής Τάσης.
Η σχετική χρέωση διακρίνεται σε:
α) Πάγια χρέωση (που προκύπτει από το ύψος της ισχύος της παροχής που έχει συμφωνηθεί) και
β) Μεταβλητή χρέωση (βάσει της κατανάλωσης).
3) Χρεώσεις για τις ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΟΙΝΗΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣ (ΥΚΩ):
Με βάση τη Νομοθεσία ως ΥΚΩ έχουν χαρακτηρισθεί (ΦΕΚ Β’ 1040/07κσι ΦΕΚ Β’ 1614/10) οι υπηρεσίες που αφορούν:
α) Παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στους καταναλωτές των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών- δηλαδή νησιών που έχουν αυτόνομους σταθμούς παραγωγής και δεν παίρνουν ηλεκτρικής ενέργεια από την Ηπειρωτική Ελλάδα – σε τιμές ίδιες με αυτές που καταβάλλονται στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη κλπ. Με τον τρόπο αυτό οι κάτοικοι, επιχειρήσεις κλπ των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών δεν επιβαρύνονται με τα υψηλά κόστη παραγωγής ρεύματος στα απομακρυσμένα νησιά, αλλά έχουν τιμολογήσεις ίδιες ανά κατηγορία καταναλωτών με αυτές της ηπειρωτικής χώρας,
β) Παροχή ηλεκτρικής ενέργειας με ειδικό τιμολόγιο στους πολύτεκνους καταναλωτές, όπως αυτοί προσδιορίζονται βάσει της κείμενης νομοθεσίας και
γ) Παροχή ηλεκτρικής ενέργειας με ειδικό «Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο» (Κ.Ο.Τ.) σε ευπαθείς καταναλωτές, όπως αυτοί προσδιορίζονται βάσει σχετικής Υπουργικής Απόφασης.
Οι μοναδιαίες χρεώσεις για τις ΥΚΩ βασίζονται στην εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία.
4) Χρεώσεις για το ΕΙΔΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΑΕΡΙΩΝ ΡΥΠΩΝ (ΕTΜΕΑΡ):
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, το τέλος αυτό προσδιορίζεται για την αποζημίωση των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές (ΑΠΕ). Αποτελεί τη συνεισφορά όλων μας για τη μείωση εκπομπών αερίων.
Ωστόσο, στα τελευταία χρόνια αυτή η κατηγορία Χρεώσεων παρουσίασε πρωτοφανή αύξηση επιβαρύνοντας σημαντικά τους Λογαριασμούς Ρεύματος…
ΛΟΙΠΕΣ «ΥΠΕΡ ΤΡΙΤΩΝ» ΧΡΕΩΣΕΙΣ…
Δυστυχώς δεν τελειώσαμε μέχρι εδώ με τις επιβαρύνσεις των Καταναλωτών που στους Λογαριασμούς αναφέρονται ως Ρυθμιζόμενες Χρεώσεις…
Πέραν των ανωτέρω η ΔΕΗ και οι άλλες εταιρείες πάροχοι με βάση Νόμους ΥΠΟΧΡΕΩΝΟΝΤΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΙΣΠΡΑΤΤΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΔΙΔΟΥΝ ΣΕ ΤΡΙΤΟΥΣ και μια σειρά από άλλες πρόσθετες Χρεώσεις που “φουσκώνουν” ακόμη περισσότερο τους Λογαριασμούς Ρεύματος…
Ας τις δούμε όσο πιο συνοπτικά μπορούμε:
5) Χρεώσεις για ΕΙΔΙΚΟ ΦΟΡΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ (ΕΦΚ) που αποδίδεται στο Κράτος (με βάση τον Ν. 3336/05) – Ο ΕΦΚ χρεώνεται μόνο στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς και υπολογίζεται επί της κατανάλωσης.
6) Χρεώσεις για ΕΙΔΙΚΟ ΤΕΛΟΣ 5‰ που επιβλήθηκε με βάση τον Ν. 2093/92. Επισημαίνεται ότι η χρέωση για ΕΙΔ.ΤΕΛ. 5‰ υπολογίζεται στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς επί της αξίας του καταναλισκόμενου ρεύματος, προσαυξημένης με τη χρέωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.
7) Χρεώσεις για ΕΡΤ ή ΝΕΡΙΤ που υποχρεωτικά συνεισπράττονται από τη ΔΕΗ με το ανταποδοτικό τέλος να αποδίδεται στους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς, με το σχετικό τέλος να υπολογίζεται ανά παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο στην οποία αφορά ο κάθε λογαριασμός.
8) Χρεώσεις για ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ – ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΟΙ – ΤΕΛΟΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ (ΤΑΠ): Η ΔΕΗ και κάθε άλλος πάροχος είναι υποχρεωμένοι να συνεισπράττουν με τους λογαριασμούς ρεύματος τα υπέρ τρίτων ποσά και να αποδίδονται στους αρμόδιους φορείς τις σχετικές χρεώσεις.
Η χρέωση των Δημοτικών Τελών, του Δημοτικού Φόρου και του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (Τ.Α.Π.) γίνεται με βάση τα τετραγωνικά μέτρα που αναφέρονται στο έγγραφο του αρμόδιου Δήμου, το οποίο προσκομίζεται από τον πελάτη κατά την αρχική ηλεκτροδότηση του ακινήτου ή με μεταγενέστερο έγγραφο του αρμόδιου Δήμου προς το Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ).
ΠΡΟΣΟΧΗ:
Επειδή δημοσιογράφοι και καταναλωτές ρωτούν πολύ συχνά σχετικά με τα τετραγωνικά των ακινήτων – επί των οποίων επιβάλλονται χρεώσεις – διευκρινίζεται ότι:
– Όλα τα στοιχεία ή οι τροποποιήσεις στοιχείων για δημοτικά τέλη, τετραγωνικά κλπ παρέχονται απευθείας και μόνον από τους Δήμους προς τον Διαχειριστή Δικτύου.
9) Τέλος, υπάρχει και η Χρέωση για ΦΟΡΟ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ (ΦΠΑ). Υπολογίζεται και συνεισπράττεται από τη ΔΕΗ ή τους άλλους παρόχους με βάση τον εκάστοτε συντελεστή ΦΠΑ (σήμερα 13%) επί την συνολική αξία ηλεκτρικού ρεύματος προσαυξημένης κατά τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης.
ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΈΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ;
Εάν δεν πιάσουμε στα χέρια μας τον λογαριασμό ρεύματος που πληρώνουμε πολύ τακτικά, όσα και να πούμε προφορικά πιθανόν κανείς δεν θα καταλάβει τίποτα…
Για να γίνουν πιο κατανοητά όσα αναφέρθηκαν και να δείτε ένα πρακτικό παράδειγμα μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της ΔΕΗ στη διεύθυνση:
https://www.dei.gr/…/%CE%91%CE%BD%CE%AC%CE%BB%CF%85%CF%83%C…%
CE%BA%CE%BF%CF%8D%20%CF%81%CE%B5%CF%8D%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82%202pages.pdf

*Κίμων Στεριώτης Διευθυντής Τύπου & ΜΜΕ ΔΕΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: