Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

Παραλίγο τραγωδία στο εργοτάξιο της 5ης μονάδας της ΔΕΗ



-Γερανός σωριάστηκε στο έδαφος σαν χάρτινος πύργος 
-Από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα 

Συντάκτης: Χρήστος Βήττας
Πηγή: e-ptolemeos.gr
Το πρώτο βιομηχανικό ατύχημα, το οποίο παραλίγο να ήταν πολύ σοβαρό εργατικό δυστύχημα, ακόμη και πολύνεκρο, σημειώθηκε την περασμένη Δευτέρα στο εργοτάξιο της 5ης μονάδας της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα.
Ήταν λίγο μετά τις 8.30 το πρωί, όταν έντρομοι οι εργαζόμενοι είδαν έναν μεγάλο γερανό να πέφτει σα χάρτινος πύργος και να «σωριάζεται» στο έδαφος, από άγνωστη αιτία. Εκείνη την ώρα στο σημείο εργαζόταν δεκάδες άνθρωποι οι οποίοι είδαν το χάρο με τα μάτια τους, αλλά ευτυχώς από την πτώση του γερανού, δεν έπαθε κανείς τίποτα. Μόνο στην ιδέα ότι κάτω από την άμορφη μάζα σιδερικών θα μπορούσε να υπάρχουν άνθρωποι, ο τρόμος που έζησαν όσοι εργάζονταν από κάτω και είδαν την τεράστια σιδεροκατασκευή να έρχεται κατά πάνω τους, ήταν απερίγραπτος.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», ήταν ένας από τους γερανούς του πάγιου εξοπλισμού της ΤΕΡΝΑ, ο οποίος θεωρείται από τους μικρούς, σε σχέση με τους γιγαντιαίους που διαθέτει η εταιρία. Πρόκειται για έναν στατικό οικοδομικό γερανό, ο οποίος μεταφέρει υλικά (καλούπια, σίδερα κ.λ.π.) για το χτίσιμο του εργοστασίου. Ο χειρισμός του γίνεται με τηλεχειριστήριο από το έδαφος, πράγμα που αποδείχτηκε σωτήριο, γιατί αν είχε καμπίνα με χειριστή, δεν θα μιλούσαμε απλώς για μια υλική ζημιά, αλλά θα υπήρχαν και θύματα. Ο γερανός ήταν στημένος στο κτίριο αποθείωσης, όπου αυτή την περίοδο κατασκευάζεται το δάπεδο.
Αμέσως μετά την πτώση του γερανού υπήρξε μεγάλη αναστάτωση και μία συνεχής κινητικότητα, προκειμένου οι αρμόδιοι να συνειδητοποιήσουν τι συνέβη. Εργοταξιάρχης, υπεύθυνοι του Τομέα Ασφάλειας, μηχανικοί κ.λ.π. βρίσκονται στο σημείο προκειμένου να διερευνήσουν τις αιτίες του απρόσμενου συμβάντος. Πάντως, πτώση γερανού σε οργανωμένο εργοτάξιο δεν θεωρείται απλώς ασυνήθιστο, αλλά πρωτοφανές περιστατικό. Η διερεύνηση των αιτιών συνεχίζεται και θα πάρει χρόνο για να υπάρξει ένα ασφαλές πόρισμα. Μέχρι στιγμής μόνο εικασίες μπορούν να γίνουν και μία απ’ αυτές είναι ότι μπορεί να υπήρξε αστοχία υλικού, όπως να μην άντεξαν ίσως κάποιες βίδες της βαριάς κατασκευής, ενώ υπάρχει και ένα ερώτημα αν λειτούργησαν τα αλάρμ του γερανού.
Σε κάθε περίπτωση το ατύχημα αυτό, αν και ευτυχώς δεν είχε ανθρώπινα θύματα, κινητοποίησε τους υπεύθυνους της ΤΕΡΝΑ και της ΔΕΗ, στην κατεύθυνση της επίσπευσης των διαδικασιών για εγκατάσταση οργανωμένου ιατρείου στο εργοτάξιο της 5ης μονάδας, στο οποίο σήμερα απασχολούνται περί τους 150 εργαζόμενους σε διάφορους εργολάβους και στην ΤΕΡΝΑ, αλλά στο αποκορύφωμά του το έργο θα απασχολεί περί τους 1.200 εργαζόμενους. Ειλημμένη απόφαση της ΔΕΗ και της αναδόχου ΤΕΡΝΑ είναι να στηθεί ένα οργανωμένο ιατρείο με ασθενοφόρο, διασώστες και γιατρούς εργασίας. Ωστόσο, η πτώση ενός γερανού στο κενό ήταν αρκετή να επηρεάσει τα αντανακλαστικά τους και να κινηθούν γρηγορότερα, ώστε να λειτουργήσει άμεσα το ιατρείο.
Τέλος, να σημειωθεί ότι οι διαδικασίες ανέγερσης του γιγαντιαίου μηχανήματος δεν άρχισαν ακόμη και διαδικασία αυτή θα πάρει χρόνο. Για την ώρα ο γερανός «κείτεται» στο έδαφος και τα ερωτήματα για το πώς έγινε αυτό, παραμένουν αναπάντητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: