Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 10 Ιουλίου 2016

Προς αποτυχία η ψευδεπίγραφη «απλή αναλογική»


του Γεράσιμου Λιβιτσάνου
ΠΗΓΗ:ΠΡΙΝ
Κορυφώνεται τις επόμενες εβδομάδες ο …θερινός σχεδιασμός της κυβέρνησης προκειμένου να αναδείξει τη «θεσμική ανασυγκρότηση» ως αντίβαρο στη σκληρή μνημονιακή πραγματικότητα που έχει ήδη δρομολογηθεί, με πρώτο σταθμό το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου. Σειρά, στην συνέχεια, έχει η πρότασή της για την συνταγματική αναθεώρηση που θα ανακοινωθεί επίσημα στις 24 Ιουλίου. Αυτά, την ίδια στιγμή που αναμένεται να κορυφωθούν οι «διαπραγματεύσεις» για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις που θα αποτελέσουν ένα νέο μεσαίωνα για τον κόσμο της δουλειάς.
Οι κινήσεις των τελευταίων ημερών έδειξαν ξεκάθαρα τις επικοινωνιακές στοχεύσεις της «Επιχείρησης Απλή Αναλογική» ―που μόνο απλή αναλογική δεν είναι― ενώ το σχετικό νομοσχέδιο βρίσκεται στη διαδικασία της επεξεργασίας του στην αρμόδια διαρκή επιτροπή της Βουλής και πρόκειται να ψηφιστεί έως τις 20 του μήνα. Ο στόχος για συγκέντρωση των, συνταγματικά απαραίτητων, 200 ψήφων για να ισχύσει ο νέος νόμος από τις επόμενες εκλογές παραμένει ζωντανός αν και μακρινός, με το Μέγαρο Μαξίμου να υποστηρίζει ότι ήδη βρίσκεται κοντά στους 197 και αναζητούνται ακόμη 3 ψήφοι.
Ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, κατέθεσε την Πέμπτη αλλαγές στο νομοθέτημα που όμως αποτελούν απλά …αναδιάταξη των άρθρων του, μιας και το μόνο που αλλάζει είναι η αρίθμησή τους. Μια κίνηση που απλώς απομόνωσε σε μορφή ενός άρθρου την διάταξη που προβλέπει την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, αυτό που η κυβέρνηση ονομάζει «αναλογική εκπροσώπηση των κομμάτων». Η συγκεκριμένη διάταξη ορίζει το μοίρασμα των εκλογικών εδρών με αναλογικό τρόπο ανάμεσα στα κόμματα που θα υπερβούν το όριο του 3%, το οποίο φυσικά παραμένει, καθιστώντας έωλο το κυβερνητικό επιχείρημα περί θεσμοθέτησης της απλής αναλογικής. Με τον νομικίστικο αυτόν τρόπο, η κυβέρνηση προσπαθεί να «στριμώξει» πολιτικά το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ που έχουν ταχθεί υπέρ της κατάργησης του «μπόνους» και της απλής αναλογικής. Ήδη κυβερνητικά στελέχη κάνουν λόγο για υποκρισία των δύο κομμάτων. Στην αναζήτηση των 200 ψήφων η κυβέρνηση δεν θα αρνηθεί ακόμη και την υπέρψηφίση από την Χρυσή Αυγή, αφού ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης επεσήμανε πώς δεν υπάρχουν «ανεπιθύμητες ψήφοι». Παρόλα αυτά, ήδη το ΠΑΣΟΚ έχει δηλώσει ότι θα καταψηφίσει τόσο την αρχή όσο και το σύνολο των άρθρων του νομοσχεδίου ενώ δεν αποκλείεται το ΚΚΕ να επιλέξει ακόμη και την αποχή από τη συγκεκριμένη ψηφοφορία, καταγγέλοντας τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας η όλη υπόθεση παρουσιάζεται ως αποδοχή ήττας από την κυβέρνηση και ως απάντηση σε σφυγμομετρήσεις και γκάλοπ που θέλουν την πολιτική αποδοχή της συνεχώς μειούμενη.
Η πολιτική τάση που διαφαίνεται ξεκάθαρα από την όλη ιστορία είναι: Η ύπαρξη προθέσεων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ να δρομολογήσει εξελίξεις «σύσφιξης» των σχέσεων με ένα ακόμη τμήμα της σοσιαλδημοκρατίας ― πλήν αυτού που έχει ήδη ενσωματωθεί. Στόχος που έχει υιοθετηθεί από την ηγετική ομάδα του κόμματος. Πιθανή ψήφιση του νομοσχεδίου θα δρομολογούσε εξελίξεις προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, τόσο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και του ΠΑΣΟΚ και ίσως σε άλλα συναφή κόμματα.
Από την άλλη, η διατήρηση του πλαφόν του 3% διασαφηνίζει την κυβερνητική πρόθεση να παραμείνουν εκτός κοινοβουλίου οι όποιες «ενοχλητικές» φωνές, σε ένα σώμα με συντριπτική φιλο-μνημονιακή πλειοψηφία. Η εμμονή στο 3% αποδεικνύει τον υποκριτικό χαρακτήρα της ρύθμισης και από την σκοπιά της εξυγίανσης των αστικοδημοκρατικών θεσμών, αφού η ύπαρξή του «μειώνει» την αξία της ψήφου μεγάλης μερίδας του εκλογικού σώματος, που με βάση τις 3 τελευταίες αναμετρήσεις μπορεί να φθάσει και το 1/5 των εκλογέων! Τα κυβερνητικά επιχειρήματα σχετικά με αυτό αφορούν την αποφυγή …εκφυλιστικών φαινομένων και προσωποπαγών κομμάτων στη Βουλή. Τοποθέτηση που μοιάζει μάλλον ανέκδοτο, αν θυμηθεί κανείς ότι κεντρικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές ήταν το «Ψηφίζουμε για Πρωθυπουργό»! Επίσης, υποτίθεται ότι για το θέμα αυτό υπάρχει ένσταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων που επισείουν κινδύνους «εθνικού χαρακτήρα» από την ύπαρξη μουσουλμανικού κόμματος στην Θράκη.

Τους δημαγωγικούς κυβερνητικούς στόχους υπηρετεί και η επέκταση του δικαιώματος ψήφου σε άτομα ηλικίας 17 ετών, που συνοδεύεται και από τη δυνατότητα χορήγησης …διπλώματος οδήγησης, που θα περάσει άμεσα με νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Μεταφορών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: