Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016

Τα πυρηνικά των Γάλλων θα πωλούνται εφεξής με καπέλο του ΟΗΕ και κορδελίτσα της COP21;

Πριν τρεις μήνες είχαμε δει πως οι Γάλλοι, που είναι οι πρωτοπόροι των πυρηνικών στην ΕΕ, με πρωτοβουλία της Υπουργού Περιβάλλοντος Σεγκολέν Ρουαγιάλ, συγκρότησαν μια επιτροπή με αντικείμενο την "υποβολή προτάσεων για προσδιορισμό μιας τιμής του δικαιώματος εκπομπών CO2 σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο, η οποία να οδηγήσει τις επενδύσεις στα πιο ευνοϊκά για το κλίμα έργα".
Η επιτροπή παρέδωσε την έκθεση/πόρισμα στις 11 Ιουλίου και την επόμενη ημέρα είδαμε τα πρώτα στοιχεία, όπως τα μετέδωσαν τα ξένα πρακτορεία. Ωστόσο, ο εκ των μελών της Alain Grandjean ανέβασε στις 12/7 το πόρισμα στην προσωπική του ιστοσελίδα, οπότε το Greeklignite το εντόπισε και σας δίνει σήμερα το σύνδεσμο, για να διαβάσετε, απ' το πρωτότυπο κείμενο, το 101 σελίδων πόρισμα.
Πρόκειται για ακόμα μια είδηση, που στο Ελληνικό διαδίκτυο θα την βρείτε μόνο στο Greeklignite, καθώς, αν η χώρα μας δεν πάρει δωρεάν δικαιώματα εκπομπών CO2, όπως έχουν Βουλγαρία και Ρουμανία στη γειτονιά μας, θα έχουμε σοβαρά προβλήματα απ' τους Γάλλους. Στην εικόνα βλέπετε το εξώφυλλο, που στο κάτω μέρος το κοσμεί το λογότυπο της COP21 του ΟΗΕ, οπότε ανακύπτει εύλογα το ερώτημα αν οι Γάλλοι απλά καπέλωσαν τον ΟΗΕ και χρησιμοποιούν την COP21 για την προώθηση της δικής τους πολιτικής και των δικών τους πωλήσεων.

Η έκθεση έκανε 10 επιχειρησιακές προτάσεις και η πρώτη-πρώτη είναι η "εισαγωγή ενός "διαδρόμου τιμών άνθρακα", με ελάχιστη και μέγιστη τιμή του δικαιώματος εκπομπών σ' ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να κατευθυνθούν οι επενδύσεις σε λύσεις χαμηλών εκπομπών άνθρακα". Με άλλα λόγια, προτείνουν οι Γάλλοι να επιβαρυνθεί φορολογικά η ηλεκτροπαραγωγή με τα ορυκτά καύσιμα και ιδίως το κάρβουνο, έτσι ώστε να εμφανιστούν αυτοί ως οι σωτήρες του πλανήτη, πουλώντας πυρηνική τεχνολογία. Ε, δεν σφάξανε και να είναι σίγουροι πως εμείς καταδεχόμαστε μόνο φρεγάτες κι αεροπλάνα να ψωνίζουμε, όχι και πυρηνικά!
Αρκετοί Ευρωβουλευτές έχουν καταθέσει ανάλογη πρόταση και σχετική τροπολογία στο Ευρωκοινοβούλιο, στα πλαίσια της σχεδιαζόμενης αναμόρφωσης του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών, οπότε ...
"η Γαλλία θα στηρίξει αυτήν την πρόταση, η οποία θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να εκπληρώσει τους στόχους της για μείωση των εκπομπών του θερμοκηπίου, κάτι που συνάδει με τη συμφωνία του Παρισιού σχετικά με το κλίμα". Απροκάλυπτη η υποκρισία των Γάλλων, βγάζουν μπροστά της συμφωνία του Παρισιού για να προωθήσουν τις πωλήσεις τους με κορδελίτσα της COP21.
Με μια τιμή του δικαιώματος εκπομπών στα 20€/τόνο "η Γαλλία θα μπορούσε να συγκεντρώσει σχεδόν 1 δισεκ. ευρώ έναντι των περίπου 315 εκατ. ευρώ που εισπράττει τώρα και θα μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει για να καταπολεμήσει την ενεργειακή φτώχεια, καθώς και για τη χρηματοδότηση του ταμείου ενεργειακής μετάβασης, που έχει συστήσει η Σεγκολέν Ρουαγιάλ". Βάζουν φόρους στην ενέργεια, δημιουργούν ενεργειακή φτώχεια κι έπειτα ισχυρίζονται πως με τους φόρους θα καταπολεμήσουν την ενεργειακή φτώχεια! Ε, κάπως έτσι μας τελειώνει οσονούπω ο Ολάντ και θα τρέχει κάθιδρος στις επόμενες εκλογές να στηρίξει το Σαρκοζί, προκειμένου να μη βγει η Λε Πεν. Η Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία όχι απλά έχει ξεκοπεί απ' την κοινωνία, αλλά έχει σαπίσει ηθικά εντελώς και διαρκώς μας παίρνει η μπόχα της. Κι όμως δεν πρόκειται για κάτι καινοφανές, ο ρόλος της Σοσιαλδημοκρατίας έχει περιγραφεί εδώ και πάνω από ένα αιώνα, στα καθ' ημάς τον είχε επισημάνει ο Αντρέας και οι τωρινοί Μπλερ, Σρέντερ, Γκάμπριελ, Σημίτης, Βενιζέλος, Ζοσπέν, Ολάντ, Ρουαγιάλ έκαναν ό,τι μπορούσαν για να επιβεβαιώσουν τα προλεχθέντα γι' αυτούς.
Όπως ο ίδιος ο Ολάντ έχει ανακοινώσει, απ' την 1.1.2017 η Γαλλία θα έχει μια κατώτατη τιμή του δικαιώματος εκπομπών: "η επιτροπή προτείνει η τιμή να επικεντρωθεί σε εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής από άνθρακα, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί το όφελος και να διατηρηθεί η ασφάλεια εφοδιασμού". Μόνο που πουθενά δεν λέει η επιτροπή πως το 2016 έχουν απομείνει μόνο 5 εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής από άνθρακα, σταγόνα στον ωκεανό της Γαλλικής πυρηνικής ηλεκτροπαραγωγής. 

Η έκθεση υποστηρίζει πως με τις υπάρχουσες πολιτικές δεν πρόκειται να επιτευχθεί ο στόχος της Διάσκεψης του ΟΗΕ στο Παρίσι, για συγκράτηση της ανόδου της θερμοκρασίας σε σαφώς κάτω από 2οC. Για να επιτευχθούν τα μέγιστα περιβαλλοντικά οφέλη και για να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι για την ασφάλεια του εφοδιασμού με ηλεκτρισμό, η αποστολή προτείνει διάφορες λύσεις, όπως την αύξηση ενός υπάρχοντος φόρου στον άνθρακα, τη δημιουργία ενός διαφοροποιημένου φόρου με βάση την απόδοση των εργοστασίων ή τη θέσπιση προτύπων εκπομπών άνθρακα των θερμοηλεκτρικών σταθμών. Σε κάθε περίπτωση ο άνθρακας της ηλεκτροπαραγωγής ενοχλεί τους Γάλλους, καθώς παράγει ηλεκτρισμό φορτίου βάσης κι εκτοπίζει τα πυρηνικά.
Εκείνο βέβαια που προκαλεί απορία είναι το πώς οι Γάλλοι θεωρούν ότι μπορούν να πουλήσουν πυρηνική τεχνολογία και να διασώσουν την EDF και την Areva, τη στιγμή που δυσκολεύονται αφάνταστα να υλοποιήσουν το νέο Βρετανικό πυρηνικό, στο Hinkley Point C, για το οποίο έχουν ήδη την παραγγελία. Εκτός κι αν είναι άλλη μια απ' τις τόσες ανοησίες που έχουν κάνει τα τελευταία 20 χρόνια οι πολιτικοί, αναμιγνυόμενοι στα τεχνικά της ηλεκτροπαραγωγής.

ΠΗΓΗ:  Λιγνίτης : ο δικός μας μαύρος χρυσός

Δεν υπάρχουν σχόλια: