Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016

ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΤΡΑΠΕΙ Η ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΔΜΗΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΕΗ


ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΝΙΑΙΑ, ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΜΕΝΗ, ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΕΗ. ΓΙΑ ΦΤΗΝΟ ΡΕΥΜΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Του ΘΑΝΑΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟΥ*
από:ISKRA
Τη Δευτέρα 11 Ιουλίου συγκαλείται για δεύτερη φορά η Γ.Σ. των μετόχων της ΔΕΗ για να εγκρίνει το κυβερνητικό μνημονικό έγκλημα για την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ από τον όμιλο ΔΕΗ. Την πρώτη φορά το απέτρεψε η κινητοποίηση της ΓΕΝΟΠ. Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη η ΓΣ αναμένεται να εγκρίνει τη διαδικασία απόσχισης που προβλέπει: την εισφορά του 51% του ΑΔΜΗΕ σε εταιρεία συμμετοχών που θα ιδρύσει η ΔΕΗ, την πώληση ποσοστού 20-24% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή μέσω διαγωνισμού και την πώληση του 25-29% του ΑΔΜΗΕ σε εταιρεία που θα δημιουργήσει το Δημόσιο (ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ). Στη ΓΣ της Δευτέρας αναμένεται να εγκριθεί ειδικότερα η επιστροφή κεφαλαίου από τον ΑΔΜΗΕ στη ΔΕΗ, η σύσταση της εταιρείας συμμετοχών, η προκήρυξη διαγωνισμού για τον προτιμητέο επενδυτή και η σύσταση της ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ.
Παράλληλα στο τεχνικό μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση με τους δανειστές προβλέπεται ότι στο νέο υπέρ- Ταμείο ξεπουλήματος της χώρας θα μεταφερθεί από τον προσεχή Σεπτέμβριο, το 34% των μετοχών του δημοσίου της ΔΕΗ (συγκεκριμένα στη νέα του θυγατρική, την επονομαζόμενη "Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών" (ΕΔΗΣ)). Ταυτόχρονα, μεταβιβάζεται στην ίδια εταιρεία και το 51% που θα ελέγχει το Δημόσιο στον ΑΔΜΗΕ, μετά την απόσχισή και την πώληση (εφόσον επιτευχθεί) του 20% ή 24%.
Πρόκειται για το τρίτο και τελευταίο βήμα του μνημονιακού εγκληματικού σχεδίου που οδηγεί στην πλήρη ιδιωτικοποίηση και διάλυση της ΔΕΗ. Το πρώτο ήταν η απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ το Μάιο να προχωρήσει άμεσα η πώληση του 17% της ΔΕΗ που ήταν στο ΤΑΙΠΕΔ, το δεύτερο αφορά τον ΑΔΜΗΕ, και το τρίτο την μεταφορά στο υπέρ-Ταμείο, των ποσοστών της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ που θα παραμείνουν στο Δημόσιο.
Το κυβερνητικό μνημονιακό έγκλημα δεν σταματάει στα παραπάνω. Το κείμενο του συμπληρωματικού μνημονίου περιλαμβάνει και το πώς θα συντελεστεί ο θάνατος της ΔΕΗ. Αναφέρεται στις δημοπρασίες τύπου ΝΟΜΕ που πρέπει να οδηγήσουν σε μείωση κατά 20% του ποσοστού της ΔΕΗ στη λιανική και στη χονδρεμπορική αγορά μέχρι το 2017 και κάτω από 50% μέχρι το 2020.
Στόχος και σκοπός των ΝΟΜΕ είναι η δημιουργία ζημιών στη ΔΕΗ και η σκανδαλώδης εύνοια στους ιδιώτες.
Συμπερασματικά. Η κυβέρνηση ιδιωτικοποιεί κατά 100% τον όμιλο της ΔΕΗ παρά «τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» και σκοτώνει κυριολεκτικά τη ΔΕΗ. Οι επιπτώσεις για την ελληνική κοινωνία και οικονομία είναι ανυπολόγιστες αν υλοποιηθεί το εφιαλτικό αυτό μνημονιακό σχέδιο κυβέρνησης και δανειστών.
Η υλοποίηση αυτών των σχεδίων ξεπερνά κάθε νεοφιλελεύθερο στον πλανήτη Γη. Ο πατήρ Μητσοτάκης δεν μπορούσε να διανοηθεί να προχωρήσει σε ένα τέτοιο SUPER Νεοφιλελεύθερο σχέδιο.
Οι εγκληματικές αυτές δεσμεύσεις της κυβέρνησης πρέπει να αποτραπούν με κάθε μέσο και τρόπο. Η υπεράσπιση της ύπαρξης κυριολεκτικά του ΑΔΜΗΕ και του ομίλου της ΔΕΗ συνολικά ξεπερνά τους εργαζόμενους του ομίλου ΔΕΗ και αφορά όλο τον Ελληνικό λαό και πρέπει να συνειδητοποιηθεί από όλους. Επιδιώκεται να μην υπάρχει καθόλου δημόσια έστω και μερικώς ΔΕΗ.
Δεν έχει κανένα δικαίωμα η κυβέρνηση να προχωρήσει σε αυτό το μέγα πολιτικό έγκλημα. Έχουν υποχρέωση οι Διοικήσεις της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ να αντιταχτούν και να μην επιτρέψουν να υλοποιηθούν τα καταστροφικά αυτά κυβερνητικά σχέδια για την ελληνική κοινωνία και οικονομία.
Η ΛΑ.Ε αγωνίζεται με όλες της τις δυνάμεις να αποτραπούν τα εφιαλτικά αυτά κυβερνητικά σχέδια. Ο ευρωβουλευτής μας ο Νίκος Χουντής ήδη ανέδειξε για μια ακόμη φορά το θέμα με την ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωβουλή.
Η ΛΑ.Ε δεν πρόκειται να αναγνωρίσει το μνημονιακό αυτό έγκλημα διάλυσης, ξεπουλήματος και θανάτου της ΔΕΗ .
Καλούμε τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ, όλο τον ελληνικό λαό και όλες τις αριστερές, προοδευτικές, δημοκρατικές, πατριωτικές αντιμνημονιακές δυνάμεις να συγκροτήσουμε ένα μεγάλο μέτωπο να αποτρέψουμε τα καταστροφικά αυτά κυβερνητικά σχέδια για το μέλλον της ΔΕΗ και της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας. Η πρώτη μάχη θα δοθεί την Δευτέρα 11 Ιουλίου για να αποτραπεί η απόφαση για την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ από τον όμιλο ΔΕΗ.
*Μέλος της Π.Γ. της ΛΑ.Ε. πρώην βουλευτής Μεσσηνίας
Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: